Ασφαλιστική περαίωση ζητούν οι μικρομεσαίοι

«Ασφαλιστική περαίωση», δηλαδή ρύθμιση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, με εκπτώσεις και δόσεις, ζητούν έμποροι και μικρομεσαίοι. Το ασφαλιστικό ταμείο έχει ανάγκη από άμεση κρατική ενίσχυση ύψους 360.000.000 ευρώ εξαιτίας της μειωμένης κρατικής επιχορήγησης και της κρίσης που οδηγεί σε περιορισμό των εισφορών.

Οι οφειλές προς τον ΟΑΕΕ λειτουργούν ως «θηλιά στον λαιμό» των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, υποστηρίζουν η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας. Οι δύο φορείς κατέθεσαν υπόμνημα στο υπουργείο Εργασίας, στο οποίο εξηγούν την ανάγκη να εξεύρεσης άλλης λύσης για τους οφειλέτες «με όρους κοινής λογικής».

«Η αδυναμία πληρωμής δεν κάμπτεται με εκφοβισμούς, αυτόφωρα και φυλακίσεις. Οπως με αντίστοιχες τακτικές δεν ανακόπτονται τα λουκέτα και η ανεργία» εξηγούν. Από τη μια ο ασφαλιστικός φορέας βρίσκεται στο «κόκκινο», όμως από την άλλη «δύο στους πέντε ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ δεν εισφοροδιαφεύγουν, αλλά αδυνατούν να είναι συνεπείς στην καταβολή των ασφαλίστρων τους».

Οι συνομοσπονδίες προτείνουν για το 87% των οφειλετών την καταβολή εισφορών σε ισόποσες διμηνιαίες δόσεις, που δεν θα υπερβαίνουν το 20% της τρέχουσας εισφοράς του οφειλέτη, χωρίς χρονικό προσδιορισμό ισχύος της ρύθμισης.

Ακόμη όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση αυτή για μία τριετία θα μπορούν να επιλέξουν έως και δύο ασφαλιστικά κλιμάκια χαμηλότερα από αυτό που βρίσκονται, με ανάλογη μείωση της σύνταξης. Μετά το πέρας της τριετίας θα επανέρχονται στο προβλεπόμενο ασφαλιστικό κλιμάκιο, ενώ μελλοντικά μπορούν να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις στο ύψος της σύνταξης καταβάλλοντας τις αντίστοιχες εισφορές.

Οσον αφορά τους επαγγελματίες που έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους, προτείνεται εφαρμογή της περαίωσης με α) έκπτωση 100% επί των τελών στην περίπτωση εξόφλησης σε τρεις διμηνιαίες δόσεις ή β) έκπτωση 80% επί των πρόσθετων τελών στην περίπτωση εξόφλησης σε περισσότερες διμηνιαίες δόσεις ή γ) παρακράτηση ποσοστού από τη σύνταξη για όσους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Για τους επαγγελματίες των οποίων οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε «αδράνεια», αλλά δεν έχουν προχωρήσει σε «λογιστικό κλείσιμο», προτείνεται υπαγωγή με αντίστοιχους όρους στο καθεστώς της προτεινόμενης «ασφαλιστικής περαίωσης» για τις παλαιές οφειλές, με την προϋπόθεση παύσης αποστολής ταχυπληρωμών για τις τρέχουσες ασφαλιστικές υποχρεώσεις, καθώς αξιώνονται οφειλές από ανενεργούς επαγγελματίες.

Νεκταρία Σταμούλη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα