Η απόφαση έχει γκρίζα σημεία και νέα μέτρα

Σημείο προς σημείο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς αποδεικνύει με συγκεκριμένα στοιχεία ότι μόνο για πανηγυρισμούς δεν προσφέρεται η απόφαση της Συνόδου Κορυφής, που έχει σκοτεινά σημεία με πολύ μεγάλες ασάφειες και δεν είναι τίποτε άλλο παρά «ομολογία της αποτυχίας τής μέχρι τώρα πολιτικής».

Ο κ. Σαμαράς θεωρεί την απόφαση προάγγελο νέων επώδυνων μέτρων με νέα δανειακή σύμβαση, μια και όχι μόνο δεν μπήκε «πάτος στο βαρέλι», καθώς το χρέος συνεχίζει να διογκώνεται, αλλά δεν προβλέπει επί της ουσίας κανένα αναπτυξιακό μέτρο που θα βοηθούσε στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επισημαίνει επίσης ότι είναι ιδιαίτερα ανησυχητική η απόφαση για «εμπράγματες εγγυήσεις» στον νέο δανεισμό, πράγμα που για τον κ. Σαμαρά αποτελεί «κόκκινη γραμμή» την οποία ο κ. Παπανδρέου, παρά τις αρχικές του δεσμεύσεις, παραβιάζει.

Ο κ. Σαμαράς, στη χθεσινή του δήλωση, αφού τονίζει αρχικά ότι θα χρειαστούμε επιπλέον δάνειο ύψους 109 δισ. ευρώ και είναι άγνωστο το πότε θα βγούμε στις αγορές, καταλήγει σε τρία συμπεράσματα στις εκτιμήσεις του:

1. Η μέχρι τώρα πολιτική απέτυχε πλήρως. Γι’ αυτό χρειάζονται συνεχώς καινούργια μέτρα, καινούργιες δανειακές συμβάσεις. Η Ευρώπη διαπίστωσε ένα μέρος του προβλήματος και έκανε κάποιες σημαντικές διορθωτικές κινήσεις. Αλλά η λύση είναι ακόμη ασαφής.

2. Η βελτίωση των όρων δανεισμού που επιτεύχθηκε είναι θετικό βήμα και παρέχει ανακούφιση. Σήμερα όμως η απόφαση αυτή δεν επαρκεί. Αν δεν μπούμε σύντομα στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη, η όποια βελτίωση των όρων δανεισμού δεν θα αρκέσει. Και τώρα πλέον είναι, δυστυχώς, πολύ πιθανόν να προκύψει τις επόμενες ημέρες προσωρινή επιλεκτική χρεοκοπία, κάτι που αποτελεί αναμφίβολα «ρετσινιά» για την Ελλάδα και την οικονομία της, μια και θα είμαστε η πρώτη και η μόνη ως τώρα χώρα της ευρωζώνης που υπάγεται σε τέτοιο καθεστώς. Δεν διασφαλίζεται επίσης η ρευστότητα της πραγματικής μας οικονομίας. Θετική θα ήταν και η πρόβλεψη του αρχικού σχεδίου απόφασης για σχέδιο Μάρσαλ στην Ελλάδα, ώστε να στηριχθεί η ανάπτυξη. Ομως αυτός ο όρος απαλείφθηκε από το τελικό κείμενο της απόφασης.

3. Η απόφαση έχει πολύ μεγάλες ασάφειες. Και σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και σε ό,τι αφορά τη συνολική σταθεροποιητική λειτουργία στην ευρωζώνη. Υπάρχουν και σκοτεινά σημεία. Γιατί η χθεσινή συμφωνία προϋποθέτει δύο πράγματα: Και την επιτυχία του Μεσοπρόθεσμου, αλλά και νέα δανειακή σύμβαση με τον μηχανισμό στήριξης, δηλαδή νέα μέτρα. Το ερώτημα που προκύπτει βέβαια είναι τι θα γίνει σε περίπτωση που αποτύχει και αυτή η πολιτική.

Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, επιστρέφοντας τις κατηγορίες που πέταξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε βάρος της Ν.Δ. τόνισε: «Αντί να κοιτάξει την ανάκαμψη της οικονομίας και το χάος της κυβέρνησής του, στρέφει πάλι τα πυρά του στη Νέα Δημοκρατία. Ο καθένας καταλαβαίνει τις ευθύνες που θέλει να κρύψει. Και για την αποτυχία της οικονομικής του πολιτικής και για τη συνειδητή του επιλογή να μας βάλει στον μηχανισμό στήριξης».

Στη σύσκεψη που προηγήθηκε της δήλωσης του κ. Σαμαρά στη Συγγρού συμμετείχαν οι κύριοι Γιάννης Μιχελάκης, (εκπρόσωπος Ν.Δ.), Χ. Σταϊκούρας (αν. τομεάρχης Οικονομικών), Γ. Βρούτσης, (αν. τομεάρχης Οικονομικών) Κ. Αρβανιτόπουλος (διευθυντής του Γραφείου του κ. Σαμαρά), Χρύσανθος Λαζαρίδης, Δ. Σταμάτης και Δ. Τσομώκος (σύμβουλοι του προέδρου).

Νίκος Ελευθερόγλου


Η κρίση οφελεί τους Γερμανούς

Πόσο έχει στοιχίσει η ελληνική κρίση χρέους στους Γερμανούς; Σύμφωνα με τον Φόλκερ Χελμάγερ, επικεφαλής των αναλυτών της Bremer Landesbank, η χώρα του όχι μόνο δεν έχει πληρώσει «ούτε σεντ» για τον ελληνικό οικονομικό εφιάλτη, αλλά αντιθέτως έχει επωφεληθεί όσο καμία άλλη χώρα από την κρίση, μιας και έχει κερδίσει περί τα 20 δισ. ευρώ!

«Πολλοί συνάδελφοί μου υποστηρίζουν ότι η Γερμανία πληρώνει τον λογαριασμό της ευρωζώνης. Καμία άλλη θέση δεν απέχει τους τελευταίους 18 μήνες τόσο από την πραγματικότητα όσο αυτή» δήλωσε στην Deutsche Welle ο Χελμάγερ, που πρόσθεσε ότι «γεγονός είναι πως μέσω των εγγυήσεων που προσφέρει η Γερμανία για τις χώρες της ευρωκρίσης ετησίως κερδίζει 2% σε τόκους, το οποίο μεταφράζεται σε 700.000.000 ευρώ το τελευταίο 18μηνο». «Λόγω της αδυναμίας των υπερχρεωμένων χωρών, η γερμανική αγορά κεφαλαίου έχει ένα μπόνους, που δεν οφείλεται στις δικές της ενέργειες αλλά είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας των άλλων χωρών» κατέληξε ο Χελμάγερ.

Γιώργος Τραπεζιώτης


Κρατίδιό της θέλει την Ελλάδα η Μέρκελ

Σε οικονομικό προτεκτοράτο της Γερμανίας μεταμορφώνεται πλέον η Ελλάδα, καθώς οι φίλοι και εταίροι μας Γερμανοί φέρονται ότι ετοιμάζουν «επίθεση επενδύσεων και ανάπτυξης» για τη χώρα μας. Δημοσίευμα της εφημερίδας «Handelsblatt» αποκάλυπτε χθες «σχέδιο 16 σημείων» που επεξεργάστηκε το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας, με στόχο την προσέλκυση γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, μετά την επίσκεψη του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα το γερμανικό σχέδιο θα λειτουργεί συμπληρωματικά στο ευρωπαϊκό «Σχέδιο Μάρσαλ», που συμφωνήθηκε χθες στη Σύνοδο Κορυφής και θα περιλαμβάνει την ενεργοποίηση του γερμανικού οργανισμού German Trade and Invest, ενώ επισημαίνεται το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της γερμανικής πλευράς για συνέργειες στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, των υποδομών και των τηλεπικοινωνιών.

Το πρώτο βήμα θα είναι η διοργάνωση ενός μεγάλου οικονομικού συνεδρίου, με τη συμμετοχή Γερμανών οικονομικών παραγόντων και την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης. Ως πηγή του δημοσιεύματος αναφέρεται ο υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος, όπως συμφωνήθηκε κατά την επίσκεψη Χρυσοχοΐδη στο Βερολίνο, θα έρθει στη χώρα μας το φθινόπωρο ως επικεφαλής αντιπροσωπίας Γερμανών επιχειρηματιών για περαιτέρω διερεύνηση επενδυτικών ευκαιριών στους τομείς της ενέργειας, των νέων τεχνολογιών, του τουρισμού και της διαχείρισης απορριμμάτων και υγρών αποβλήτων.

Τέλος, χθες το… φιλελληνικό της προσωπείο «φόρεσε» και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο Βερολίνο την επομένη της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, λέγοντας ότι θα αφοσιωθεί και θα στηρίξει με όλες τις δυνάμεις της τις προσπάθειες της Ελλάδας για ανάκαμψη.

Γιώργος Τραπεζιώτης


Πυρά από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης

 Πυρ ομαδόν και από τα περισσότερα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης δέχτηκε η κυβέρνηση για τη συμφωνία των Βρυξελλών. Ως και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης αναγνώρισε ότι «η χώρα μπαίνει στον γύψο για πενήντα χρόνια» και σχολίασε δηκτικά ότι «διατηρούμε ως χώρα τη ζωντάνια μας, αλλά ως επί, εν τόκοις, χρήμασι εκδιδομένη».

«Πρόκειται για ελεγχόμενη χρεοκοπία» δήλωσε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σημειώνοντας ότι «αλυσοδένουν τον ελληνικό λαό να πληρώνει χρέη, χρέη, χρέη για πάρα πολλά χρόνια».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής «αποτελούν παραδοχή της χρεοκοπίας της μέχρι σήμερα ακολουθούμενης πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης από την Ε.Ε. και την ελληνική κυβέρνηση», κάνοντας λόγο για «ανεπαρκή και αποσπασματική» απάντηση, που δεν δίνει λύση στο πρόβλημα.

Αντίθετα, στήριξη στην κυβέρνηση Παπανδρέου προσέφερε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία χαρακτηρίζει την απόφαση «βαθιά ανάσα για την Ελλάδα» υποστηρίζοντας ότι «δημιουργείται ένα πλαίσιο σταθερότητας για την ελληνική οικονομία».


Ο Πρόεδρος συνεχίζει να καταθέτει δάφνες στον… πρωθυπουργό!

Στη δική του εικονική πραγματικότητα συνεχίζει να κινείται ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος συγκάλεσε «πανηγυρική» συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου χθες το πρωί για να δηλώσει, προπαγανδιστικά, ότι δήθεν «απαλλάχτηκε ο λαός από τον βραχνά της χρεοκοπίας». Στη συνέχεια, πήγε να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος για άλλη μια φορά υπερέβη τις αρμοδιότητές του και μεταβλήθηκε σε κυβερνητικό δεκανίκι. Ο κ. Παπούλιας όχι μόνο δήλωσε (σε ρόλο «κομματάρχη») ότι «όλοι τώρα πρέπει να βάλουν πλάτη», αλλά ούτε λίγο ούτε πολύ… δαφνοστεφάνωσε τεχνηέντως τον πρωθυπουργό. «Οχι ανάπαυση στις δάφνες. Αλλωστε οι δάφνες μαραίνονται γρήγορα» είπε ο κ. Παπούλιας, κατά τρόπο που δεν συνάδει με την ουδετερότητα του προεδρικού αξιώματος.

Στο υπουργικό συμβούλιο, τα μέλη του άκουσαν και χειροκρότησαν (τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος) σαν στρατιωτάκια τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος αποκρύπτοντας τις σκοτεινές πλευρές της απόφασης τη χαρακτήρισε «ιστορική, που διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους» και επιτέθηκε με οξύτητα στη Ν.Δ., την οποία κατηγόρησε ότι «έχασε μια μοναδική ευκαιρία να συμβάλει στη σωτηρία της χώρας».

Στο πλαίσιο της ίδιας εικονικής πραγματικότητας, ο κ. Παπανδρέου θέλησε να πιστωθεί εξ’ ολοκλήρου προσωπικά ο ίδιος το αποτέλεσμα της Συνόδου, επιβεβαιώνοντας έτσι τον παρασκηνιακό ανταγωνισμό του με τον Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος διαδίδει ότι χάρη σε αυτόν «πήγαν καλά τα πράγματα». Ο κ. Παπανδρέου είπε, αντίθετα, ότι η συμφωνία της Πέμπτης αποτέλεσε «προσωπικό στοίχημά» του, το οποίο υπηρέτησε «με αυταπάρνηση και πολλές φορές με κριτική δυσανάλογη με τη δική του ευθύνη για το πρόβλημα».

Ανάλογος ανταγωνισμός εκδηλώθηκε χθες και από την πλευρά του Γ. Παπακωνσταντίνου. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών -που εκτός από τις δικές του βαρύτατες ευθύνες για το οικονομικό χάλι της χώρας, όφειλε να έχει παραιτηθεί μετά τις αποκαλύψεις για το οικογενειακό αυθαίρετο στη Βραυρώνα και τον… υδατοσυλλέκτη της βίλας του στη Σέριφο- εμφανίστηκε λαλίστατος για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής. Και μολονότι εξαφανισμένος εδώ και μέρες, βγήκε από το λαγούμι του, μετέβη στη Βουλή και προσπάθησε να πιστωθεί την «πασοκική επιτυχία» των Βρυξελλών. «Η απόφαση είναι ιστορική και δικαιώνει τη δουλειά που έγινε έναν χρόνο τώρα» δήλωσε χωρίς ντροπή ο άνθρωπος ο οποίος έφερε, μαζί με τον Γ. Παπανδρέου και τους υπολοίπους, τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας. Την ίδια ώρα στελέχη του βενιζελικού μπλοκ απαντούσαν με νόημα ότι «έπρεπε να έρθει ο Βενιζέλος για να σωθεί η χώρα και ο Παπανδρέου» και ότι εκείνος «παρά το γεγονός ότι παρέλαβε χάος από τον Παπακωνσταντίνου κατάφερε σε λίγες ημέρες να αναστρέψει το κλίμα».

Επιδιώκοντας πάντως, από την πλευρά του, και μια κοινοβουλευτική φιέστα, ο κ. Παπανδρέου έσπευσε να ανακοινώσει μέσω των συνεργατών του μίνι προ ημερησίας συζήτηση για την Τρίτη, χωρίς όμως να έχει ενημερώσει προηγουμένως τον πρόεδρο της Βουλής και τους πολιτικούς αρχηγούς. Τελικά, επειδή ο Ευ.

Βενιζέλος δεν θα έχει επιστρέψει από τις ΗΠΑ, η συνεδρίαση θα διεξαχθεί το πρωί της Τετάρτης κι αφού θα έχει προηγηθεί ανάλογη φιέστα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Γιώργος Λυκουρέντζος

{{-PCOUNT-}}34{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα