Χειροπέδες και λουκέτα βάζει ο Βενιζέλος

Σταδιακή εξίσωση της λιανικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές των ακινήτων, καθώς και χειροπέδες και λουκέτα για όσους φοροδιαφεύγουν, περιλαμβάνει το στρατηγικό σχέδιο (2011-2015) για «την ελληνική φορολογική διοίκηση», που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.

Πιο συγκεκριμένα προβλέπονται τα ακόλουθα:

1. Θα ενεργοποιηθούν οι διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες οι μεγάλοι φοροφυγάδες τιμωρούνται με το μέτρο της προσωρινής κράτησης. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα δίνεται το δικαίωμα στις διωκτικές αρχές να περνούν χειροπέδες σε όσους πρωταγωνιστούν σε μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής.

2. Θα επεκταθεί και θα εντατικοποιηθεί η εφαρμογή του μέτρου της αναστολής λειτουργίας στα καταστήματα που εντοπίζονται να φοροδιαφεύγουν.

3. Θα υπάρχει τακτική δημοσιοποίηση των ονομάτων των μεγάλων οφειλετών με ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 150.000 ευρώ. Πρόκειται για ουσιαστική διαπόμπευση όσων έχουν χρέη προς το Δημόσιο, με απώτερο στόχο να αποτραπεί σε άλλους να ακολουθήσουν την ίδια οδό.

4. Εξισώνεται το πετρέλαιο θέρμανσης με αυτό της κίνησης. Το οικονομικό επιτελείο κάνει λόγο για «σταδιακή προσέγγιση», ενώ «για να χρυσωθεί το χάπι» γίνεται αναφορά στην παράλληλη επιδότηση του κόστους στους καταναλωτές.

5. Αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες με στόχο να εξισωθούν με τις εμπορικές.

6. Στους καταθέτες εξωτερικού για τους οποίους δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η προέλευση των πόρων ή που δεν έχουν δηλώσει κτηθέντες τόκους θα θεσπιστεί η αναδρομική επιβολή φόρου τόσο επί του κεφαλαίου όσο και επί των τόκων.

7. Ενεργοποιείται ο θεσμός του εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος, έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερη και αποδοτικότερη ιεράρχηση των υποθέσεων φοροδιαφυγής.

8. Επανέρχονται οι περιπολίες ένστολων ελεγκτών του ΣΔΟΕ σε κεντρικούς δρόμους προκειμένου να δημιουργείται κλίμα φορολογικής συμμόρφωσης στην αγορά (έκδοση αποδείξεων κ.λπ.).

9. Δημιουργείται υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων γαι την καταπολέμηση της διαφθοράς, η οποία θα απευθύνεται στον υπουργό Οικονομικών.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα