Ηλεκτροσόκ… στα νεφρά για την αδύναμη καρδιά

Την καρδιακή ανεπάρκεια διά της πλαγίας οδού, δηλαδή με μία θερμαντική θεραπεία με ηλεκτρικό καθετήρα στα… νεφρά, πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν κορυφαίοι Βρετανοί επιστήμονες από το Κολέγιο Ιμπέριαλ! Δεν πρόκειται για παραδοξολόγημα. Οπως εξηγούν, ανακάλυψαν ότι τα νεφρά είναι το «στρατηγείο» του οργανισμού, που δίνει μία λανθασμένη εντολή, η οποία επιδεινώνει τα συμπτώματα της καρδιακής πάθησης.

Οι επιστήμονες υπό τον καρδιολόγο Ντάρελ Φράνσις παραλληλίζουν μάλιστα την εντολή αυτή με τον συναγερμό ενός αυτοκινήτου που χτυπά επανειλημμένα και χωρίς λόγο. Οταν ο οργανισμός πάσχει από καρδιακή ανεπάρκεια, εξηγούν, τα νεφρά λαμβάνουν μειωμένη ποσότητα αίματος σε σχέση με το φυσιολογικό. Το αποτέλεσμα είναι να «παρερμηνεύσουν» το πρόβλημα, πιστεύοντας ότι οφείλεται σε κάποια αιμορραγία, και να «σημάνουν συναγερμό» στον εγκέφαλο. Στέλνουν δηλαδή νευρικά σήματα που προειδοποιούν για «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», ώστε ο εγκέφαλος να δώσει εντολή για αυξημένους καρδιακούς παλμούς, αρτηριακή πίεση και έκκριση αδρεναλίνης. Σε συνθήκες πραγματικού κινδύνου, αυτό θα βοηθούσε τον οργανισμό να αποφύγει τον κίνδυνο. Στους καρδιοπαθείς, όμως, το μόνο που επιτυγχάνεται είναι να ασκείται ακόμη μεγαλύτερη πίεση στην εξασθενημένη καρδιά. Και τα προβλήματα στην αναπνοή και η κούραση εμποδίζουν ακόμη περισσότερο τους ασθενείς να ασκηθούν, ώστε να ενδυναμώσουν τους καρδιακούς μυς.

Αυτόν τον φαύλο κύκλο επιχειρούν να σπάσουν οι Βρετανοί ερευνητές. Μέσω ενός ηλεκτρικού καθετήρα σε μία από τις αρτηρίες της βουβωνικής χώρας, κοντά στα νεφρά, εκπέμπουν ενεργειακά κύματα που αυξάνουν τη θερμοκρασία στην περιοχή μέχρι και 20 βαθμούς Κελσίου! Ετσι «παραλύουν» τα νεύρα που δίνουν τη λάθος εντολή, χωρίς ωστόσο να τα καταστρέφουν. Η επέμβαση για την τοποθέτηση του καθετήρα γίνεται με τοπική αναισθησία, διαρκεί μία ώρα και έχει ήδη δοκιμαστεί σε μία ασθενή στη Βρετανία. Δύο εβδομάδες μετά το χειρουργείο μπορούσε να περπατήσει 1,5 χιλιόμετρο, ενώ προηγουμένως δεν άντεχε περισσότερο από 180 μέτρα. Οι κλινικές δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη σε 12 συνολικά ασθενείς, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Μυρτώ Μπούτση

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα