Τα πεφταστέρια υποδέχονται το… αυγουστιάτικο φεγγάρι

Λίγο προτού το αυγουστιάτικο ολόγιομο φεγγάρι κάνει την εμφάνισή του, «βροχή» από πεφταστέρια θα βάλει φωτιά στον καλοκαιρινό ουρανό, σε μια αναμέτρηση αστρονομικού υπερθεάματος το βράδυ της Παρασκευής. Οι λεγόμενες Περσείδες είναι βροχή διαττόντων αστέρων και, συγκεκριμένα, σωματιδίων που αφήνει πίσω του ο κομήτης Σουίφτ Τατλ κατά την πορεία του μέσα από το ηλιακό σύστημα. Καθώς η καλοκαιρινή αστροβροχή είναι ένα από τα πιο μαγευτικά αστρονομικά φαινόμενα, οι απανταχού ερασιτέχνες αστρονόμοι και ρομαντικοί δίνουν ραντεβού κάθε χρόνο την ίδια περίοδο για να θαυμάσουν τα φλεγόμενα ίχνη του κομήτη. Φέτος, όμως, το φαινόμενο ανταγωνίζεται η εξίσου φαντασμαγορική αυγουστιάτικη Πανσέληνος, που θα φωτίσει τον ουρανό το βράδυ του Σαββάτου.

Οι Περσείδες, που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη από τις 26 Ιουλίου, αναμένεται να κορυφωθούν αύριο το βράδυ, παραμονή της Πανσελήνου. Ακτινοβόλο σημείο του φαινομένου, η περιοχή δηλαδή του ουρανού από την οποία φαίνεται να ξεκινούν οι διάττοντες, είναι ο αστερισμός του Περσέα, από τον οποίο και αντλούν την ονομασία τους.

Το πλήθος των διαττόντων αστέρων που διασχίζει τον ουρανό κάθε χρόνο έχει μείνει γνωστό και ως «τα φλεγόμενα δάκρυα του Αγίου Λαυρεντίου». Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση ο Λαυρέντιος υπήρξε αρχιδιάκονος στη Ρώμη που μαρτύρησε στα χέρια των Ρωμαίων το 258 μ.Χ., όταν αποφάσισαν να τον ψήσουν ζωντανό. Η μνήμη του τιμάται από την Εκκλησία στις 10 Αυγούστου και η βροχή αστεριών που σημειώνεται κάθε χρόνο από τις 8 έως τις 14 Αυγούστου θεωρείται ότι είναι τα δάκρυα του μάρτυρα. Στην πραγματικότητα ο κομήτης Σουίφτ Τατλ χρειάζεται περίπου 130 χρόνια για να πραγματοποιήσει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον ήλιο. Κάθε Αύγουστο η Γη πλησιάζει πολύ προς την τροχιά του, με αποτέλεσμα τα απομεινάρια του να δημιουργούν το εντυπωσιακό αυτό φαινόμενο στον ουρανό.

Περισσότερα από 100 «αστέρια» την ώρα θα πέφτουν την Παρασκευή και μάλιστα με ταχύτητα 41 χλμ. το δευτερόλεπτο! Η δραστηριότητα της βροχής αυτής είναι αρκετά σταθερή και συνήθως δεν απογοητεύει τους θαυμαστές της. Ωστόσο, καθώς ο κομήτης κινείται προς το εξωτερικό ηλιακό σύστημα, παρατηρείται μειωμένη δραστηριότητα· για τον λόγο αυτόν οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το φαινόμενο ατονεί και κάποια στιγμή θα εκλείψει. Οποιος επιθυμεί να θαυμάσει τις Περσείδες σε πλήρη ανάπτυξη, πάντως, πρέπει να μετακινηθεί σε σημείο όπου δεν υπάρχει φωτορύπανση. Το φως της Πανσελήνου φέτος ενδέχεται να επισκιάσει το φαινόμενο, το οποίο ωστόσο θα είναι ορατό από το βόρειο ημισφαίριο.

Χρυσάνθη Λαμπροπούλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img
spot_img