Ενα ζεστό απόγευμα του Ιουνίου του 2011, στις εγκαταστάσεις του Yacht Club του κοσμοπολίτικου Μονακό, η Ελενα Αμβροσιάδου στεκόταν απέναντι από τους 200 προσκεκλημένους της, που είχαν συγκεντρωθεί εκεί με αφορμή τον εορτασμό της 20ής επετείου της Ikos Asset Management Ltd.· του επενδυτικού της ομίλου, του οποίου η αξία σήμερα εκτιμάται ότι φτάνει τα 2,5 δισ. δολάρια!
Το κομψό μπεζ ταγέρ της και οι γόβες από δέρμα φιδιού που φοράει, σε συνδυασμό με τα καλοχτενισμένα ξανθά της μαλλιά, απλώς συμπληρώνουν το ισχυρό προφίλ που έχει χτίσει εδώ και χρόνια στον σκληρό κόσμο των επενδύσεων. Αριστερά και δεξιά της, δύο τεράστιες οθόνες πλάσμα παρουσιάζουν το μήκους 88 μέτρων «Γεράκι της Μάλτας» να πλέει καμαρωτό μπροστά από το Αγαλμα της Ελευθερίας στις ΗΠΑ. Πρόκειται για το πολυτελές σκάφος της, που αγόρασε το 2009 αντί του ποσού των 120.000.000 δολαρίων και θεωρείται το μεγαλύτερο γιοτ στον κόσμο.
Ιστορία σαν μυθιστόρημα
Σήμερα η Αμβροσιάδου την οποία, προτού αποφασίσει να μεταφέρει την Ikos στην Κύπρο, οι «Sunday Times» του Λονδίνου είχαν ανακηρύξει ως την καλύτερα αμειβόμενη γυναίκα στη Βρετανία, βρίσκεται στα δικαστήρια πολεμώντας νομικά εναντίον ενός άντρα, ο οποίος τη βοήθησε να χτίσει την επενδυτική αυτοκρατορία με την οποία κατέκτησε τον κόσμο. Πολεμά εναντίον του εν διαστάσει συζύγου και πρώην συνεργάτη της Μάρτιν Κάουαρντ.
«Η ιστορία τους είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη για τον χώρο της βιομηχανίας των hedge-funds» δηλώνει στο Bloomberg ο Ζερόμ Λουσάν, ιδρυτής της Laven Partners LLP, που εδρεύει στο Λονδίνο. Εξηγεί ότι «σπάνια συναντάς στον χώρο μας συνιδρυτές μιας επενδυτικής εταιρίας που να είναι παντρεμένοι. Ολοι τούς θεωρούσαν ένα είδος χρυσού ζευγαριού».
Τώρα, σχεδόν 30 χρόνια μετά την πρώτη τους γνωριμία στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, η 52χρονη Ελενα Αμβροσιάδου, εκτελεστική διευθύντρια της Ikos, και ο 53χρονος Μάρτιν Κάουαρντ, που ως το 2009, οπότε και αποχώρησε, ήταν πρόεδρος και επικεφαλής του τομέα επενδύσεων του hedge-fund, από το ισχυρό ζευγάρι του χώρου μετεξελίχθηκαν στο δίδυμο που εμπλέκεται σε μια μακροχρόνια όσο και πολυδάπανη δικαστική διαμάχη, την οποία – όχι άδικα- έχουν χαρακτηρίσει «το διαζύγιο του αιώνα»!
Σύμφωνα με το Bloomberg, και για να καταλάβει κανείς την έκταση που έχει λάβει η κόντρα τους, την τελευταία διετία οι δύο αντίδικοι έχουν καταθέσει (εκατέρωθεν) συνολικά 40 αγωγές σε τουλάχιστον τέσσερις διαφορετικές χώρες, ενώ παράλληλα έχουν κινήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να εκδοθεί το διαζύγιό τους, το οποίο ουσιαστικά θα ρίξει τους τίτλους τέλους στον 27ετή γάμο τους.
Το απόλυτο διακύβευμα βέβαια στη μεταξύ τους διαμάχη δεν είναι άλλο από την εταιρία που από κοινού ίδρυσαν το 1991. Η -ιδιοκτησίας Αμβροσιάδου πλέον- Ikos επίσημα διαμηνύει ότι ο Κάουαρντ δεν κατέχει κανένα κομμάτι της εταιρίας, και κατά συνέπεια δεν έχει κανένα δικαίωμα επί των κερδών της. Στον αντίποδα ο εν διαστάσει σύζυγος της Αμβροσιάδου επιμένει να δηλώνει ότι του ανήκει το λογισμικό που «τρέχει» τις αποφάσεις για επενδύσεις της Ikos, και κατ’ επέκταση διεκδικεί ένα σημαντικό κομμάτι από την εταιρία.
Οπως σημειώνει το Bloomberg, οι δυο τους πλέον δεν συμφωνούν ούτε στο πιο βασικό, στο αν δηλαδή η διαμάχη τους ξέσπασε πρώτα με αφορμή τα προσωπικά ή τα επαγγελματικά τους προβλήματα! Σύμφωνα με τον Κάουαρντ η σχέση τους ράγισε τον Δεκέμβριο του 2008, όταν η Αμβροσιάδου, χωρίς καν να ζητήσει τη γνώμη του, απέλυσε τη 14μελή ερευνητική ομάδα της Ikos, ενώ ο ίδιος βρισκόταν στις Αλπεις για σκι. Στον αντίποδα, η σημερινή ιδιοκτήτρια της εταιρίας λέει πως ο γάμος τους διαλύθηκε αρκετά νωρίτερα, και συγκεκριμένα το 2004.
Επιχείρηση Apollo
Μια από τις πιο πιπεράτες πτυχές της δικαστικής τους διαμάχης αποτελεί πάντως και η Επιχείρηση Apollo. Σύμφωνα με την αγωγή που έχει καταθέσει εναντίον της εν διαστάσει συζύγου του ο Κάουαρντ, τον Νοέμβριο του 2009 η Αμβροσιάδου είχε προσλάβει ανθρώπους για να τον παρακολουθούν στο Μονακό και να της δίνουν αναφορά σχετικά με το ποιους συναντούσε. Ενώ και τον Ιανουάριο του 2010, έναν μήνα μετά την παραίτηση του Κάουαρντ από την Ikos, η επιχείρηση παρακολούθησης στην οποία συμμετείχαν οκτώ άνθρωποι, έξι αυτοκίνητα και μια μοτοσικλέτα, είχε ως αποτέλεσμα τον εντοπισμό του στη Λεμεσό της Κύπρου.
Τέλος, και η Ikos ισχυρίζεται ότι έλαβε όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα για την προστασία της από την παράνομη αντιγραφή του λογισμικού της, που ισχυρίζεται ότι πραγματοποίησε ο Κάουαρντ – γεγονός που ο ίδιος αρνείται.
Το δικαστικό σίριαλ ή, αν προτιμάτε, το θρίλερ συνεχίζεται. Και, όπως όλα δείχνουν, ο επίλογος που γράφει για τον 27ετή γάμο του το «χρυσό ζευγάρι» της βιομηχανίας των hedge-funds μόνο happy end δεν θα έχει…
Από τα φοιτητικά τους χρόνια στο Κέμπριτζ μέχρι την ίδρυση του κολοσσού
Τα θεμέλια της επιτυχίας για την Ελενα Αμβροσιάδου μπήκαν στη Θεσσαλονίκη, τον τόπο γέννησης και καταγωγής της, τον οποίο σύμφωνα με πληροφορίες «λατρεύει». Ο πατέρας της ήταν έμπορος, και ανέκαθεν, κατά το Bloomberg, επιθυμούσε η μεγαλύτερη κόρη του Ελενα (η Αμβροσιάδου έχει μία αδελφή) να καταφέρει μια μέρα να αποκτήσει και να διοικήσει τη δική της επιχείρηση.
«Κατά τη γνώμη του, αν ήθελα να γίνω μια πραγματικά πετυχημένη γυναίκα, θα έπρεπε να τρέξω τη δική μου επιχείρηση» θυμάται σήμερα η δυναμική Θεσσαλονικιά. Από μικρή πάντως, όντας ακόμη μαθήτρια γυμνασίου, η κλίση της στα μαθηματικά ήταν εμφανής. Ετσι, έπειτα από χρόνια βρέθηκε στη Βρετανία και συγκεκριμένα στο πανεπιστήμιο του Λιντς, όπου σπούδασε χημικός μηχανικός, ενώ αργότερα, μεταπήδησε στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ για να κάνει το μεταπτυχιακό της.
Εκεί γνωρίζει τον συμφοιτητή και μετέπειτα σύζυγό της Μάρτιν Κάουαρντ, ο οποίος είχε μεγαλώσει στο Μπέρμιγχαμ. Τελικά το ζευγάρι παντρεύεται το 1983 κι έκτοτε ξεκινά ουσιαστικά και το ταξίδι του στον κόσμο των επενδύσεων και των επιχειρήσεων.
Αποφοιτώντας ο Κάουαρντ προσλαμβάνεται από την Principia Mechanica, στην οποία αξιοποιεί στο έπακρο τις ικανότητές του στη στατιστική, στον τομέα της ανάλυσης σεισμών. Την ίδια στιγμή η Ελενα Αμβροσιάδου πιάνει δουλειά στην BP Plc, όπου γίνεται μάνατζερ του χημικού κλάδου του ομίλου.
Στην Goldman Sachs
Στα χρόνια που ακολουθούν ο Κάουαρντ μεταπηδά αρχικά στην Goldman Sachs Group Inc., ενώ αργότερα δέχεται την πρόταση που του γίνεται για να εργαστεί στο Μπαχρέιν -όπου τον ακολουθεί η σύζυγός του- για λογαριασμό της επενδυτικής τράπεζας Investcorp. Το ημερολόγιο γράφει ήδη 1991. Το ζευγάρι, με πρωτοβουλία της δυναμικής Θεσσαλονικιάς, στήνει το πρώτο του -φιλόδοξο- επενδυτικό project. Πρόκειται για την Ikos, η οποία με έδρα το Λονδίνο κατά τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας της τρέχει σε χαλαρούς μάλλον ρυθμούς, μιας και το «χρυσό ζευγάρι» εργάζεται παράλληλα στις εταιρίες με τις οποίες έχει συμβόλαιο.
Ολα αυτά όμως αλλάζουν το 1992, οπότε η Αμβροσιάδου με τον Κάουαρντ αποφασίζουν να μετακομίσουν μόνιμα στο Λονδίνο και να αφιερωθούν ολοκληρωτικά στο «παιδί» τους, την Ikos. Την εποχή εκείνη αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κάουαρντ κατείχε το 10% του hedge-fund, ενώ το υπόλοιπο 90% ανήκε στην Ελενα Αμβροσιάδου. Ως το 2006 η Ikos Asset Management Ltd. διαχειριζόταν κεφάλαια ύψους 3,5 δισ. δολαρίων, ποσό διπλάσιο από εκείνο που διαχειριζόταν μόλις την προηγούμενη χρονιά! Ετος κατά το οποίο η Αμβροσιάδου αποφάσισε να μετακινήσει την έδρα του επενδυτικού ομίλου στην Κύπρο, προκειμένου να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκότερο φορολογικό περιβάλλον.
Αγαπά τις τέχνες και τις φιλανθρωπίες
Η ίδια δηλώνει ότι εργάζεται 16 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες στην εβδομάδα, ενώ διαμοιράζει τον πολύτιμο χρόνο της μεταξύ Λονδίνου, Λευκωσίας και Νέας Υόρκης. Παρ’ όλα αυτά στο βιογραφικό της αναφέρεται ότι εκτός από την επιχειρηματική δράση αγαπά τις τέχνες, είναι επίτροπος της Ορχήστρας Φίλων Μουσικής της Οξφόρδης και στηρίζει την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης. Αλλωστε χάρη στη χρηματοδοτική της παρέμβαση η ομάδα έφτασε στην Αϊτή τον Ιανουάριο του 2010 και διέσωσε έναν νεαρό που επί 11 ημέρες παρέμενε θαμμένος στα χαλάσματα του καταστροφικού σεισμού, ο οποίος κυριολεκτικά ισοπέδωσε τη νησιωτική χώρα. Τέλος το 2008 η Ελενα Αμβροσιάδου τιμήθηκε με το ανθρωπιστικό βραβείο του Ερυθρού Σταυρού.
Μαθηματικά μοντέλα που παράγουν χρήμα
Ιδρύθηκε το 1991 και το όνομά του δεν είναι παρά η βρετανική απόδοση του ελληνικού «Οίκου». Το hedge-fund που ίδρυσαν η Ελενα Αμβροσιάδου και ο Μάρτιν Κάουαρντ παράγει… χρήματα, μέσω του σχεδιασμού εξελιγμένων – όσο και περίπλοκων- μαθηματικών μοντέλων που χρησιμοποιώντας τα δεδομένα της αγοράς κάνει προβλέψεις σχετικά με τις τιμές σε διάφορα επενδυτικά προϊόντα, για λογαριασμό των πελατών του.
Σύμφωνα μάλιστα με κορυφαίους αναλυτές μια από τις πιο αξιοσημείωτες πτυχές της εταιρίας είναι ο τρόπος με τον οποίο τα στελέχη της χρησιμοποιούν την έννοια «άνθρωπος», σε συνδυασμό με τη συναισθηματική νοημοσύνη στις επενδύσεις, παράλληλα με τις πιο σύγχρονες αρχές του μάρκετινγκ.
Γιώργος Τραπεζιώτης