Επιστροφή στις τράπεζες

Αρχισαν να βγαίνουν τα μετρητά από τα σεντούκια και να επιστρέφουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Η συμφωνία της περασμένης Πέμπτης μπορεί να μην έδωσε οριστική λύση στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους, ωστόσο, φαίνεται ότι περιόρισε τις ανησυχίες των καταθετών για τον κίνδυνο κατάρρευσης των τραπεζών και απώλειας των καταθέσεων. Οπως λένε τραπεζικά στελέχη, για πρώτη φορά τους τελευταίες είκοσι μήνες «είδαμε καταθέτες να προσέρχονται στα γκισέ για να καταθέσουν μετρητά που φύλαγαν στο σπίτι τους ή σε τραπεζικές θυρίδες.

Η «επιστροφή των μετρητών» ξεκίνησε από την επομένη της Συνόδου Κορυφής, δηλαδή την Παρασκευή, ενώ συνεχιζόταν και χθες σε πολλά τραπεζικά καταστήματα. Ακριβή στοιχεία για τις καταθέσεις που επέστρεψαν δεν υπάρχουν ακόμη, αλλά οι πρώτες εκτιμήσεις από τα στοιχεία της Παρασκευής ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των κεφαλαίων που κατατέθηκαν την ημέρα αυτή σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, πολλοί είναι οι πελάτες τραπεζών που μετέφεραν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό και πλέον ρωτούν για τους τρόπους επαναπατρισμού. Αυτό αφορά κατά κύριο λόγο καταθέτες που «πάρκαραν» τα κεφάλαιά τους στην Κύπρο, αλλά μετά τις πρόσφατες αρνητικές εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία (καταστροφική έκρηξη, άνοδος spread) εξετάζουν πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο να επαναπατρίσουν τα κεφάλαιά τους. Η συμφωνία της περασμένης Πέμπτης στις Βρυξέλλες έρχεται να βάλει φρένο στη μαζική και σταθερή φυγή των καταθέσεων που παρατηρείται από το τέλος του 2009, η οποία ως σήμερα υπολογίζεται ότι έχει ανέλθει στο ποσό των 50 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το σύνολο των καταθέσεων υποχώρησε στο τέλος Μαΐου στα 191,9 δισ. ευρώ από 196,7 δισ. ευρώ τον Απρίλιο. Η έξαρση του φαινομένου αφορά σχεδόν αποκλειστικά τα νοικοκυριά, με τις καταθέσεις τους να υποχωρούν στο τέλος Μαΐου στα 159,3 δισ. ευρώ από 163,8 δισ. ευρώ έναν μήνα πριν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 237,5 δισ. ευρώ που ήταν η καταθετική βάση των τραπεζών τον Ιανουάριο του 2010 υποχώρησε στα 191,9 δισ. ευρώ τον Μάιο του 2011, με τη συνολική εκροή να διαμορφώνεται στα 45,6 δισ. ευρώ. Η μείωση των καταθέσεων οφείλεται και στο γεγονός ότι οι πολίτες λόγω της ανεργίας και της ύφεσης «τρώνε πλέον από τα έτοιμα».

Νεκταρία Σταμούλη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα