Φως στον… άγνωστο ανθρώπινο εγκέφαλο

Δύο έρευνες ενός ειδικού του Weill Cornell Medical Center αποκάλυψαν εκπληκτικές λεπτομέρειες για τη σύνθετη διαδικασία που οδηγεί στη ροή των νευροδιαβιβαστών ανάμεσα στους νευρώνες του εγκεφάλου. Ερευνες που δίνουν απίστευτες λεπτομέρειες δηλαδή για τον «χορό» των χημικών μηνυμάτων, που όταν… διολισθαίνει συχνά οδηγεί σε νευρολογικές δυσλειτουργίες.

Η μία εκ των δύο πρόσφατων ερευνών του καθηγητή Νευροβιολογίας, δρα Τίμοθι Ράιαν, έδειξε ότι οι ανεξάρτητοι νευρώνες με κάποιον τρόπο ελέγχουν την ταχύτητα με την οποία ανακυκλώνουν τις συνάψεις των νευρώνων, οι οποίοι αποθηκεύουν τους νευροδιαβιβαστές προτού απελευθερωθούν. Σύμφωνα μάλιστα με τον δρα Ράιαν, «κανείς δεν περίμενε πως οι νευρώνες έχουν τέτοια ταχύτητα».

Ο καθηγητής Νευροβιολογίας του Weill Cornell Medical Center είναι επίσης εκείνος που συνεισέφερε στη δημοσίευση των αποτελεσμάτων και μιας άλλης, δεύτερης έρευνας που έγινε από ειδικούς του πανεπιστημίου Yale, στην επιστημονική επιθεώρηση «Neuron». Σε αυτή φάνηκε πως η επικρατούσα θεωρία για τον τρόπο με τον οποίον οι πρωτεΐνες βοηθούν στη δημιουργία των αποθηκευτικών νευρώνων έχει πολλά κενά.

Τα δύο ευρήματα που προέκυψαν από τις έρευνες αυτές βοηθούν την επιστημονική κοινότητα να αναθεωρήσει όσα έχουν να κάνουν με την κατανόηση του βιομηχανισμού που ελέγχει τους νευροδιαβιβαστές, στο κενό των συνάψεων ανάμεσα στους εγκεφαλικούς νευρώνες, υποστήριξε ο δρ Ράιαν.

«Εξετάζουμε για πρώτη φορά το κάλυμμα αυτών των μηχανισμών» δήλωσε ακόμη ο καθηγητής νευροβιολογίας του Weill Cornell Medical Center. Πρόσθεσε ότι «πολλές νευρολογικές ασθένειες, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, η νόσος Πάρκινσον, η σχιζοφρένεια αλλά και οι ψυχικές διαταραχές λογίζονται ως παθήσεις των συνάψεων αυτών – ως παθολογίες δηλαδή του μηχανισμού τους. Ετσι, με το να τις επιδιορθώσουμε θα μπορέσουμε να αντιληφθούμε και να κατανοήσουμε καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν».

Και οι δύο έρευνες επικεντρώθηκαν στις συνάψεις των νευρώνων, που δεν είναι παρά μηχανισμοί οι οποίοι μοιάζουν με «φούσκες», οι οποίες αποθηκεύουν τους νευροδιαβιβαστές στο εσωτερικό τους με λεπτά στρώματα λιπωδών μεμβρανών.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα