Νέο δάνειο (65 δισ. ευρώ), με νέα δεινά για όλους τους Ελληνες

Στην παροχή νέου δανείου προς την Ελλάδα, αλλά με την προϋπόθεση οι Ελληνες να δώσουν γην και ύδωρ με τη μορφή ενός νέου και εξαιρετικά σκληρού Μνημονίου, φαίνεται να καταλήγουν οι δανειστές μας και οι ισχυροί της Ευρώπης.

Χθες υπήρξαν έντονες πληροφορίες για εγκατάλειψη από την πλευρά των «γερακιών» της Ευρώπης (των Γερμανών) των θέσεών τους περί επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους και αλλαγή στάσης προς το ηπιότερο, με παροχή της πέμπτης δόσης προς την Ελλάδα. Αντίστοιχα στην Αθήνα από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών διέρρεε ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί, που σημαίνει ότι «έχουν κλειδώσει» τα πολύ σκληρά μέτρα που θα κληθούν να πληρώσουν οι Ελληνες με νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων και νέους τσουχτερούς φόρους.

Εκτός από τις μειώσεις εισοδημάτων, το μεγάλο αγκάθι του νέου Μνημονίου θα είναι και η δημιουργία ενός ειδικού φορέα που θα αναλάβει τις ιδιωτικοποιήσεις και στον οποίο σημαίνοντα ρόλο θα έχουν εκπρόσωποι των δανειστών μας. Μάλιστα το πόσο προσβλητικό θα είναι αυτό για τους Ελληνες ομολογείται και από κοινοτικούς αξιωματούχους. Σύμφωνα με δημοσίευμα της διαδικτυακής πύλης euobserver.com η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προειδοποιήσει ότι η ανάθεση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας σε ένα διεθνές όργανο θα απειλούσε την αίσθηση εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας.

Το νέο δάνειο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα είναι της τάξης των 65 δισ. ευρώ και θα αποσκοπεί στο να καλύψει πλήρως τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας το 2012 και το πρώτο εξάμηνο του 2013. Με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά εγκαταλείπεται και επισήμως η πρόβλεψη του πρώτου Μνημονίου για επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2012 και η επιστροφή αυτή ουσιαστικά μεταφέρεται μετά τον Ιούνιο του 2013 όταν θα τεθεί σε λειτουργία και ο μόνιμος μηχανισμός χρηματοδότησης των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης, που προβλέπει ακόμη και την ελεγχόμενη πτώχευση χωρών (κούρεμα ομολόγων).

«Η Γερμανία εξετάζει την εγκατάλειψη των θέσεων για μια πρώιμη επιμήκυνση των ελληνικών ομολόγων προκειμένου να διευκολύνει την παροχή ενός πακέτου βοηθείας με νέα δάνεια προς την Ελλάδα» αναφέρει χθεσινό δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Wall Street Journal», η οποία επικαλείται πηγές που γνωρίζουν τα τεκταινόμενα. Το ζήτημα του χρέους της Ελλάδας πρόκειται να τεθεί επί τάπητος στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών.

Σπύρος Δημητρέλης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα