Πηδάνε από τον Τιτανικό (για να σωθούν) τα «16 παιδιά» του Βενιζέλου

Την ώρα που με κροκοδείλια δάκρυα και ψευδεπίγραφα διλήμματα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και οι παραφυάδες του εκβιάζουν για συναίνεση τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, αποδεικνύεται και μάλιστα εγγράφως ότι δεν έχει πείσει ούτε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τα άγρια μέτρα που σχεδιάζει να πάρει.

Ποια συναίνεση, λοιπόν, πιπιλίζει όταν δεν την έχει εξασφαλίσει ούτε από τα πολιτικά «παιδιά» του Ευάγγελου Βενιζέλου που ανοίγουν με την επιστολή τους νέο κύκλο εσωκομματικών… μαχαιρωμάτων και επιβεβαιώνουν την εικόνα διάλυσης που κλιμακώνεται στο ΠΑΣΟΚ; Ο κ. Παπανδρέου δεν μπορεί πλέον να κουμαντάρει όχι μόνο τα προβλήματα της χώρας αλλά ούτε και το κόμμα του, καθώς οι «16» είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου.

Η επιχείρηση «φίμωσης» των βουλευτών και η προσπάθεια να μην κατατεθεί και να μη δοθεί στη δημοσιότητα η επιστολή ξεκίνησαν από νωρίς χθες το πρωί, καθώς η πληροφορία είχε διαρρεύσει από την προηγούμενη νύχτα. Στην επιχείρηση πρωτοστάτησαν μέλη του προεδρείου της Κ.Ο., οδηγώντας τελικώς στην αλλαγή του κειμένου (με βασικό συντάκτη τον Κ. Καρτάλη), αλλά και στη μείωση των υπογραφών, που κάποια στιγμή έφταναν τις 25. Στις πρώτες κρούσεις, άλλωστε, οι βουλευτές απαντούσαν θετικά, αλλά δίσταζαν να βάλουν την υπογραφή τους, καθώς το αρχικό κείμενο ήταν πολύ πιο αιχμηρό -θίγοντας κατά πληροφορίες τις αποκρατικοποιήσεις χωρίς διακρίσεις και την αποτυχία των μέτρων- από αυτό που τελικά κατατέθηκε λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή από την Τόνια Αντωνίου.

Μετά την παράδοση της επιστολής, κυβερνητικοί κύκλοι, ποιούμενοι την ανάγκη φιλοτιμία, μιλούσαν αίφνης για «αυτονόητα πράγματα» που δεν τίθενται καν υπό συζήτηση. Στην ανησυχία των βουλευτών για τυχόν ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, απαντούσαν ότι έχει ξεκαθαριστεί εδώ και μέρες ότι «δεν τίθεται θέμα κατεπείγοντος», ενώ στο αίτημα για άμεση σύγκληση των οργάνων, αποκρίνονταν πως «αυτά θα συγκληθούν, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Μεσοπρόθεσμου». Διαβεβαίωναν, εξάλλου, για συνεδρίαση του διευρυμένου ΚΤΕ Οικονομικών, παρουσία πέντε υπουργών (Γ. Παπακωνσταντίνου, Λούκα Κατσέλη, Α. Λοβέρδος, Μ. Χρυσοχοΐδης, Γ. Ραγκούσης) στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, οπότε θα συνεδριάσει και το υπουργικό συμβούλιο.

Αποσυσπείρωση

Η χθεσινή νέα «ανταρσία», πάντως, από βουλευτές φίλα προσκείμενους στον Ευ. Βενιζέλο, που από πολλούς θεωρείται και «αντισυσπείρωση» στο πρόσφατο δείπνο προεδρικών στη Σταμάτα -και ο άλλοτε προεδρικός Π. Κουρουμπλής έχει ρίξει «γέφυρες» με τους «βενιζελικούς» τελευταία-, ακόμα και αν δεν πάει ως τέλους, αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά διάλυσης. Οι υπογράφοντες βουλευτές δεν τραβούν το σχοινί, επισημαίνοντας ότι καταθέτουν την αγωνία τους και ζητούν το αυτονόητο δικαίωμα ενημέρωσής τους επί του Μεσοπρόθεσμου και του απολογισμού των πεπραγμένων, αποσυνδέοντας την επιστολή από τυχόν καταψήφιση του νομοσχεδίου και… τον κ. Βενιζέλο. Αλλοι πάλι, όπως η Βάσω Παπανδρέου, μην έχοντας υπογράψει την επιστολή, φέρονται να την είδαν με θετικό μάτι!

