Απολύονται 150.000 από τις ΔΕΚΟ, καταργούνται οριστικά 13ος και 14ος μισθός

Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα ολοκληρώνονται και γράφεται το τελικό κείμενο της έκθεσης αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία, «κλειδώνουν» ένα προς ένα και τα επώδυνα μέτρα που έρχονται για μισθωτούς, συνταξιούχους και φορολογουμένους.

Ενδεικτικό της ρευστότητας των διαπραγματεύσεων είναι ότι χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τόνιζε ότι ακόμα και την τελευταία στιγμή μπορεί να υπάρξουν αλλαγές και τροποποιήσεις, παρά το ότι «επήλθε συμφωνία για το σύνολο των νέων μέτρων».

Το κόστος της νέας επέλασης στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα ανέρχεται στα 6,4 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Πρώτα «κλείδωσαν» τα μέτρα περιορισμού των δαπανών του κράτους, κάτι που σημαίνει ότι ο δημόσιος τομέας μειώνεται κατά 150.000 εργαζομένους, με απολύσεις συμβασιούχων ορισμένου και αορίστου χρόνου σε ΔΕΚΟ, οι οποίες θα κλείσουν, καθώς και μέσα από προγράμματα εθελούσιας εξόδου και συνταξιοδοτήσεις.

Δεδομένη θεωρείται και η μείωση του αφορολογήτου από τα 12.000 ευρώ στα 6.000 ή στα 8.000 ευρώ για τους μισθωτούς και η πλήρης κατάργησή του για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Θα παραμείνει όμως στα 12.000 ευρώ για τους συνταξιούχους.

Στο πλαίσιο της φορολογίας αποφασίστηκε η μετάταξη προϊόντων στον υψηλό συντελεστή 23% από τον χαμηλό 13%, που αφορά κυρίως τις υπηρεσίες εστίασης. Κύκλοι του υπουργείου χθες τόνιζαν ότι «το 2011 χρειάζονται έσοδα», άρα δεν μπορεί να υπάρξει φέτος μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ, όπως εμφανίστηκε χθες ως σενάριο στον Τύπο.

Ωστόσο, οι ίδιοι κύκλοι άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο για μειώσεις στο μέλλον. Οριστικοποιήθηκε ο νέος φόρος σε αναψυκτικά και φυσικό αέριο και η αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας για το 2011 που θα πληρωθούν στο τέλος της χρονιάς (10%-20%). «Κλείδωσε» το νέο και χαμηλότερο αφορολόγητο όριο για τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και η μείωση του αφορολογήτου από τον φόρο μεταβίβασης για την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα εξισωθεί με την τιμή του πετρελαίου κίνησης, ενώ θα υπάρξει και μαζική περικοπή φοροαπαλλαγών.

Για τα 1,6 δισ. ευρώ πρόσθετα μέτρα για φέτος, που έχουν μείνει αδιευκρίνιστα από το υπουργείο Οικονομικών (από τα 6,4 δισ. ευρώ έχουν ανακοινωθεί μόνο τα 4,8 δισ. ευρώ), σύμφωνα με πληροφορίες προκρίνεται η κατάργηση των επιδομάτων άδειας, Πάσχα και Χριστουγέννων για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ επισπεύδεται και η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, μαζί με τη ρύθμιση για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων.

Τα νέα μέτρα

  • Απόλυση 150.000 υπαλλήλων από τις ΔΕΚΟ
  • Μείωση αφορολογήτου για μισθωτούς, επαγγελματίες
  • Μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών στον ΦΠΑ 23% από 13%
  • Φόρος στα αναψυκτικά
  • Φόρος στο φυσικό αέριο
  • Αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας
  • Μείωση αφορολόγητου ορίου στον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας
  • Μείωση αφορολογήτου στην απόκτηση πρώτης κατοικίας
  • Εξίσωση φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης
  • Κατάργηση φοροαπαλλαγών
  • Κατάργηση επιδομάτων αδείας, Πάσχα, Χριστουγέννων στο Δημόσιο
  • Αύξηση αντικειμενικών αξιών
  • Ρύθμιση για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα