Και που λες «Ευτυχία»

Θεωρείται μία από τις πιο… «σίγουρες» παραγωγές που θα πάρουν έγκριση για την επόμενη σεζόν. Η κατάθεση πρότασης στην ΕΡΤ από τις εταιρίες παραγωγής Ανωση και Εψιλον για τη μεταφορά της βιογραφίας της στιχουργού Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου στη μικρή οθόνη ενθουσίασε ως είδηση. Οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών θέλουν τη σειρά να παίρνει σύντομα τον δρόμο για τον «αέρα» της κρατικής τηλεόρασης και, όπως ήταν φυσικό, το όνομα που έπεσε αυτόματα στο τραπέζι για τον πρωταγωνιστικό ρόλο ήταν εκείνο της Νένας Μεντή. Η ηθοποιός, άλλωστε, εδώ και τρία χρόνια ενσάρκωνε στο θέατρο, με μεγάλη επιτυχία κι εξαιρετικές κριτικές, την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου σε έναν συγκλονιστικό μονόλογο.

Ωστόσο, σε επικοινωνία που είχε η «δημοκρατία» με τη Νένα Μεντή, η είδηση που παρουσιαζόταν ως σίγουρη διαψεύστηκε. Η ηθοποιός αρνήθηκε τις φήμες που τη θέλουν να έχει δεχτεί να πρωταγωνιστήσει στη φιλόδοξη παραγωγή. «Δεν έχω καμία σχέση με ό,τι έχει να κάνει με τη σειρά» μας αποκαλύπτει ενοχλημένη από την παραφιλολογία που έχει αναπτυχθεί γύρω από εκείνη και τον συγκεκριμένο ρόλο, και βάζει τα πράγματα στη θέση τους στην ερώτησή μας αν θα είναι η πρωταγωνίστρια της σειράς: «Χρησιμοποιείται το όνομά μου, αλλά δεν θα είμαι εγώ στον ρόλο». Μάλιστα, η ηθοποιός ουδέποτε οικειοποιήθηκε την επιτυχία της θεατρικής παράστασης, για την οποία είχε δηλώσει σχετικά: «Η επιτυχία δεν οφείλεται σ’ εμένα. Οφείλεται στο ζουμί του έργου, στις αναφορές του σε πράγματα δικά μας, σε πράγματα της Ελλάδας που δεν υπάρχουν πια σήμερα, που τείνουν να πάψουν. Οφείλεται όμως και στο τραγούδι».

Οι πληροφορίες θέλουν την «Ευτυχία» να βαδίζει προς έγκριση, κάτι που δεν αποκλείεται αφού, ούτως ή άλλως, η ζωή και ο βίος της στιχουργού έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αποτελούν εξαιρετικό υλικό για την υλοποίηση σειράς μυθοπλασίας. Ο Κώστας Φέρρης, ωστόσο, ο οποίος θα έχει ενεργή συμμετοχή στην πραγμάτωσή της (στην υλοποίηση της ιδέας και πιθανόν και της σκηνοθεσίας), δεν έχει πάρει ακόμη επίσημη απάντηση από τη διοίκηση της ΕΡΤ. «Είμαστε σε αναμονή. Ακόμη δεν μας έχουν πει τίποτα. Αν δεν είναι επίσημη η έγκριση, δεν μπορώ να πω τίποτα περισσότερο» είπε, ενώ απέφυγε να απαντήσει σε ό,τι αφορά την ηθοποιό που θα αναλάβει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Οπως και να έχει, το θέμα θα ξεκαθαρίσει το προσεχές διάστημα. Το σίγουρο είναι ότι η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου (1893-7 Ιανουαρίου 1972) υπήρξε μία από τις σημαντικότερες στιχουργούς του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού. Ζώντας μια έντονη και περιπετειώδη ζωή, σταδιοδρόμησε αρχικά ως ηθοποιός, δασκάλα και ποιήτρια, ενώ αργότερα αναδείχθηκε σε σπουδαία λαϊκή στιχουργό.

Ξεκίνησε να γράφει στίχους το 1948, εξαναγκαζόμενη από το προσωπικό της πάθος (χαρτοπαιξία), τροφοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο έναντι ευτελούς οικονομικής αμοιβής όλους τους επώνυμους συνθέτες της εποχής της, Τσιτσάνη, Χιώτη, Καλδάρα και πολλούς άλλους.

Η ίδια δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για την αναγνώριση του έργου της και για την είσπραξη δικαιωμάτων, με αποτέλεσμα, παρά την επιτυχία των τραγουδιών της, να πεθάνει φτωχή.

Κωνσταντίνα Γαρνέλη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα