Μόρια σε ρόλο pit stop κατά ιών και καρκίνου

Τα ονόμασαν pit stops. Πρόκειται για μόρια που μπορούν να «επιδιορθώνουν» τις δυσλειτουργίες των «αχθοφόρων» του οργανισμού, δηλαδή των πρωτεϊνών εκείνων που μεταφέρουν τροφή και χημικά μηνύματα στα κύτταρα. Μέσα από τη δράση τους οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να καταπολεμήσουν την εισβολή ιών -όπως ο ιός του AIDS-, βακτηρίων, ακόμη και να δημιουργήσουν νέες θεραπείες για ανίατους καρκίνους, όπως ο καρκίνος του εγκεφάλου, και νευρολογικές διαταραχές, όπως η επιληψία!

Τα νέα μόρια ανακαλύφθηκαν από ερευνητές στο πανεπιστήμιο Φράιε του Βερολίνου, έπειτα από ανάλυση 20.000 διαφορετικών ουσιών. Βρέθηκε πως επιδρούν στην κλαθρίνη, μια πρωτεΐνη που παίζει ρόλο-κλειδί στη μεταφορά φορτίων στο εσωτερικό των κυττάρων. Και αυτό γιατί ρυθμίζει τη δημιουργία κυστιδίων, μέσα στα οποία μεταφέρονται θρεπτικές ουσίες στα κύτταρα, ενώ «έχει λόγο» και σχετικά με το ποιες ουσίες μπορούν να εισέλθουν στο εσωτερικό των κυττάρων και ποιες όχι.

Ηδη από το 1999 οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι η πρωτεΐνη αυτή γίνεται στόχος κάποιων ιών, όπως ο HIV, ο οποίος «ξεγελά» την κλαθρίνη για να απομονώσει τα ανοσοκύτταρα που ευθύνονται για την αντίδραση του οργανισμού. Καθώς αυτά, απομονωμένα, δεν μπορούν να λειτουργήσουν, ο οργανισμός χάνει την άμυνά του και ο ιός δρα ανενόχλητος στα κύτταρα.

Τα pits, λοιπόν, καθυστερούν τον σχηματισμό κυστιδίων στην περίπτωση αυτή, καθώς και τη διαβίβαση πληροφοριών μέσω χημικών αγγελιοφόρων, που ευνοούν π.χ. την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Επίσης, εμποδίζουν με παρόμοιο τρόπο τη μεταβίβαση πληροφοριών από τους νευροδιαβιβαστές σε περιπτώσεις νευρολογικών παθήσεων, όπως η επιληψία.

Τα μόρια «καθυστερούν τον σχηματισμό κυστιδίων, σαν να τοποθετούσαμε τα κύτταρα σε καταψύκτη» περιγράφει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Βόλκερ Χόκε. «Με την ανάπτυξη αυτών των αναστολέων μπορούμε να βρούμε νέους τρόπους για την αντιμετώπιση αθεράπευτων έως σήμερα καρκίνων, όπως είναι οι όγκοι στον εγκέφαλο· όγκοι, των οποίων η ανάπτυξη εξαρτάται από την ενσωμάτωση νευροδιαβιβαστών, που ενθαρρύνουν τη διαίρεση (και τον πολλαπλασιασμό) των κυττάρων» καταλήγει.

Μυρτώ Μπούτση

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img
spot_img