Οι Γερμανοί θέλουν να πάρουν και τα σπίτια μας!

Τέλος δεν έχουν οι εξωφρενικές απαιτήσεις των Γερμανών, που για πάρουν τα λεφτά τους πίσω δεν διστάζουν να προτείνουν, ούτε λίγο ούτε πολύ, να υποθηκεύσουμε κάθε περιουσιακό στοιχείο που έχουμε στο όνομά μας. Και δεν εννοούν πλέον ως χώρα, που και αυτό είναι προκλητικότατο, αλλά και ως απλοί πολίτες! Το μόνο που δεν έχουν ζητήσει πλέον, εκμεταλλευόμενοι την υποχωρητικότητα της κυβέρνησης Παπανδρέου, είναι να γίνουμε δούλοι στα σκλαβοπάζαρα για να μην πληρώνουν, όπως λένε, οι Γερμανοί φορολογούμενοι το ελληνικό χρέος.

Ο περιορισμός των εθνικών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως είχε παραδεχτεί και ο Ευάγγελος Βενιζέλος συμφωνώντας με τη γραμμή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε, είναι απλώς… οδοντόκρεμα σε σχέση με όσα προτείνουν και θέλουν να επιβάλουν τα φερέφωνα του γερμανικού κατεστημένου, που επιχειρούν να καθοδηγήσουν τη Φράου Μέρκελ.

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Halle (IWH) Ούλριχ Μπλουμ, σε συνέντευξή του στην «Passauer Neue Presse», η οποία έχει τον αποκαλυπτικό των προθέσεων των οικονομικών παραγόντων της Γερμανίας τίτλο «Τα όρνεα δείχνουν πού υπάρχουν πτώματα», υπερθεματίζει στη γερμανική κατοχή που οραματίζεται. Ούτε λίγο ούτε πολύ ζητεί την υποθήκευση των σπιτιών μας, των αυτοκινήτων μας και ό,τι άλλου έχουμε στο όνομά μας ως ιδιωτική περιουσία για να ξεχρεώσουμε.

Οι παρανοϊκές αυτές απόψεις του Γερμανού οικονομολόγου, που ξεπερνούν πλέον τα όνειρα για εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, δείχνουν ότι τα σχέδια που καλλιεργεί το Δ’ Ράιχ εξαπλώνονται με πρόσχημα την προστασία των Γερμανών φορολογουμένων, που «πληρώνουν για να γλιτώνουν οι εύποροι στις υπερχρεωμένες χώρες»!

Ο κύριος Μπλουμ ισχυρίζεται πως «εάν το δημόσιο χρέος δεν μπορεί να καλυφθεί με τις εισπράξεις των φόρων και την οικονομική ισχύ μιας χώρας, υπάρχουν δύο επιλογές. Μπορούμε να αφήσουμε τα κράτη να κηρύξουν χρεοκοπία, το ένα μετά το άλλο, ή ακολουθούμε τον δύσκολο δρόμο: Το δημόσιο χρέος να χρηματοδοτηθεί από τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων ή να ασφαλιστεί με την ιδιωτική περιουσία ιδιωτών, όπως π.χ. της ακίνητης περιουσίας των πολιτών της χώρας. Αυτή θα ήταν μια επιλογή για την Ελλάδα, την Ιταλία ή ακόμα και τις ΗΠΑ». Σε πρακτικό επίπεδο η δεύτερη λύση που προτείνει ο Γερμανός οικονομολόγος σημαίνει αναγκαστική υποθήκευση της περιουσίας ιδιωτών, όπως π.χ. της ακίνητης περιουσίας τους, αλλά και κάθε περιουσιακού στοιχείου που έχουν στο όνομά τους. Με αυτόν τον τρόπο πιστεύει ο Ούλριχ Μπλουμ ότι θα ασφαλιζόταν το δημόσιο χρέος, ώστε να μην υπήρχε λόγος για κερδοσκοπία. Σε μια τέτοια περίπτωση τα επιτόκια θα μειώνονταν και το κράτος θα ήταν σε θέση να ασκεί πολιτική ενίσχυσης της οικονομίας. «Πρόκειται για πιο εύκολη διαδικασία σε σχέση με τις αποκρατικοποιήσεις, όπως συμβαίνει σε Ελλάδα και Ιταλία» κατέληξε.

Τέλος, αναφερόμενος στον ρόλο των οίκων αξιολόγησης, ο Γερμανός οικονομολόγος επισημαίνει ότι οι οίκοι αυτοί είναι σαν τα όρνεα, τα οποία δείχνουν πού υπάρχει πτώμα: «Εάν το πτώμα παραμείνει στη θέση του επειδή δεν υπάρχουν όρνεα, η μόλυνση μπορεί να είναι χειρότερη».

Νίκος Ελευθερόγλου


Εδώ η οικονομία «πνίγεται» και ο πρωθυπουργός δροσίζεται!

Την ώρα που ο κόσμος «καίγεται» και η παγκόσμια οικονομία «βουλιάζει», ο πρωθυπουργός της χώρας κάνει μικρές διακοπές από τις… διακοπές του, προκειμένου να συμμετάσχει σε μια κυβερνητική σύσκεψη για το θεαθήναι. Στην πραγματικότητα, δεν βλέπει την ώρα να επιστρέψει στο εντατικό πρόγραμμα γυμναστικής του στις παραλίες και στις βουτιές του, με τις πληροφορίες να τον θέλουν να σαλπάρει και πάλι σήμερα για τη Σέριφο, αν δεν το έχει ήδη κάνει.

Με τον ίδιο τρόπο συμπεριφέρεται -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, για τον οποίο επικρατούσε συγκεχυμένη εικόνα ως αργά χθες το βράδυ για το αν θα επέστρεφε από τη Σκόπελο -για λίγες ώρες κι αυτός- προκειμένου να λάβει μέρος σε τηλεδιάσκεψη που προγραμματίζεται να γίνει σήμερα το μεσημέρι (με Ρεν, Γιούνκερ, Νταλάρα), μεταξύ άλλων, για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων. Αλλες πληροφορίες έφεραν τον Βενιζέλο να έρχεται στην Αθήνα (τουλάχιστον για ένα ή δύο 24ωρα), προτού επανέλθει στη Σκόπελο έως τις 17 Αυγούστου, ενώ άλλες πηγές επέμεναν ότι θα συμμετείχε στη διαδικασία αυτή από τον τόπο τον διακοπών του, από όπου βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την Τράπεζα της Ελλάδος, το Χρηματιστήριο και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ο κ. Παπανδρέου απέφυγε χθες ακόμη και να κατέβει στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του στο Καστρί, με τον Ανδρέα Λοβέρδο και με αντικείμενο τις προωθούμενες πρωτοβουλίες στον χώρο της υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου ζήτησε την επιτάχυνση των σχετικών μεταρρυθμίσεων γύρω από τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων, την περιστολή δαπανών για τα αναλώσιμα και τα φάρμακα (επί των οποίων υπερθεμάτισε ο Ανδρ. Λοβέρδος κάνοντας λόγο για μείωση κατά 85%) και τη χορήγηση μεθαδόνης από τα νοσοκομεία. Από τη συνάντηση προέκυψε η ανάγκη ακόμα μεγαλύτερης περικοπής δαπανών στην υγεία. Ο πρωθυπουργός φέρεται να ζήτησε, μεταξύ άλλων, από τον κ. Λοβέρδο την επέκταση του πιλοτικού προγράμματος που εφαρμόζεται επιλεκτικά για τις προμήθειες των φαρμάκων σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, καθώς και να προχωρήσει άμεσα στις τοποθετήσεις των νέων διοικήσεων. Ο υπουργός Υγείας, από την πλευρά του, παρουσίασε το πρόγραμμα συγχωνεύσεων των νοσοκομείων, ενώ διαβεβαίωσε ότι το αργότερο έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα είναι δυνατή η χορήγηση μεθαδόνης σε τοξικομανείς, που θέλουν να απεξαρτηθούν, από τα νοσοκομεία της Αττικής (αφού θα έχουν προηγηθεί εκείνα της Β. Ελλάδας). Επί τάπητος τέθηκαν και οι αλλαγές στα κρατικά ΜΜΕ σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Επικρατείας Ηλία Μόσιαλο, αλλά, αντίθετα με όσα υποστήριζε ο ίδιος μέχρι πρότινος, δεν θα ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα, αφού θα περάσουν πρώτα από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Τέτοια συνεδρίαση πάντως (ή της κυβερνητικής επιτροπής) δεν προγραμματίζεται γι’ αυτή την εβδομάδα, κυρίως εξαιτίας της απουσίας του Ευάγγελου Βενιζέλου στη Σκόπελο.

Σε διακοπές βρίσκονται και πολλοί άλλοι υπουργοί, «παραβλέποντας» μεν την πρωθυπουργική παρότρυνση να μην τους δει πουθενά με μαγιό, αλλά ακολουθώντας στην πραγματικότητα το δικό του παράδειγμα.

Μαριτίνα Ζαφειριάδου


Τηλεφωνήματα αγωνίας σε Μπαρόζο και Γιούνκερ

Τηλεφωνικές επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους είχε χθες -με τη σκέψη του όμως στη… συνέχιση των διακοπών του- ο πρωθυπουργός, ο οποίος μίλησε με τους προέδρους της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Σύμφωνα με πληροφορίες, κινούμενος στο ίδιο κλίμα με την επιστολή του προ ημερών στον κ. Μπαρόζο, ο πρωθυπουργός ζήτησε εκ νέου επίσπευση της εφαρμογής των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής και θεσμικές παρεμβάσεις, προκειμένου να λυθεί άμεσα το πρόβλημα της κρίσης χρέους στην Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο συζητήθηκε και η προοπτική έκδοσης ευρωομολόγων.

Κωδικοποιώντας τα αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης από την Ε.Ε., ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος αναφέρθηκε στην έκδοση ευρωομολόγου, στο μικρότερο επιτόκιο δανεισμού, στον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και στη σημαντική ενίσχυση του μηχανισμού στήριξης. «Αυτό όμως δεν σημαίνει χαλαρότητα στο εσωτερικό μέτωπο, γιατί το ελληνικό πρόβλημα θα λυθεί όταν εισπράττουμε περισσότερα από όσα ξοδεύουμε και δημιουργούμε πρωτογενές πλεόνασμα» συνέχισε μιλώντας στον Real.gr, προκειμένου να καθησυχάσει και τους δανειστές μας για την τήρηση των υποχρεώσεών μας.

Εν τω μεταξύ, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. για την Ελλάδα, στη χώρα μας, κάτι πάντως που φαίνεται ότι θα δρομολογηθεί μόνο εφόσον κριθεί πως θα καταλήξει σε απτά αποτελέσματα και δεν θα αποδειχθεί «φούσκα». Την ευθύνη των κυβερνήσεων να δημιουργήσουν συνθήκες ασφάλειας, σταθερότητας και ανάπτυξης επισήμανε χθες (Real FM) η Λούκα Κατσέλη, ζητώντας να υπάρξει ένα νέο «Μπρέτον Γουντς»,τασσόμενη υπέρ του τριπλασιασμού του αποθεματικού του EFSF, της ενεργού παρέμβασης της ΕΚΤ στις αγορές, του συντονισμού πολιτικών στην Ε.Ε. και της έκδοσης ευρωομολόγου.


Στον αέρα η διάσωση της Ελλάδας, επιστρέφουν τα σενάρια για έξοδο από την ευρωζώνη υπερχρεωμένων κρατών

Η διάσωση της Ελλάδας και των άλλων «προβληματικών» κρατών της ευρωζώνης δεν βρίσκεται πλέον στα χέρια των Ευρωπαίων πολιτικών, αλλά εξαρτάται από τις δυσάρεστες εξελίξεις στις ΗΠΑ και το πιθανό ντόμινο στις υπόλοιπες ισχυρές οικονομίες του πλανήτη. Ταυτόχρονα, το κόστος για τη σωτηρία του ευρώ αυξήθηκε τις τελευταίες ημέρες σημαντικά· τόσο που ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι ενδεχομένως κανένας δεν θα θέλει να πληρώσει. Γι’ αυτόν τον λόγο επανέρχονται ακραίες ιδέες που ξεκινούν από την παροχή ενισχύσεων ώστε να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη ορισμένα από τα υπερχρεωμένα κράτη-μέλη ή ακόμη και για τη δημιουργία ενός διεθνούς μηχανισμού για τη διάσωση της Ιταλίας.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντιλαμβάνονται τώρα ότι τα ημίμετρα της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου, που παρουσιάστηκαν ως συμφωνία-σταθμός, είχαν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Οταν οι αγορές διαπίστωσαν ότι δεν έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στη βελτίωση του ελληνικού χρέους, αντέδρασαν με βιαιότητα, η οποία ενισχύθηκε από την υποβάθμιση των ΗΠΑ και οδήγησε τον γενικό δείκτη του Χρηματιστηρίου κάτω από τις 1.000 μονάδες (στα επίπεδα Ιανουαρίου 1997), με πτώση 6% στη χθεσινή συνεδρίαση.

Με το Χρηματιστήριο «να βουλιάζει», εξανεμίζονται οι ελπίδες για πώληση δημόσιων επιχειρήσεων με λογικό τίμημα. Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, που βρισκόταν ούτως ή άλλως στον αέρα, απειλείται πλέον με πλήρη εκτροχιασμό. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν δέσει τον γάιδαρό τους έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, καθώς ο στόχος για άντληση εσόδων 1,3 δισ. θα επιτευχθεί με την επέκταση της άδειας του ΟΠΑΠ, την παραχώρησης της άδειας για τα 35.000 «φρουτάκια» (πάλι στον ΟΠΑΠ) και την πώληση των κρατικών λαχείων. Σίγουρα, όμως, στην πλατεία Συντάγματος δεν μιλούν πλέον για ιδιωτικοποίηση 10-15 εταιριών έως το τέλος του έτους, όπως ανέφερε το Μεσοπρόθεσμο. Ειδικά για τις ΔΕΚΟ που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, οι αποτιμήσεις βρίσκονται σε προσβλητικά χαμηλά επίπεδα· τόσο χαμηλά, που δύσκολα θα έβαζε κάποιος την υπογραφή του σε συμφωνία πώλησης.

Αλλά και οι θετικές προβλέψεις του ΟΟΣΑ (την προηγούμενη εβδομάδα) για την επιτυχία του Μεσοπρόθεσμου, έστω και αν συνοδεύονται από τρεις τέσσερις αστερίσκους, τίθενται πλέον εν αμφιβόλω. Οταν οι εκτιμήσεις για ύφεση σε ΗΠΑ και στραβοπάτημα της παγκόσμιας οικονομίας μετατρέπονται σε βεβαιότητα, ποιος μπορεί να δηλώσει ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, για αύξηση των φορολογικών εσόδων κ.λπ.;

Η επαμφοτερίζουσα στάση της γερμανικής κυβέρνησης, εκπρόσωποι της οποίας υποβάθμιζαν χθες τις πρωτοβουλίες των τελευταίων ημερών δηλώνοντας ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει σε σχέση με την 21η Ιουλίου, δεν βοηθά την Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται να ζητά ΚΑΙ ευρωομόλογο ΚΑΙ φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές ΚΑΙ μικρότερο επιτόκιο ΚΑΙ ενίσχυση του Μηχανισμού Στήριξης (EFSF). Οι Γερμανοί διαμηνύουν πως δεν δίνουν τίποτα περισσότερο απ’ ό,τι συμφωνήθηκε στις 21 Ιουλίου. Δηλαδή δεν δίνουν τίποτα… Και ας πληθαίνουν όσοι θεωρούν επιτακτική την ανάγκη δημιουργίας ενός πιο αποτελεσματικού μηχανισμού, π.χ. μέσω της έκδοσης ευρωομολόγου.

Οι κερδοσκόποι περιμένουν περαιτέρω ενίσχυση του Μηχανισμού Στήριξης, ώστε να αντιμετωπιστεί η μετάδοση της κρίσης σε Ιταλία, Ισπανία κ.λπ. Ομως όσο μεγαλώνει ο «κουμπαράς» του EFSF τόσο πιο ακριβή γίνεται η άντληση κεφαλαίων από τον Μηχανισμό και τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος υποβάθμισης για χώρες όπως η Γαλλία και η Ολλανδία. Και όσο η κρίση πλησιάζει τους ισχυρούς της Ε.Ε. τόσο θα περιορίζονται οι ελπίδες της Ελλάδας για συμφέρουσα διάσωση. Τώρα διαπιστώνουν στην κυβέρνηση ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος, καθώς υπήρξε περίοδος που ευνοούσε τη δημιουργία ενός πακέτου στήριξης ικανού να σταματήσει τον κατήφορο της ελληνικής οικονομίας.

Φώτης Κόλλιας


Ετοιμο το πρώτο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων για την Κύπρο

Μάχη με τον χρόνο δίνει ο νέος υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Κίκης Καζαμίας, προκειμένου να ψηφιστεί μέχρι την Παρασκευή το πρώτο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων και να υπάρξει μήνυμα αποφασιστικότητας προς τις αγορές. Ο κ. Καζαμίας άρχισε από χθες κύκλο επαφών με στόχο την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης. Μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης, θα έχουν ολοκληρωθεί οι συναντήσεις με κοινωνικούς εταίρους, συνδικαλιστικές οργανώσεις και κοινοβουλευτικά κόμματα.

Η κυπριακή κυβέρνηση προσπαθεί να έχει έτοιμο το πακέτο μέτρων, ώστε να συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο το απόγευμα της ίδια ημέρας. Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, έχει υπάρξει συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, προκειμένου, εκτός απροόπτου, τα νέα μέτρα να ψηφιστούν από την ολομέλεια την Πέμπτη ή, το αργότερο, την Παρασκευή, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Οταν ρωτήθηκε εάν θα υπάρξει και δεύτερο πακέτο μέτρων, ο κ. Καζαμίας υποστήριξε πως επείγει «η ολοκλήρωση του διαλόγου για το πρώτο πακέτο, να πάρουμε μια ανάσα και μετά θα ετοιμαστούμε για ένα δεύτερο πακέτο, που θα έχει σχέση με την κατάθεση των προϋπολογισμών του επόμενου έτους, που γίνεται μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη».

Στον πυρήνα των μέτρων που αναμένεται να εγκριθούν μέχρι την Παρασκευή βρίσκεται η προσπάθεια για να «αποπυροδοτηθεί η ωρολογιακή βόμβα» του ασφαλιστικού, όπως είπε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών.

{{-PCOUNT-}}32{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα