Η μεγάλη απόδραση των «25»

Μελαγχολικό ήταν χθες το κλίμα στη Βουλή, με τους βουλευτές να αναζητούν το χαμένο κύρος του κοινοβουλευτισμού στα κακοτράχαλα και σκοτεινά μονοπάτια του Εθνικού Κήπου και στους προπηλακισμούς και τις χειρονομίες των διαδηλωτών.

Ολα ξεκίνησαν γύρω στις 9 προχθές το βράδυ, όταν οι αστυνομικοί που βρίσκονταν εντός του κτιρίου της Βουλής άρχισαν να τρέχουν πανικόβλητοι και να φωνάζουν ότι πρέπει να κλείσουν τα παραθυρόφυλλα. «Οι “Αγανακτισμένοι” έκλεισαν και τη Βασ. Σοφίας» έλεγαν σε όποιον συναντούσαν, εννοώντας ότι οι διαδηλωτές είχαν αποκλείσει και την έξοδο προς Βασ. Σοφίας. Ετσι απλά, η Βουλή αποκλείστηκε.

Τα πρώτα πηγαδάκια μεταξύ βουλευτών στήθηκαν λίγο αργότερα στο προαύλιο, όταν ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στην Ολομέλεια. Η πρώτη αντίδραση των βουλευτών ήταν η οργή, ενώ πολλοί τα έβαλαν και με τον Δημήτρη Δρούτσα, κατηγορώντας τον ως υπεύθυνο για τις δηλώσεις του περί προνομίων των βουλευτών. Οι πρώτες προτάσεις που έπεσαν έμοιαζαν απίστευτες: «Να βγούμε όλοι μαζί έξω να τους μιλήσουμε, κι αν είναι να φάμε το ξύλο όλοι μαζί» είπε ο Κώστας Τζαβάρας της Ν.Δ.

«Δεν μπορούν να μας βάζουν όλους στο ίδιο τσουβάλι. Εγώ δεν έκλεψα ποτέ» ακούστηκε σε πηγαδάκι ,με τους βουλευτές να τα βάζουν κατά των επίορκων συναδέλφων τους. «Φταίμε κι εμείς γιατί δεν βάλαμε πέντε επίορκους φυλακή» έλεγε ο Γ. Μιχελογιαννάκης.

Λίγη ώρα αργότερα τη θέση της οργής πήραν οι σκέψεις για παραίτηση. «Δεν νοείται φοβισμένος βουλευτής. Η Δημοκρατία μπορεί να ζήσει χωρίς εμένα. Εγώ όμως δεν μπορώ να ζήσω χωρίς την αξιοπρέπειά μου» έλεγε και πάλι ο κ. Τζαβάρας με τον Γρηγόρη Αποστολάκο της Ν.Δ, να συμφωνεί.

Στο ερώτημα «και τώρα πώς θα φύγουμε ;» την πρώτη απάντηση έδωσαν λίγο μετά τις δέκα το βράδυ τρεις πυροσβέστες, οι οποίοι ενημέρωσαν βουλευτές και υπαλλήλους της Βουλής πως μπορούν να τους βγάλουν στην Ηρώδου Αττικού μέσω του Εθνικού Κήπου.

Ετσι, μέσα στο σκοτάδι, το πρώτο γκρουπ ξεκίνησε πεζή να διασχίζει τα κακοτράχαλα μονοπάτια του Εθνικού Κήπου. Μπροστά οι αστυνομικοί με τους φακούς και πίσω οι (περίπου 25) βουλευτές.

«Μα τον Θεό, θα τα παρατήσω όλα» έλεγε εμφανώς τρομαγμένη η Μ. Θεοχάρη του ΠΑΣΟΚ, η οποία χθες περιέγραψε όσα έζησε κάνοντας παράπονα επειδή στραμπούληξε το πόδι της: «Εφυγα μέσα από τον Εθνικό Κήπο, μέσα στο σκοτάδι, σαν κυνηγημένη, στραμπούληξα το πόδι μου, όταν πάτησα μία πέτρα. Επειτα από ένα τέταρτο μέσα στο σκοτάδι βγήκαμε στην Ηρώδου Αττικού. Σταμάτησα ένα ταξί και πήγα στο μετρό. Πήγα το βράδυ σπίτι μου και ήμουν διαλυμένη».

Πίσω έμειναν οι πιο υπομονετικοί, οι οποίοι μέμφονταν μάλιστα όσους έφυγαν από τον Εθνικό Κήπο λέγοντας ότι σε καιρό δημοκρατίας «εγώ θα φύγω ή από την κεντρική πόρτα ή από πουθενά». Εφυγαν μεν από την κεντρική πόρτα, με αυτοκίνητα και υπό την αυστηρή προστασία των ΜΑΤ, όμως δεν γλίτωσαν από την μήνιν των διαδηλωτών, οι οποίοι αντέδρασαν με κλοτσιές, φτυσίματα και χειρονομίες σε όποιο αυτοκίνητο έβλεπαν μπροστά τους. Από τους ελάχιστους που προτίμησαν να φύγουν πεζή από την κεντρική έξοδο (από την πλευρά των ανθοπωλείων) ήταν ο Μ. Βορίδης.

Εκτός από τον κ. Βορίδη, τελευταίοι έμειναν πίσω ο Γρ. Αποστολάκος, ο Κ. Γείτονας, ο Κ. Μαρκόπουλος και ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος , ο οποίος έφυγε από τη Βουλή αργά το βράδυ.

Χθες η ημέρα στη Βουλή ήταν πιο μελαγχολική, με τους βουλευτές να μοιάζουν περισσότερο προβληματισμένοι παρά οργισμένοι. Με δήλωσή του ο πρόεδρος της Βουλής καταδίκασε τα γεγονότα τονίζοντας πως συλλήβδην η απαξίωση θεσμών και προσώπων υπονομεύει τον κοινοβουλευτισμό. «Οταν σε μια δημοκρατία μόνος εχθρός αναγορεύεται η δημοκρατία αυτό είναι αδιέξοδο» είπε στη «δ» ο γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. Κώστας Τασούλας. Από το βήμα της Βουλής ο Κ. Τζαβάρας είπε ότι η Βουλή υπέστη μια από τις μεγαλύτερες δοκιμασίες από τη Μεταπολίτευση και στοχοποίησε τον υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα λέγοντας ότι αυτός πυροδότησε την αντίδραση του κόσμου.

Γιώργος Λυκουρέντζος

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα