Καρέ – καρέ η απόβαση των έξι κομάντος της Δύσης στη Λιβύη

Ως αδιάψευστος (;) μάρτυρας της άμεσης δυτικής εμπλοκής στον χερσαίο πόλεμο που διεξάγουν οι αντικαθεστωτικοί κατά των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι λειτούργησε η κάμερα του Al Jazeera. Το αραβόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε βίντεο-ντοκουμέντο στο οποίο απεικονίζονται οπλισμένοι Δυτικοί να πολεμούν στο πλευρό των εξεγερμένων στο μέτωπο της Μισράτα, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις φήμες που θέλουν τις ξένες ειδικές δυνάμεις να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον εμφύλιο της Λιβύης.

Συγκεκριμένα η κάμερα «αιχμαλώτισε» ομάδα έξι ενόπλων, ντυμένων με ρούχα παραλλαγής της ερήμου και αραβικές μαντίλες τυλιγμένες στον λαιμό τους, να πολεμά εναντίον των δυνάμεων του Καντάφι, με τον έναν εξ αυτών να διαφαίνεται ότι παίζει τον ρόλο του αρχηγού μιλώντας στους εξεγερμένους.

Το βίντεο-ντοκουμέντο τραβήχτηκε την περασμένη εβδομάδα, αλλά παρ’ όλα αυτά ο εκπρόσωπος Τύπου του βρετανικού υπουργείου Αμυνας, όταν ρωτήθηκε σχετικά, σύμφωνα με την «Guardian» απάντησε λακωνικά ότι «δεν έχουμε στείλει δυνάμεις εκεί κάτω (στη Λιβύη)».

Στο πλευρό των εξεγερμένων στο μέτωπο της Μισράτα πολεμά όμως κι ένας Αργεντίνος! Ο 23χρονος δάσκαλος Χοσέ Εμμάνουελ Πιατζέσι που, όπως δήλωσε στο CNN, αποφάσισε να φύγει από τη χώρα του και να πάει στη Λιβύη να πολεμήσει, εμπνευσμένος από τον Τσε Γκεβάρα! «Είμαι περήφανος που πολεμώ για την επανάσταση» είπε μεταξύ άλλων στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, καλώντας τους συμπατριώτες του να τον μιμηθούν.

Σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο πάντως, κι ενώ οι εξεγερμένοι-μέλη του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης ανακοίνωναν αργά το βράδυ της Δευτέρας ότι στο εξής θα ονομάζονται Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός, το αδιέξοδο παραμένει.

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Μουαμάρ Καντάφι, ο Τζέικομπ Ζούμα δήλωσε ότι «παρά τις δυσκολίες (ο Καντάφι) υπογράμμισε ότι δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τη χώρα». Δήλωση που έγινε στον απόηχο της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί πια στις περιοχές που ελέγχει το καθεστώς, με τον ΟΗΕ να ανακοινώνει ότι τα τρόφιμα και τα φάρμακα εκεί τελειώνουν.

Γιώργος Τραπεζιώτης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα