Traffic στον χάρτη των… λουκέτων!

Το ένα μετά το άλλο, εκατοντάδες καταστήματα σβήνουν από τον εμπορικό χάρτη της χώρας. Η περίοδος των θερινών εκπτώσεων δεν κατάφερε να αντιστρέψει το κλίμα στους ήδη ημιθανείς εμπορικούς δρόμους ανά την Ελλάδα, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μείωση στην κίνηση ύψους 25% κατά μέσο όρο, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο εκπτώσεων. «Είναι σαν να μην ξεκίνησαν ποτέ οι εκπτώσεις, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι καταστηματάρχες επιδόθηκαν σε έναν αγώνα προσφορών για να κρατηθούν στη ζωή» διαπιστώνει με απαισιοδοξία ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης.

Η κατάσταση στην αγορά αποτυπώνεται στην επικαιροποιημένη έρευνα της ΕΣΕΕ, που σκιαγραφεί μια ραγδαία αύξηση των «λουκέτων» σε κεντρικούς και μέχρι προσφάτως εμπορικούς δρόμους, τόσο στην Αθήνα όσο και στα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα. Τα στοιχεία είναι απογοητευτικά, ενώ η ολοκλήρωση της περιόδου των εκπτώσεων αναμένεται να αφήσει πίσω μια ακόμη πιο δραματική εικόνα.

Η κατάσταση είναι δυσμενέστερη σε όλους ανεξαιρέτως τους εμπορικούς δρόμους, σε σχέση με πέρσι τον Αύγουστο, καθώς αυξάνονται διαρκώς οι «κενοί» επαγγελματικοί χώροι και τα «λουκέτα». Εν τω μεταξύ, η μη αντικατάσταση αυτών των επιχειρήσεων από άλλες υποδηλώνει τη στασιμότητα της αγοράς και την έλλειψη ρευστότητας.

Οι επιπτώσεις από την επιδημία των «λουκέτων» είναι αλυσιδωτές, με πιο άμεση αυτήν της ανεργίας. Το κλείσιμο των επιχειρήσεων επιδεινώνει την τάση συρρίκνωσης των εργοδοτών και των αυτοαπασχολουμένων στον κλάδο του εμπορίου με ταυτόχρονη αύξηση της μισθωτής απασχόλησης σε μεγάλες επιχειρήσεις. Παράλληλα, τα «λουκέτα» οδηγούν σε συρρίκνωση των θέσεων εργασίας, με την ΕΣΕΕ να εκτιμά ότι θα χαθούν άμεσα περί τις 100.000 θέσεις στο εμπόριο.

Μακροπρόθεσμα, το κλείσιμο των επιχειρήσεων επιδρά αρνητικά στις «γειτονιές» της χώρας, οδηγώντας στην ερήμωσή τους και αυξάνοντας τον κίνδυνο να βαθύνει ο κοινωνικός αποκλεισμός και να διαταραχθεί η ασφάλεια στα αστικά κέντρα.

Ο χάρτης

Ραγδαία είναι η αύξηση των επιχειρήσεων που έχουν κατεβάσει ρολά στο κέντρο της Αθήνας, με το ποσοστό τους να έχει αυξηθεί στο 24% από 17% τον Αύγουστο του 2010, σημειώνοντας ποσοστιαία άνοδο της τάξεως του 42%.

Κρισιμότερη παρουσιάζεται η κατάσταση στην οδό Σταδίου, όπου καταγράφεται το μεγαλύτερο ποσοστό κλειστών επιχειρήσεων, περίπου 38%. Ακολουθούν η Ακαδημίας με το 26% των καταστημάτων κλειστό, η Ερμού με αναλογία 25%. Στην Πατησίων, το ποσοστό φτάνει στο 26%, ποσοστό σχετικά μικρότερο σε σχέση με τους υπόλοιπους εμπορικούς δρόμους. Παρ’ όλα αυτά, η Πατησίων, λόγω του μεγάλου μήκους του εμπορικού δρόμου, παρουσιάζει διαφορετική εικόνα ανά εμπορικό τετράγωνο και το ποσοστό αυξάνεται ορισμένες φορές έως και το 30%.

Ούτε τα βόρεια προάστια έχουν μείνει αλώβητα από την κρίση, αφού στην Κηφισιά τα κλειστά καταστήματα καλύπτουν το 24% του συνόλου των πέντε εμπορικών δρόμων που εξετάστηκαν, από 12% προηγουμένως. Στη λεωφόρο Ηρακλείου, το ποσοστό φτάνει στο 18%. Μικρότερο ρυθμό αύξησης παρουσιάζει το Μαρούσι με τα «λουκέτα» να ανέρχονται στο 17% από 16,3% πέρσι.

Σημαντική είναι η αύξηση των «λουκέτων» στη Θησέως στην περιοχή της Καλλιθέας, όπου το ποσοστό αγγίζει πλέον το 18%, όταν τον Αύγουστο του 2010 ήταν 13,5%. Ανάλογη η εικόνα και στο Χαλάνδρι, όπου το ποσοστό των «λουκέτων» αγγίζει πλέον το 22%, όταν τον περσινό Αύγουστο δεν ξεπερνούσε το 17%, ενώ και ο Πειραιάς παρουσιάζει αντίστοιχη εικόνα, με το 21% των καταστημάτων στους κεντρικούς δρόμους κλειστό.

 

Διπλάσιες οι πληγές στη Θεσσαλονίκη

Διπλάσια σε σχέση με πέρσι είναι τα «λουκέτα» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με τις κλειστές επιχειρήσεις να έχουν αυξηθεί στο 20% από 10,1% πέρσι τον Αύγουστο. Οι εμπορικοί δρόμοι Εγνατία, Βενιζέλου και Βασιλίσσης Ολγας φαίνεται πως έχουν πληγεί περισσότερο, αφού το 19%, το 18% και το 18,5% αντίστοιχα των επιχειρήσεων έχουν βάλει λουκέτο, ενώ κρίσιμη είναι η κατάσταση στην Κασσάνδρου, όπου έχει κλείσει μία στις τρεις επιχειρήσεις.

Ελαφρώς καλύτερη εικόνα εμφανίζει η περιοχή της Λάρισας, αφού το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων έχει παρουσιάσει άνοδο στο 14,9% από 11,5%. Στο Ηράκλειο της Κρήτης, το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων σημείωσε αύξηση, φτάνοντας το 15% από 12,3% τον Αύγουστο του 2010.

Στην Καβάλα, σε όλους τους εμπορικούς δρόμους που εξετάστηκαν, τα κλειστά καταστήματα καλύπτουν το 14,7% του συνόλου. Το κέντρο της Κοζάνης εμφανίζει μεγάλη συγκέντρωση κλειστών επιχειρήσεων αναλογικά με το πλήθος αυτών που είναι εγκατεστημένες στους δρόμους. Αναλυτικά, σχεδόν το 18,8% είναι κλειστό, ενώ ορισμένοι μεγάλοι σε έκταση εμπορικοί δρόμοι εμφανίζουν ποσοστό κλεισιμάτων από 22% έως 30%. Το 18% των εμπορικών δρόμων καλύπτουν τα κλειστά καταστήματα στην Εδεσσα, ενώ στη Βέροια το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων είναι από τα χαμηλότερα, στο 12,4%.

Νεκταρία Σταμούλη

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img
spot_img