«Σώθηκαν μόνο οι τράπεζες»

Οσο και να επιμένει η εθνοσωτήρια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για το γεγονός πως η οικονομική της πολιτική και τα βαθιά αντιλαϊκά μέτρα που λαμβάνει κατόπιν εντολής των δανειστών μας θα οδηγήσουν την Ελλάδα στην οικονομική της Ιθάκη και θα την απογειώσουν αναπτυξιακά, ο διεθνής Τύπος με ρεπορτάζ και αναλύσεις του φροντίζει να τη διαψεύδει καθημερινά.

Χθες ήταν η σειρά της έγκυρης αμερικανικής εφημερίδας «New York Times» να αναφερθεί στα κατά Παπανδρέου «κέρδη» που αποκόμισε η χώρα μας από την πρόσφατη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

«Ξεκάθαρα τα οφέλη για τις τράπεζες από τη συμφωνία για το ελληνικό χρέος» ήταν ο τίτλος του άρθρου, που ξεκινούσε τις αναφορές του στο δεύτερο πακέτο σωτηρίας που δόθηκε στη χώρα τονίζοντας ότι «το τελευταίο σχέδιο της Ευρώπης […] μοιάζει με σχέδιο που θα λειτουργήσει σαν μαξιλάρι» για τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Συμφωνώντας να συνεισφέρει με έναν πιο συντηρητικό τρόπο στη διάσωση (της Ελλάδας), η τραπεζική βιομηχανία τελικά παίρνει πίσω κάτι πολύ πιο πολύτιμο, σχολίαζε η εφημερίδα, επικαλούμενη τις εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών που παρακολουθούν στενά το θέμα. «Οι τράπεζες ξεφορτώνουν μεγάλο μέρος του ελληνικού ρίσκου στην Ε.Ε. και βοηθούν έτσι στο να ακυρωθούν οι φόβοι που υπάρχουν για τη γέννηση μιας δεύτερης οικονομικής κρίσης» τόνιζαν χαρακτηριστικά οι «New York Times».

Ομως «το παράδοξο», για την εφημερίδα, «είναι πως η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ την περασμένη εβδομάδα πήγε στη Γερμανία υποσχόμενη να υποχρεώσει τις τράπεζες να πληρώσουν το μερίδιό τους στο κόστος για την παροχή της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Ακουσίως όμως φαίνεται πως, αντί γι’ αυτό, έκανε χάρη στις τράπεζες».

Το σχέδιο στο οποίο συμφώνησαν έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις τόσο η Μέρκελ όσο και οι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούσε τις τράπεζες να ανταλλάξουν εθελοντικά μέρος των ελληνικών ομολόγων που είχαν με «χαρτιά» πιο ισχυρά και υποστηριζόμενα από τις απαραίτητες εγγυήσεις.

Η ανταλλαγή τελικά θα κοστίσει στις τράπεζες και σε άλλους ερευνητές 54 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Διεθνούς Οικονομίας. Πρόκειται για ποσό που ακούγεται -και είναι- μεγάλο, αλλά, όπως δήλωσε ο οικονομολόγος Καρλ Βάινμπεργκ, μία εβδομάδα νωρίτερα οι τράπεζες έβλεπαν την πιθανότητα η Ελλάδα να περιέρχεται σε κατάσταση ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας, με τις ζημιές από το γεγονός αυτό να υπολογίζονται περίπου στα 200 δισ. ευρώ! «Συγκρινόμενο με ένα χτύπημα απωλειών της τάξης των 200 δισ. ευρώ (το ποσό των 54 δισ. ευρώ της συμμετοχής τους στο πακέτο) μού μοιάζει μια πραγματικά καλή συμφωνία» σχολίασε ο Βάινμπεργκ.

Γιώργος Τραπεζιώτης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα