Γυναικεία πορτρέτα σαν πυρακτωμένα… φρούτα

Όταν δεν ασκεί τα ιερατικά του καθήκοντα στον ιερό ναό της Αγίας Σκέπης στου Παπάγου, πιάνει τα πινέλα και δημιουργεί. «Ζωγραφίζω ακόμη και αν είναι δυο η ώρα το πρωί» τονίζει ο ίδιος αφού ο ελεύθερος του χρόνος είναι λιγοστός. Ο πατέρας Σταμάτης Σκλήρης που την περίοδο αυτή εκθέτει τα έργα του στην γκαλερί «Αέναον» σίγουρα δεν είναι ένας συνηθισμένος ιερέας. Έχοντας σπουδάσει Ιατρική και Θεολογία, αλλά και παρακολουθώντας μαθήματα σχεδίου και ελαιογραφίας στην Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού, είναι ένας χαρισματικός αγιογράφος και καλλιτέχνης που «κουβαλά» στα έργα του ένα δικό του προσωπικό στυλ.

«Το έναυσμα για την συλλογή έργων που παρουσιάζω στο Αέναον, έδωσε ένα ταξίδι που έκανα πέρυσι στην Καλιφόρνια. Στο αεροπλάνο, είχα ήδη φτιάξει τα πρώτα σχέδια» δηλώνει στην εφημερίδα «δημοκρατία».

Τα έργα που από την περασμένη Δευτέρα φιλοξενούνται στη γνωστή Αίθουσα Τέχνης, 23 στον αριθμό και χωρισμένα σε δυο ενότητες. Τις ανθρώπινες μορφές με έμφαση στα γυναικεία πορτρέτα αλλά και τα πυρακτωμένα φρούτα.

«Ονομάζονται έτσι, γιατί είναι φρούτα της φωτιάς. Δεν ξέρουμε αν είναι μήλο ή αχλάδι και δεν μας ενδιαφέρει» εξηγεί ο δημιουργός για τα αντικείμενα που έχουν οι πίνακες του και αποτελούν τα προϊόντα της έμπνευσης του τον τελευταίο χρόνο.

«Τα έντονα χρώματα κυριαρχούν, γεγονός που προκαλεί στον θεατή χαρά και ευχαρίστηση. Πολλοί άνθρωποι έρχονται και μου λένε ότι αυτά τα έργα μας δείχνουν μια θετική αντιμετώπιση της ζωής. Είχα αρχίσει να φτιάχνω μια σειρά επαίτες και εξαθλιωμένους αλλά μετά αποφάσισα να το αφήσω για λίγο, η εποχή σηκώνει κάτι πιο χαρούμενο» δηλώνει αφοπλιστικά ο ιερέας που έχει εκθέσει δουλειά του και παλιότερα στις γκαλερί «Ζυγός» και «Titanium Yiayiannos Gallery» καθώς και σε Αίθουσες Τέχνης του εξωτερικού.

Ο πατέρας Σκλήρης που χειροτονήθηκε ιερέας το 1979, για είκοσι ολόκληρα χρόνια ασχολήθηκε συστηματικά με την τέχνη της αγιογραφίας, αντιγράφοντας βυζαντινές εικόνες. «Την περίοδο αυτή ζωγραφίζω στον Άγιο Νεκτάριο στην Ανω Βούλα, στην Ευαγγελίστρια στο Χαλάνδρι και έχω επιμεληθεί την αγιογράφηση μιας εκκλησίας στην Σερβία »

Ζωγραφικές επιρροές του, όπως διευκρινίζει ο ίδιος αποτελούν οι Henri Matisse, Van Gogh, Kirchner και από τους Έλληνες καλλιτέχνες, φυσικά ο Αλέκος Φασιανός. Μ’ αρέσει πολύ η απλότητα του. Αυτό το στοιχείο της έκφρασης, με όσο τον δυνατόν πιο λιτά μέσα, είναι για μένα ένα μεγάλο στοίχημα», δηλώνει

Πώς μπορούν να συνδυαστούν όμως τα ιερατικά άμφια με τα ζωγραφικά πινέλα και τους καμβάδες; «Η ιεροσύνη είναι ένα διακόνημα που μας φέρνει κοντά στον άνθρωπο, υπάρχουν πολλοί οι οποίοι έρχονται στην εκκλησία για να μας συνομιλήσουν. Το ίδιο συμβαίνει και με την τέχνη. Άλλωστε και η τέλεση της λειτουργίας, είναι μια πηγή τέχνης, συνδυάζοντας πολλές από αυτές όπως ψαλτική, αργυροχρυσοχοΐα, αγιογραφία, κεντητική».

Info: Στην Αίθουσα Τέχνης «Αέναον» (Κατεχάκη 70, Αθήνα). Η έκθεση του π.Σταμάτη Σκλήρη με τίτλο «Μια ‘Ανοιξη…» θα διαρκέσει έως τις 4 Ιουνίου 2011.

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα