Τρόπος πρόβλεψης για εγκεφαλικό-έμφραγμα

Τον τρόπο να προβλέψουν σε ποια σημεία των αρτηριών είναι πιθανό να σπάσει η αθηρωματική πλάκα, προκαλώντας θρόμβο στο αίμα, απόφραξη της αρτηρίας και έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό υποστηρίζουν πως ανακάλυψαν οι επιστήμονες! Η σημαντική ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει μελλοντικά στην αποτροπή καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

«Μοιάζει με την παρατήρηση ενός ποταμού και την πρόβλεψη σε ποια σημεία της κοίτης θα δημιουργηθούν εναποθέσεις πετρωμάτων» περιγράφει με γλαφυρό τρόπο τη μέθοδο ο επικεφαλής ερευνητής δρ Χαμπίμπ Σαμάντι από τη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Εμορι. Για τις δικές τους μετρήσεις, οι επιστήμονες επιστράτευσαν τις μεθόδους του ενδοστεφανιαίου υπερηχογραφήματος και του υπερηχογραφήματος Doppler, που χρησιμοποιούν υπερήχους αλλά και triplex για να υπολογίσουν τη διατμητική τάση, δηλαδή την πίεση που ασκεί το αίμα στα τοιχώματα των αγγείων, με βάση τη γεωμετρία των αρτηριών και την ταχύτητα της ροής του. Τα αποτελέσματα της διατμητικής τάσης δείχνουν και τις πιθανότητες που έχουν να σπάσουν, σε κάποια σημεία, οι αθηρωματικές πλάκες αλλά και τις μεταβολές στη συσσώρευσή τους σε βάθος χρόνου. Δεν είναι τυχαίο ότι, για να προχωρήσουν στη συγκεκριμένη έρευνα, οι επιστήμονες συνεργάστηκαν με μηχανικούς από το πολυτεχνείο της Τζόρτζια.

Οι ερευνητές δοκίμασαν τη μέθοδο σε 20 ασθενείς, τους οποίους υπέβαλαν σε εξετάσεις πριν και έπειτα από εξάμηνη θεραπεία με ατορβαστατίνη. Για να μπορέσουν μάλιστα να κάνουν τις μετρήσεις, χώρισαν νοητά τις αρτηρίες τους σε περισσότερα από εκατό τμήματα, τα οποία και μέτρησαν το καθένα ξεχωριστά!

Παρατήρησαν πως οι περιοχές που η ροή είναι πιο έντονη είναι και οι πιο εύθραυστες και πως τα σημεία όπου η πλάκα μεγαλώνει απότομα είναι και τα πιο επικίνδυνα για να σπάσει. Οπως δηλαδή θα συνέβαινε και στις όχθες ενός ορμητικού ποταμού.

Πάντως, είναι βέβαιο πως θα χρειαστεί ακόμη αρκετός χρόνος μέχρι η συγκεκριμένη θεραπεία να γίνει ευρέως εφαρμόσιμη. «Ονειρό μας είναι να προβλέψουμε ποια σημεία είναι ευάλωτα και να χρησιμοποιήσουμε τις προβλέψεις ως “οδηγό” για τη θεραπευτική αντιμετώπιση με φάρμακα και με στεντ» υπογραμμίζει ο Σαμάντι.

Μυρτώ Μπούτση

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα