Ο έκπτωτος πρόεδρος της Τυνησίας Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι έχει δικαστεί και καταδικαστεί αρκετές φορές από τότε που έχασε την εξουσία, δηλαδή μερικές εβδομάδες πριν από τον Χόσνι Μουμπάρακ, τον πρώην πρόεδρο της Αιγύπτου. Ολες τις φορές όμως δικάστηκε ερήμην, ενώ είναι ακόμη εξόριστος στη Σαουδική Αραβία. Στην Αίγυπτο, από την άλλη, η δίκη του Μουμπάρακ είναι πρωτόγνωρη στην αραβική ιστορία, καθώς για πρώτη φορά κάποιος ηγέτης της Μέσης Ανατολής δικάζεται αποκλειστικά από τον λαό του.
Η είσοδος του Μουμπάρακ στο δικαστήριο έρχεται σε αντίθεση με την ιστορικότητα της δίκης. Ο πρώην πρόεδρος μπήκε ξαπλωμένος σε νοσοκομειακό φορείο, από όπου παρακολουθούσε τη δίκη, ενώ σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας ήταν μέσα σε ένα μεταλλικό κλουβί, το οποίο οι Αρχές της Αιγύπτου τοποθέτησαν στην αίθουσα για να περιορίσουν και για να προστατεύσουν όσους κατηγορούνται μαζί με τον Μουμπάρακ:
Τους γιους του, Αλάα και Γκαμάλ Μουμπάρακ, και τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Χαμπίμπ αλ Αντλι.
Ως την αποχώρηση του Μουμπάρακ από το νοσοκομείο, όπου κρατείτο από τον Απρίλιο, πολλοί αμφισβητούσαν το ότι θα ήταν παρών στη δικαστική αίθουσα. Στη δίκη όμως, η οποία αναβλήθηκε για τις 15 Αυγούστου, επειδή η υγεία του 83 χρονών πρώην προέδρου εκτιμήθηκε πως ήταν σε κακή κατάσταση, ο Μουμπάρακ εμφανίστηκε για πρώτη φορά δημοσίως μετά την παραίτησή του, στις 11 Φεβρουαρίου. Για τον ηγέτη, ο οποίος κυβέρνησε για 29 χρόνια την Αίγυπτο, η διαδρομή μοιάζει ειρωνική. Από το παλάτι της κυβέρνησης μεταφέρθηκε στο Κάιρο, για να δικαστεί στην Ακαδημία της Αστυνομίας, η οποία πριν τον δικάσει τον τιμούσε, καθώς είχε το όνομά του. Ο Μουμπάρακ και οι συγκατηγορούμενοί του κατηγορούνται για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος και για εντολή δολοφονίας των αντικαθεστωτικών διαδηλωτών, στη χρονική διάρκεια της εξέγερσης στην πλατεία Ταχρίρ. Αρνήθηκαν όμως τις κατηγορίες. Για τα 850 θύματα των διαδηλώσεων του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου 2010, οι κατηγορούμενοι κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε θάνατο, όπως ζήτησε ο δικηγόρος οικογενειών των θυμάτων.
Καθώς ο Μουμπάρακ δικαζόταν, 1.000 αστυνομικοί και στρατιώτες φρόντιζαν για την ασφάλεια στην περιοχή, ενώ περισσότεροι από 61 Αιγύπτιοι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντιπάλους του.
Αλέξανδρος Μόρντουντακ