Συμφώνησαν το «ψαλίδι» στο αφορολόγητο (την ώρα που ο Moody’s πάλι μας υποβάθμισε)

Στον απόηχο της χθεσινής υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s κατά τρεις βαθμίδες ολοκληρώνεται το νέο πακέτο σκληρών μέτρων, που περιλαμβάνει νέες οριζόντιες περικοπές μισθών και μείωση εισοδημάτων, μέσω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου, ακόμη και για μισθωτούς των 1.000 ευρώ τον μήνα. Ειδικότερα, αποφασίστηκε:

1. Η μείωση του αφορολόγητου ορίου για τους μισθωτούς ιδιωτικού και δημόσιου τομέα από τα 12.000 ευρώ στα 10.000 ευρώ. Από τη μείωση προκαλείται, σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, μηνιαία μείωση εισοδήματος, μέσω της παρακράτησης φόρου, κατά 20-40 ευρώ.

2. Το αφορολόγητο όριο για τους ελεύθερους επαγγελματίες μειώνεται κατά 50% και διαμορφώνεται στα 6.000 ευρώ. Το αφορολόγητο στους συνταξιούχους διατηρείται στα 12.000 ευρώ.

3. Μειώνεται κατά 50% το κίνητρο απόδοσης που λαμβάνουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Αυτό μεταφράζεται σε απώλεια για κάθε δημόσιο υπάλληλο από 28 έως 50 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με την εκπαιδευτική βαθμίδα του εργαζομένου.

4. Αυξάνεται στο 3% επί των συνολικών αποδοχών, από 1% που είναι σήμερα, η εισφορά υπέρ του ΟΑΕΔ στις αποδοχές των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα.

5. Επιβάλλεται εισφορά 1% υπέρ του ΟΑΕΔ στον δημόσιο τομέα.

6. Μειώνεται το αφορολόγητο όριο του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) από τα 400.000 ευρώ στα 350.000 ή 300.000 ευρώ.

7. Επιβάλλεται ειδική εισφορά σε συντάξεις μεγαλύτερες των 1.700 ευρώ (6%-14%)

8. Επιβάλλεται εισφορά 8% στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ για όλα τα Ταμεία και περικόπτεται το εφάπαξ.

Πολιορκήθηκε η τρόικα

Αποκλεισμένοι στο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών στην οδό Νίκης παρέμειναν χθες για αρκετή ώρα οι τροϊκανοί, οι οποίοι συνέχισαν τις διαπραγματεύσεις με τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου για νέο πακέτο σκληρών μέτρων. Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν οι αδιόριστοι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ του 2009 στην είσοδο του κτιρίου είχε ως αποτέλεσμα οι κ. Μορς (Κομισιόν), Μαζούχ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) και Τόμσεν (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) να εγκλωβιστούν στον 6ο όροφο του υπουργείου, στο γραφείο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού οι τροϊκανοί διέκοψαν τις συνομιλίες με τα στελέχη του υπουργείου προκειμένου να πάνε για φαγητό. Ωστόσο, αναγκάστηκαν να παραμείνουν στο κτίριο και να πάνε για φαγητό αργότερα, όταν έληξε ο αποκλεισμός. Το μπλόκο έγινε από περίπου 50 αδιόριστους του υπουργείου Οικονομικών, που πέτυχαν στον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, από τον Φεβρουάριο του 2010.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα