Σαμαράς: Πέντε προτάσεις-σωτηρία για τον τουρισμό

Το γάντι στην κυβέρνηση έριξε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς για το θέμα της συναίνεσης.

Ο κ. Σαμαράς, με μια κίνηση ματ, φέρνει την μπάλα στο γήπεδό του και προτείνει στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, αν πράγματι πιστεύει στη συναίνεση, να αναλάβει την πρωτοβουλία και να προχωρήσει στην υπογραφή ενός «Εθνικού Συμβολαίου για τον Τουρισμό», έπειτα από συνεννόηση με τα κόμματα, τους κοινωνικούς εταίρους και τους συλλογικούς φορείς του κλάδου.

Η πρωτοβουλία αυτή του κ. Σαμαρά, ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες που ο κλάδος του τουρισμού δοκιμάζεται από την απεργία των ταξί, αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα και δείχνει ότι η Ν.Δ. μπορεί όχι απλώς να βάλει πλάτη σε σημαντικά ζητήματα συναίνεσης επί της ουσίας, αλλά και να αναλάβει κυβερνητικές πρωτοβουλίες οριοθετώντας το πολιτικό πλαίσιο. Παράλληλα, επιβεβαιώνει ότι από εδώ και πέρα η Ν.Δ. θα συνεχίσει να εξασκείται με πρακτικές πρωτοβουλίες στον κυβερνητισμό.

Ο κ. Σαμαράς προτείνει την υιοθέτηση από την κυβέρνηση πέντε σημείων για τον τουρισμό:

1. Ιδρυση αυτόνομου υπουργείου Τουρισμού.

Είναι αδιανόητο ο τουρισμός, που αποτελεί την «ατμομηχανή» της οικονομίας μας, να αντιμετωπίζεται με την παντελή έλλειψη κυβερνητικού ενδιαφέροντος.

2. Δημιουργία εταιρίας μάρκετινγκ με τη σύμπραξη Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματικός συντονισμός στη διαφήμιση και την προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος, ιδιαίτερα στο εξωτερικό.

3. Καθιέρωση μειωμένων και ανταγωνιστικών συντελεστών ΦΠΑ για τις τουριστικές υπηρεσίες.

4. Εξειδίκευση του χωροταξικού σχεδίου για τον τουρισμό, με βάση την προστασία του περιβάλλοντος, τις τουριστικές αντοχές κάθε περιοχής, την ισόρροπη κατανομή των επενδύσεων και τη δημιουργία προϋποθέσεων για τουριστικά προϊόντα αιχμής, που θα μπορούν να σταθούν στο διεθνή ανταγωνισμό.

5. Μείωση της γραφειοκρατίας.

Ωστε οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες όσων ασχολούνται με τους διάφορους τομείς του τουρισμού να αναπτύσσονται ταχύτατα, όπως απαιτεί η ίδια η φύση και το αντικείμενό τους.

Στη δήλωσή του ο πρόεδρος της Ν.Δ. μεταξύ άλλων επισημαίνει: «Επειδή ακούμε πολλά για “συναίνεση” και παρακολουθούμε πολλές φορές την κυβέρνηση να προσπαθεί με “μερεμέτια” να λύσει σοβαρά προβλήματα, προτείνουμε ένα απλό βήμα συναίνεσης. Για ένα ζήτημα έξω και πάνω από την κομματική διαμάχη. Για ένα ζήτημα που αφορά αποκλειστικά την εθνική οικονομία και μάλιστα τον πιο νευραλγικό τομέα της σήμερα: Τον τουρισμό. Αυτήν την ύστατη ώρα ο κόσμος του τουρισμού απαιτεί να δει από τη κυβέρνηση υπεύθυνες κινήσεις. Γι’ αυτό ζητάμε την άμεση υιοθέτηση των παραπάνω μέτρων. Εμείς είμαστε εδώ και σας περιμένουμε. Τολμήστε».

Νίκος Ελευθερόγλου


Με βαριά κατάθλιψης οι Ελληνες

«Κραχ» στην ψυχολογία και στις ελπίδες των καταναλωτών για το μέλλον έχει προκαλέσει η καταστροφική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Ο Δείκτης Εμπιστοσύνης Καταναλωτή, όπως αποτυπώνεται σε έρευνα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ) και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας, συνεχίζει να καταγράφει το ένα ιστορικό χαμηλό μετά το άλλο. Το δεύτερο τρίμηνο του 2011 διαμορφώθηκε μόλις σε 25,1 μονάδες εμφανίζοντας μείωση 7,38% συγκριτικά με το α’ τρίμηνο του 2011 (27,1 μονάδες) και σημαντική μείωση 17,43% (30,4 μονάδες), σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010.

«Η χώρα μας δεν ακολουθεί τον σωστό δρόμο για την έξοδο από την κρίση» παρατηρεί ο πρόεδρος του ΟΕΕ Πελοπίδας Καλλίρης. «Κρούουμε στην κυβέρνηση τον κώδωνα του κινδύνου. Η φοροεισπρακτική και μη αναπτυξιακή πολιτική που ακολουθούμε είναι εμφανές ότι οδηγεί σε αδιέξοδο. Η Ελλάδα, αν μιλήσουμε χωρίς να φοβόμαστε τις λέξεις, δήλωσε την Πέμπτη 21 Ιουλίου αδυναμία αποπληρωμής του χρέους της και η Ε.Ε. το αποδέχτηκε. Ολες οι δηλώσεις της κυβέρνησης περί βιώσιμου χρέους αποδείχτηκαν ανακριβείς».

Στην έρευνα, που επιμελήθηκε και το Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, επιβεβαιώνεται με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι οι πολίτες είναι κάτι παραπάνω από απαισιόδοξοι για την πορεία της χώρας και για τη δική τους προοπτική. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πολίτες δεν περιμένουν βελτίωση στην οικονομία ούτε μεσοπρόθεσμα! Ακόμα και για την προσδοκία της οικονομικής κατάστασης της χώρας ύστερα από 4 χρόνια η εκτίμηση των πολιτών είναι ιδιαίτερα αρνητική, υποχωρώντας στις 28,1 μονάδες το β’ τρίμηνο του 2011 από 32,3 μονάδες το α’ τρίμηνο (μείωση 14,9%).

Ενδεικτικό της έντονα αρνητικής ψυχολογίας των Ελλήνων καταναλωτών και της πεποίθησης που έχουν ότι η χώρα περνάει περίοδο πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης είναι και το γεγονός ότι ο δείκτης Προσδοκώμενων Αλλαγών της Προσωπικής Οικονομικής Κατάστασης το β’ τρίμηνο του 2011 έχει υποχωρήσει στις μόλις 23,9 μονάδες από 26,3, που ήταν το προηγούμενο τρίμηνο (μείωση 9,1%). Με άλλα λόγια οι Ελληνες προβλέπουν ότι η οικονομική τους κατάσταση θα επιδεινωθεί στο μέλλον.

Αρνητικές είναι οι προβλέψεις των καταναλωτών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τους προσεχείς 12 μήνες. Ο σχετικός δείκτης Προσδοκώμενης Οικονομικής Κατάστασης της χώρας διαμορφώθηκε στις 18,3 μονάδες το β’ τρίμηνο, από 20,8 μονάδες που ήταν το α’ τρίμηνο του 2011. Σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη των καταναλωτών για την πορεία της ανεργίας τους προσεχείς 12 μήνες, είναι σχεδόν καθολική η αρνητική εικόνα που υπάρχει, αφού το σχετικό μέγεθος διαμορφώνεται στις 10,2 μονάδες, από 10,3 μονάδες το προηγούμενο τρίμηνο.

Οι καταναλωτές δείχνουν ότι δεν πείθονται ούτε κατ’ ελάχιστον από τις κυβερνητικές επιλογές στον χώρο της απασχόλησης. Οι ερωτηθέντες δείχνουν την έντονη απαισιοδοξία τους, τόσο ως προς την ανεργία όσο και για τη γενική κατάσταση στον τομέα της απασχόλησης. Βλέπουν δηλαδή ότι δεν δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να αλλάξει σύντομα αυτή η δυσάρεστη προοπτική. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) το 46,6% των ανέργων αναζητεί δουλειά χωρίς επιτυχία πάνω από 12 μήνες…

Οι 20 μήνες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που πήρε, έχουν οδηγήσει στην πλήρη καταρράκωση της ψυχολογίας των καταναλωτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το γ’ τρίμηνο του 2009 ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ήταν στις 38,7 μονάδες, ενώ σχεδόν δύο χρόνια μετά έχει υποχωρήσει στις 25,1 μονάδες (βλ. Σχετικό πίνακα).

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img
spot_img