Η νέα μόδα μετακίνησης στο κέντρο της Αθήνας είναι οικολογική, πατάει σε δύο ρόδες και διασχίζει τους πεζόδρομους με 20 χιλιόμετρα την ώρα. Το segway κερδίζει συνεχώς έδαφος μεταξύ των τουριστών που «εξερευνούν» καθημερινά την Πλάκα, το Μοναστηράκι, τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και τον Εθνικό Κήπο, αλλά και μεταξύ των Αθηναίων που αναζητούν ένα «πράσινο» και άνετο μέσο μεταφοράς για τις εξορμήσεις τους στο κέντρο της πόλης.
«Βλέπεις περισσότερα σε λιγότερο χρόνο, σταματάς όπου θέλεις για φωτογραφίες και δεν κουράζεσαι καθόλου. Το segway είναι απολύτως ασφαλές, κινείται, μεταφέρεται και φυλάσσεται εύκολα και λειτουργεί με ρεύμα» αναφέρει ο αντιπρόσωπος της εταιρίας και επικεφαλής της Athens Segway Tours Κωνσταντίνος Χαμηλοθώρης, που από πέρυσι τον Μάιο διοργανώνει… εναλλακτικές ξεναγήσεις σε ορισμένα από τα πιο δημοφιλή και πολυσύχναστα σημεία της πρωτεύουσας.
«Το segway είναι αργό για τον δρόμο, αλλά γρήγορο για το πεζοδρόμιο. Δεν κατασκευάστηκε για να κυκλοφορεί ανάμεσα σε αυτοκίνητα, επομένως δεν χρειάζεται να έχει φώτα ή καθρέφτες όπως τα ποδήλατα. Ο τρόπος που κινείται είναι εξαιρετικά απλός, σαν να περπατάς». Ο «οδηγός» στέκεται πάνω στο δίτροχο, πιάνει το τιμόνι και ρίχνει το βάρος του μπροστά. Οταν θέλει να σταματήσει ή να μειώσει την ταχύτητα επαναφέρει το σώμα στην αρχική του θέση. Στη ρύθμιση της ταχύτητας βοηθάει και ένας μικρός μηχανισμός που ενσωματώνεται στο segway και ενεργοποιείται με το πάτημα ενός κουμπιού.
«Για να κινηθείς πιο γρήγορα απλώς δίνεις μεγαλύτερη κλίση στο σώμα σου» εξηγεί ο κ. Χαμηλοθώρης, ενώ ένα γκρουπ τουριστών από την Αυστραλία που μόλις επέστρεψε από το tour στον Εθνικό Κήπο εισβάλλει στο γραφείο του. «Πολύ ωραία εμπειρία. Δεν περίμενα ότι θα ήταν τόσο εύκολο. Θέλω να αγοράσω ένα» λέει ο μεγαλύτερος της παρέας, ίσως επειδή δεν γνωρίζει ότι το κόστος αγοράς ενός segway μπορεί να ξεπεράσει τις 7.500-8.000 ευρώ.
Η ενοικίαση για μια δίωρη βόλτα με την Athens Segway Tours γύρω από την Ακρόπολη και το Ζάππειο φτάνει τα 49 ευρώ. «Υπάρχουν βέβαια και πιο οικονομικά πακέτα, που επιλέγονται κυρίως από Ελληνες, μέσω ιστοσελίδων μαζικών αγορών. Αλλά και διαδρομές-έκπληξη, όπως το souvlaki-tour, για εκείνους που θέλουν να συνδυάσουν τη βόλτα με φαγητό στα γνωστά σουβλατζίδικα στο Μοναστηράκι. Παρκάρουν, τρώνε και συνεχίζουν».
Ανεξαρτήτως διαδρομής, όλα τα πακέτα περιλαμβάνουν θεωρητική εκπαίδευση διάρκειας 10-30 λεπτών, ανάλογα με τις επιθυμίες και τον… φόβο του πελάτη, με τον κ. Χαμηλοθώρη και τους «ξεναγούς» να εξηγούν λεπτομερώς τον τρόπο λειτουργίας του segway στους αρχάριους οδηγούς. Στα 6-8 άτομα που συμμετέχουν σε κάθε περιήγηση δίνονται προστατευτικά κράνη και σακίδια για τα προσωπικά τους αντικείμενα.
Διασκέδαση και ενθουσιασμός από το πρώτο μάθημα
Στον αριθμό 9 της οδού Αισχίνου, έξω από τα γραφεία της εταιρίας Athens Segway Tours, τρεις τουρίστριες από τη Νέα Υόρκη και την Αυστραλία προσπαθούν να ισορροπήσουν σε ένα δίτροχο i2. Η Αμερικανίδα Τζάνις, η… γενναία της παρέας, δοκιμάζει πρώτη. «Απλά στέκεσαι, δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι άλλο» την καθησυχάζει ο κ. Χαμηλοθώρης. Μετά τις πρώτες αναγνωριστικές «σβούρες», το segway ανεβάζει στροφές και πείθει ακόμα και τη διστακτική Μπέριλ από την Αυστραλία να πιάσει το τιμόνι. «Διασκεδάστε το. Αν δείτε ότι κουράζεστε μπορείτε να σταματήσετε» λέει και ο ξεναγός του γκρουπ Πλούταρχος Πηλιχός για να την ηρεμήσει.
Μέσα σε λίγα λεπτά, η ηλικιωμένη ξεχνάει τον φόβο και τα τσιμπήματα στο αριστερό της πόδι και αποφασίζει να ακολουθήσει τους υπόλοιπους ως τον Εθνικό Κήπο. «Αν είστε έτοιμες, μπορούμε να ξεκινήσουμε». Η Τζάνις και η Κολίν βγάζουν δυο τρεις αναμνηστικές φωτογραφίες και ακούνε με προσοχή τις οδηγίες του επικεφαλής της ομάδας. «Να θυμάστε ότι όσο πιο πολύ ρίχνετε το σώμα μπροστά τόσο αυξάνει η ταχύτητα. Προχωράμε όλοι μαζί, σαν ομάδα. Αλλά κρατάμε αποστάσεις για να μη χτυπήσουμε μεταξύ μας».
Με επιφωνήματα ενθουσιασμού, η πομπή περνάει από τα πρώτα καταστήματα του πεζόδρομου και αναπτύσσει ταχύτητα. «Προσοχή στις αποστάσεις. Πολύ ωραία πάμε» φωνάζει ο Πλούταρχος. Οι περαστικοί χαμογελούν, οι τρεις γυναίκες μοιάζουν να το απολαμβάνουν και ένα ζευγάρι Γιαπωνέζων τις «σημαδεύει» με φωτογραφικές μηχανές. Πρώτη στάση, στην Ακρόπολη. «Εύκολο είναι. Τέλειο!» σχολιάζει η Τζάνις, ενώ η Κολίν γλιστράει προς τα πίσω, λόγω της κλίσης του εδάφους.
Λίγες ανάσες και ο ξεναγός δίνει το σύνθημα για να κατευθυνθεί η παρέα προς το Θησείο. Αλλά αμέσως διαπιστώνει ότι ένα μέλος του γκρουπ ακολουθεί δικό του δρομολόγιο. Η… φοβισμένη Μπέριλ περνάει σφαίρα δίπλα στο κόκκινο τρενάκι που κατεβαίνει τον πεζόδρομο και χάνεται ανάμεσα στο πλήθος. Οι Αμερικανίδες ξεσπούν σε γέλια και ο Πλούταρχος μονολογεί: «Πριν δεν ήθελε. Κοίτα πώς τρέχει τώρα…! Πολύ ανεξάρτητη μας βγήκε!».
Ντιν Κέιμεν
Το έφτιαξε για τη μητέρα του
-Το segway «γεννήθηκε» στις ΗΠΑ και παρουσιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2001 σε τηλεοπτική εκπομπή του δικτύου ABC.
-Λέγεται ότι ο Αμερικανός μηχανικός Ντιν Κέιμεν το κατασκεύασε ως «απάντηση» στα αρθριτικά της μητέρας του.
-Λειτουργεί με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες που αντέχουν για περίπου 40 χιλιόμετρα.
-Προσαρμόζεται στην ανθρώπινη ισορροπία, με αντιδράσεις 4 φορές πιο γρήγορες από τις δικές μας.
-Ο ιδιοκτήτης μπορεί να εξοπλίσει το segway με αξεσουάρ όπως φώτα, σειρήνα, βαλιτσάκι μεταφοράς αντικειμένων και αντικλεπτικό μηχανισμό, αξίας 45-695 ευρώ.
-Στη γερμανική πόλη Μούνστερ το segway χρησιμοποιείται από ειδική ομάδα της αστυνομίας για περιπολίες σε πάρκα, πλατείες και ποδηλατοδρόμους.
-Στη χώρα μας κυκλοφορούν σήμερα δύο μοντέλα: το i2 και to x2, σε λευκό, μαύρο και σταχτοπράσινο.
-Το i2 ζυγίζει 47,7 κιλά και το x2 54,4 κιλά.
-To x2 διαθέτει ανθεκτικούς προφυλακτήρες, ελαστικά χαμηλής πίεσης και χερούλια μεταφοράς, κινείται σε «δύσκολα» εδάφη, αλλά υστερεί σε αυτονομία (περίπου 20 χιλιόμετρα).
-Στις ιστοσελίδες μαζικών αγορών μια δίωρη βόλτα με segway στο κέντρο της Αθήνας πωλείται προς 14-15 ευρώ.
-Με τα κατάλληλα ελαστικά το segway μπορεί να σκαρφαλώσει σε βουνά και να κινηθεί με ασφάλεια ακόμα και σε χιονισμένες επιφάνειες.
Ξέρετε ότι…
Στις αρχές του 2010 η εταιρία Segway πέρασε στα χέρια του Βρετανού δισεκατομμυριούχου Τζιμ Χέζελντεν. Λίγους μήνες αργότερα, ο επιχειρηματίας βρέθηκε νεκρός στις όχθες ενός ποταμού, σε απόσταση λίγων μέτρων από ένα ηλεκτροκίνητο δίτροχο. Σύμφωνα με τη βρετανική αστυνομία, ο Χέζελτεν ανέβηκε σε ένα x2 Adventure για να το δοκιμάσει, γλίστρησε και έπεσε σε γκρεμό κοντά στο κτήμα του. Ακόμα και σήμερα δεν έχει διευκρινιστεί αν ο θάνατος ενός από τους 400 πιο πλούσιους ανθρώπους στη Βρετανία προήλθε από κατασκευαστικό λάθος, αδέξιο χειρισμό ή άλλη αιτία.
Γεράσιμος Κόντος