Την εικόνα πολιτικής κατάρρευσης της κυβέρνησης επιβεβαίωσαν και οι διαρροές περί υπουργών (Ρέππα – Κατσέλη) που φέρονταν να μην επιθυμούν να παραμείνουν στην κυβέρνηση μετά τον επικείμενο ανασχηματισμό, προκειμένου να μην υλοποιήσουν το Πρόγραμμα και να αντιδρούν στο επικείμενο υπουργικό συμβούλιο, άμα τη επιστροφή του Γ. Παπανδρέου από το Λουξεμβούργο. Αν και κύκλοι των δύο υπουργών το διέψευδαν, δείχνει ότι ο εμφύλιος καλά κρατεί…

Βασίλης Θασίτης


Ποιοι είναι οι αντάρτες

 

Τόνια Αντωνίου: Βαθύ ΠΑΣΟΚ από το 1982 και τα μαθητικά της χρόνια ακόμα, έχει περάσει από πολλές κομματικές θέσεις. Βουλευτής εξελέγη για πρώτη φορά το 2004 στον νομό Φθιώτιδας, και στην εσωκομματική μάχη το 2007 στήριξε τον κ. Βενιζέλο. Μέλος και του Πολιτικού Συμβουλίου.

Βασίλης Γερανίδης: Βουλευτής της Β΄ Θεσσαλονίκης, επίλεκτο στέλεχος του βενιζελικού μπλοκ. Είναι ο άνθρωπος που πριν από περίπου δύο μήνες, στον «εκρηκτικό» ΚΤΕ Οικονομικών για τα «φρουτάκια», είπε στον Γ. Παπακωνσταντίνου: «Αυτό το νομοσχέδιο να το φας…»

Σοφία Γιαννακά: Δημοσιογράφος, έχει πολλάκις τον τελευταίο καιρό διαμαρτυρηθεί για τη μη ενημέρωση των βουλευτών από το οικονομικό επιτελείο.

Εύα Καϊλή: Βουλευτής στην Α΄ Θεσσαλονίκης, γνωστή για τη στήριξή της στον κ. Βενιζέλο και για την αγάπη της στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης όπως το facebook.

Κωνσταντίνος Καρτάλης: Βουλευτής Μαγνησίας, τον τελευταίο καιρό συμμετέχει στην άτυπη «τριάδα» με τους κ. Φλωρίδη και Αλευρά.

Πάρις Κουκουλόπουλος: Βουλευτής Κοζάνης, ενώ έχει υπάρξει και εκλεγμένος πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ. Βρέθηκε και αυτός στο πλευρό του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και πρώην «προεδρικός», είναι γνωστός για τις έντονες διαφωνίες του σε σειρά ρυθμίσεων. Πρωτοστατεί στην προώθηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: Γιατρός και νέος βουλευτής Αρκαδίας, είναι ο άνθρωπος που μόλις προχθές «φωτογράφισε» τον Γιώργο Παπανδρέου ως «πρίγκιπα»…

Δημήτρης Λιντζέρης: Βουλευτής στη Β΄ Πειραιά. Ανήκει στον κύκλο των «εκσυγχρονιστών», ενώ προσφάτως κάλεσε τον πρωθυπουργό να συγκροτήσει νέα κυβέρνηση, που θα έχει τον χαρακτήρα «εθνικής ανάγκης».

Αθανασία Μερεντίτη: Κουμπάρα του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, η βουλευτής Τρικάλων διατηρεί πολύ καλές σχέσεις μαζί του, ενώ ανήκει ασφαλώς στο «εκσυγχρονιστικό» μπλοκ.

Εκτορας Νασιώκας: Βουλευτής Λάρισας και γνωστός «εκσυγχρονιστής», ζητούσε μόλις τον Απρίλιο «επανεκκίνηση της κυβέρνησης», δεν δίστασε να τα βάλει με συνδικαλιστές.

Ολγα Ρενταρή: Βουλευτής Εβρου χωρίς ιδιαίτερες περγαμηνές, περιορίζεται συνήθως σε θέματα της περιφέρειάς της.

Θωμάς Ρομπόπουλος: Γνωστός περισσότερο ως επιχειρηματίας στον χώρο του αυτοκινήτου στη Βόρεια Ελλάδα παρά ως βουλευτής στην Α΄ Θεσσαλονίκης, είχε προειδοποιήσει από τον Δεκέμβριο ακόμα ότι αν επαναληφθεί ψήφιση νομοσχεδίου χωρίς συζήτηση, «παίρνει το καπελάκι του και φεύγει»…

Νικόλαος Σαλαγιάννης: Βουλευτής Καρδίτσας και «εκσυγχρονιστής» ο ίδιος, δεν χάνει ευκαιρία να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, δήλωσε πρόσφατα ότι το Μνημόνιο ήταν άδικο και απέτυχε.

Μιχάλης Τζελέπης: Βουλευτής Σερρών, με ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα παράνομου τζόγου και φοροδιαφυγής.

Βασίλης Τόγιας: Δικηγόρος ο βουλευτής Βοιωτίας, είχε ακουστεί μεταξύ άλλων για τη θέση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ το 2009.

{{-PCOUNT-}}27{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα