Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχουν λάβει πλέον τα βίαια επεισόδια στη Βρετανία, από τα οποία το βράδυ της Δευτέρας έχασε τη ζωή του ένας 26χρονος άνδρας, που τραυματίστηκε θανάσιμα ενώ βρισκόταν μέσα σε ένα αυτοκίνητο. Οι λέξεις μοιάζουν πλέον φτωχές για να περιγράψουν την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί τόσο στο Λονδίνο όσο και σε άλλες τέσσερις βρετανικές πόλεις, το Μπέρμιγχαμ, το Μπρίστολ, το Νότινγκαμ και το Λίβερπουλ, στις οποίες μεταδόθηκε χθες το φονικό -όπως αποδεικνύεται- τσουνάμι της βίας.
Σύμφωνα με τις Αρχές, οι βιαιότητες συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση και τη νύχτα της Δευτέρας, ενώ επεκτάθηκαν συνολικά σε έντεκα διαφορετικές συνοικίες της βρετανικής πρωτεύουσας. Ομάδες κουκουλοφόρων σκόρπισαν τον τρόμο στο Ιλινγκ του δυτικού Λονδίνου, αλλά και στο Κάμντεν, στα βόρεια της πόλης, σπάζοντας οτιδήποτε βρισκόταν στο διάβα τους και λεηλατώντας ξένες περιουσίες. Στις τηλεοπτικές εικόνες κυριάρχησαν και οι ομάδες νεαρών που, αφού πρώτα είχαν βάλει φωτιά σε κτίρια στο λονδρέζικο προάστιο του Κρόιντον, έτρεχαν προκειμένου να γλιτώσουν από τις αστυνομικές δυνάμεις που τις καταδίωκαν, αρπάζοντας ό,τι προλάβαιναν να κλέψουν από τις σπασμένες βιτρίνες των καταστημάτων.
Και στις πόλεις της βρετανικής περιφέρειας όμως τα πράγματα δεν ήταν καλύτερα. Κατά δεκάδες νεαροί των πόλεων του Μπέρμιγχαμ, του Μπρίστολ, του Λίβερπουλ και του Νότινγκαμ κυκλοφορούσαν σαν αγέλες στους δρόμους, πλιατσικολογώντας, βάζοντας φωτιά σε κτίρια, οχήματα και κάδους απορριμάτων, σπάζοντας βιτρίνες μαγαζιών και πετώντας πέτρες και σπασμένα μπουκάλια εναντίον των αστυνομικών που προσπαθούσαν να τους αποτρέψουν από το να καταστρέψουν ξένες περιουσίες.
Η επιθετική δράση των κουκουλοφόρων οδήγησε, σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύλληψη περισσότερων από 550 ατόμων -ανάμεσά τους βρίσκεται κι ένα αγόρι ηλικίας 11 ετών-, ενώ έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε 69 εξ αυτών για τη συμμετοχή τους στα επεισόδια. Επίσης, όπως ανακοίνωσε η Σκότλαντ Γιαρντ, η αστυνομία συνέλαβε και τρία ύποπτα άτομα για «απόπειρα δολοφονίας» αστυνομικών.
Σε πολιτικό επίπεδο, και τη στιγμή που ορισμένοι βουλευτές του Εργατικού Κόμματος συνέδεαν τις ταραχές με την ανεργία και τις περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα, μετά την υπουργό Εσωτερικών της χώρας Τερέζα Μέι και τον δήμαρχο Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, που προχθές αναγκάστηκαν να επιστρέψουν άρον άρον στην πρωτεύουσα λόγω των ταραχών, χθες υποχρεώθηκε να τους μιμηθεί και ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος δέχτηκε τα πυρά του Τύπου γιατί, ενώ στη χώρα επικρατούσε το χάος, ο ίδιος βρισκόταν σε διακοπές στην Ιταλία.
Ελάχιστες ώρες μετά την επιστροφή του, πάντως, ο Βρετανός πρωθυπουργός προέδρευσε συνεδρίασης της επιτροπής «Κόμπρα», η οποία διαχειρίζεται ανάλογες καταστάσεις, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε την αίθουσα επιχειρήσεων στη μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου. Στις δηλώσεις που έκανε προειδοποίησε όσους μετέχουν στις ταραχές ότι «θα αντιμετωπίσουν τη Δικαιοσύνη», ενώ υποσχέθηκε ότι «θα επιστρέψει η τάξη στη Βρετανία». Ταυτόχρονα ο Κάμερον συνεννοήθηκε και με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου να διακόψουν τις θερινές τους διακοπές και οι βουλευτές, ώστε να συζητηθεί αύριο, Πέμπτη, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.
Σε ανάκληση αδειών των στελεχών της προχώρησε όμως και η βρετανική αστυνομία, η οποία, όπως έγινε γνωστό, χθες προέβη στην ανάπτυξη 16.000 οργάνων της τάξης στην ευρύτερη περιοχή του Λονδίνου!
Επειτα από όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες, διχογνωμία φαίνεται να επικρατεί και σε ό,τι αφορά τον τρόπο καταστολής των κουκουλοφόρων. Σύμφωνα με την «Daily Mail», η υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι έγινε στόχος σφοδρής κριτικής για τις προτάσεις της να βγει ο στρατός στους δρόμους, αλλά και για τη χρήση αντλιών νερού για τη διάλυση των ομάδων των ταραχοποιών. Την ίδια στιγμή όμως και η αστυνομία δέχτηκε ανάλογα πυρά, αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο έχει χειριστεί μέχρι τώρα τις συμμορίες των πλιατσικολόγων – αν και ο υπαρχηγός της μητροπολιτικής αστυνομίας Στίβεν Κάβανο δήλωσε χθες πως η χρήση πλαστικών σφαιρών «είναι μια τακτική που θα χρησιμοποιηθεί αν κριθεί απαραίτητο». Και ο δήμαρχος του Λονδίνου, όμως, Μπόρις Τζόνσον, πρότεινε από την πλευρά του οι Αρχές να προβαίνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα στη διακοπή των τηλεπικοινωνιών στις περιοχές που αποτελούν το επίκεντρο των ταραχών, προκειμένου όσοι προκαλούν τα επεισόδια να μην έχουν τη δυνατότητα να οργανώνουν συντονισμένα, μέσω Διαδικτύου, τις επόμενες κινήσεις τους.
Γιώργος Τραπεζιώτης
Σοκ: Διαδηλωτές έγδυσαν πολίτες και λήστεψαν νεαρό
Εχει γίνει σύμβολο αντίστασης στους διαδηλωτές, οι οποίοι καταστρέφουν τη βρετανική πρωτεύουσα από το Σάββατο το απόγευμα, όταν οι ταραχές άρχισαν στο Τότεναμ. Πρόκειται για μια Ινδή από το Χάκνι, η οποία πρωταγωνιστεί σε ερασιτεχνικό βίντεο στο YouTube τη στιγμή που βρίσκεται μπροστά από έναν τοίχο γεμάτο με γκράφιτι και φωνάζει σε όσους λεηλατούν τη γειτονιά: «Σταματήστε να καίτε τα καταστήματα των ανθρώπων, οι οποίοι δούλεψαν σκληρά για να ξεκινήσουν την επιχείρησή τους. Καταλαβαίνετε; Εκείνη δουλεύει σκληρά για να κρατήσει αυτό το μαγαζί και εσείς θέλετε να το κάψετε, γιατί; Για να μπορείτε να λέτε ότι “πολεμάτε” και είστε σκληροί. Το θέμα είναι κάποιος που σκοτώθηκε στο Τότεναμ, δεν είναι το να διασκεδάζετε και να διαδηλώνετε και να σπάτε πράγματα».
Σε κάποιο διαφορετικό σημείο της Βρετανίας ένα πλήθος διαδηλωτών πλησιάζει κάποιον τραυματισμένο νεαρό και τον βοηθά να σηκωθεί. Καθώς όμως το κεφάλι του αιμορραγεί και εκείνος προσπαθεί να συνέλθει, το πλήθος των δήθεν καλοπροαίρετων περαστικών αρχίζει να βάζει χέρι στην τσάντα του και να τον ληστεύει. Το περιστατικό καταγράφηκε σε ερασιτεχνικό βίντεο και χαρακτηρίζεται από πολλούς ως το χαμηλότερο σημείο που έπεσαν οι Βρετανοί διαδηλωτές. Ο ανταγωνισμός όμως γι’ αυτόν τον τίτλο είναι μεγάλος. Στο Λονδίνο και το Μπέρμιγχαμ πολίτες αναγκάζονται να βγάλουν τα ρούχα τους μπροστά στην απειλή των διαδηλωτών, οι οποίοι δεν περιορίζουν τις κλοπές στα μαγαζιά, αλλά στοχεύουν και στο να εξευτελίσουν όσους δεν συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις τους. Αντιστοίχως οι Βρετανοί, στην προσπάθειά τους όχι μόνο να εξευτελίσουν αλλά και να προσάγουν στη Δικαιοσύνη τους διαδηλωτές, έχουν οργανώσει ομάδες επιτήρησης και καθαρισμού των δρόμων και ηλεκτρονικές ιστοσελίδες, όπως το catchalooter.com, όπου δημοσιεύονται φωτογραφίες όσων λεηλατούν επιχειρήσεις.
Συνδέουν τις ταραχές με την ανεργία και τις περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα
Μερικοί σχολιαστές αποδίδουν τα βίαια επεισόδια στη Βρετανία στην πολιτική αυστηρής οικονομικής λιτότητας της κυβέρνησης του Ντέιβιντ Κάμερον, καθώς πολλοί από όσους συμμετέχουν στις διαδηλώσεις προέρχονται από φτωχές οικογένειες και περιοχές με υψηλά ποσοστά ανεργίας. Κάποιος κάτοικος του Χάκνι παρατήρησε ότι «τα παιδιά δεν έχουν δουλειά, δεν έχουν μέλλον και οι περικοπές έχουν επιδεινώσει την κατάσταση. Αυτά τα παιδιά ανήκουν σε διαφορετική γενιά από εμάς και απλώς δεν τα νοιάζει».
Στις αναλύσεις των διεθνών μέσων ενημέρωσης όμως η οικονομία δεν προσφέρει έναν απλό ή εύκολο ένοχο για τις διαδηλώσεις στη Βρετανία και την υπόλοιπη Ευρώπη. Η ισπανική «El Pais» υποστηρίζει ότι «η οικονομική κρίση δεν μπορεί να αποτελέσει τη μόνη εξήγηση για τα βίαια ξεσπάσματα, τα οποία πολλαπλασιάζονται στην Ευρώπη. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, αλλά όλες μαζί συντελούν στην άποψη ότι η αντιπροσωπευτική δημοκρατία είναι ανίκανη να συνεννοηθεί ειρηνικώς με την αυξανόμενη ανησυχία ανάμεσα στους πολίτες». Στη Γαλλία, η «Liberation» παρατηρεί ομοιότητες ανάμεσα σε όσα συμβαίνουν στη Βρετανία και σε όσα προηγήθηκαν στη Γαλλία το 2005 και την Αθήνα το 2008. Η βραζιλιάνικη «Globo» επισημαίνει ότι τα περισσότερα επεισόδια παρατηρούνται μόλις λίγα χιλιόμετρα από το Ολυμπιακό Πάρκο του Λονδίνου και η κινεζική «Renmin Ribao» υποστηρίζει ότι στους Αγώνες η βρετανική αστυνομία θα πρέπει να κάνει τη δουλειά της ενόσω ο προϋπολογισμός της θα έχει μειωθεί, όπως και η αξιοπιστία της, μετά το σκάνδαλο υποκλοπών στην εφημερίδα «News of the World». Η «Washington Post» συνομιλεί με τον πρώην δήμαρχο του Λονδίνου, Κεν Λίβινγκστοουν, και υποστηρίζει ότι οι ταραχές είναι αποτέλεσμα οργής για την οικονομία της Βρετανίας, οι «New York Times», όμως, και το CNN παρατηρούσαν ότι οι διαδηλωτές του Λονδίνου φαίνονταν να ενδιαφέρονται περισσότερο για τις λεηλασίες παρά για τη διαμαρτυρία.
Αλέξανδρος Μόρντουντακ