Ενοχη σιωπή τηρεί το υπουργείο Εξωτερικών και γενικότερα η κυβέρνηση Παπανδρέου απέναντι στους ισχυρισμούς του Τούρκου πρώην διπλωμάτη Ντενίζ Μπολούκμπασι ότι η ελληνική πλευρά ήταν έτοιμη να δεχτεί μείωση των χωρικών υδάτων στα 6 μίλια. Οι δικαιολογίες για την αποφυγή οποιασδήποτε αντίδρασης θα μπορούσαν να έχουν βάση, αν η σημερινή κυβέρνηση δεν είχε ήδη δώσει πολλά αρνητικά δείγματα γραφής έως τώρα για το πώς (και πόσο υποχωρητικά) αντιμετωπίζει τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις με την Αγκυρα…
Ανεξάρτητα από το τι λέει, πόσο αξιόπιστος είναι και για ποιες σκοπιμότητες το κάνει ο κ. Μπολούκμπασι (ο οποίος θήτευσε και στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα), πληροφορίες της «δημοκρατίας» από έγκυρες διπλωματικές πηγές αποκαλύπτουν ότι τουλάχιστον κατά την περίοδο που ήταν υπουργός Εξωτερικών ο κ. Δημήτρης Δρούτσας (δηλαδή μέχρι πρότινος) η υποχωρητικότητα αυτή είχε φτάσει στο αποκορύφωμά της.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μάλιστα, πριν από περίπου έναν χρόνο -στη διάρκεια των αλλεπάλληλων διερευνητικών επαφών μεταξύ των δύο πλευρών- ο κ. Δρούτσας ήταν έτοιμος να αποδεχτεί την οριστική απεμπόληση του δικαιώματος της χώρας μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια με «αντάλλαγμα» την εγκατάλειψη από την Τουρκία της πολιτικής των «γκρίζων ζωνών». Κατ’ αυτόν τον τρόπο μεγάλη κερδισμένη θα ήταν η Αγκυρα. Θα επιτύγχανε έτσι επί της ουσίας τη διχοτόμηση του Αιγαίου, ενώ η ίδια απλώς θα υποχωρούσε από μια τακτική που είχε εγκαινιάσει τα προηγούμενα χρόνια μόνο και μόνο για να εκβιάσει τις διαπραγματεύσεις προς την κατεύθυνση που την ευνοούν. Οσο δε για την προσφυγή στη Χάγη, οι γνωρίζοντες το Διεθνές Δίκαιο επισημαίνουν ότι μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο οι προϋποθέσεις θα ήταν πλέον πολύ δυσμενείς για τη χώρα μας!
Αυτό το κρυφό παζάρι του κ. Δρούτσα δεν ευοδώθηκε, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, διότι εκτός των άλλων προκλήθηκαν εντονότατες αντιδράσεις και εντός (και εκτός) του υπουργείου Εξωτερικών από διπλωμάτες και άλλους παράγοντες που ήταν σε θέση να ενημερώνονται για το περιεχόμενο των συζητήσεων. Το κλίμα αυτό άλλωστε ήταν διάχυτο για πολύ καιρό. Και μάλιστα η «δημοκρατία» το αποτύπωσε στο πρώτο κιόλας φύλλο της έκδοσής της, τον περασμένο Δεκέμβριο, σε ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Μισό μισό το Αιγαίο», που έμελλε να επιβεβαιωθεί (δυστυχώς) πολλές φορές μέσα στους επόμενους μήνες.
Είναι άγνωστο ακόμη με ποια γεγονότα έχουν (και αν έχουν) σχέση οι ισχυρισμοί του κ. Μπολούκμπασι, ο οποίος ήταν εκπρόσωπος της τουρκικής αντιπροσωπίας από το 2002, όταν υπουργός Εξωτερικών ήταν ο Γ. Παπανδρέου. Πάντως θεωρείται απίθανο και ως πρωθυπουργός να μη γνώριζε ο κ. Παπανδρέου τις συζητήσεις που έκανε ο (πολύ έμπιστός του) κ. Δρούτσας, τον οποίο μάλιστα, όταν αναγκάστηκε να απομακρύνει από το υπουργείο Εξωτερικών, διέσωσε κάνοντάς τον ευρωβουλευτή. Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι τον Ιανουάριο έγινε στο Ερζερούμ της Τουρκίας η συνάντηση των κ. Παπανδρέου και Ερντογάν, χωρίς να έχουν γίνει έως σήμερα γνωστά όλα όσα συμφωνήθηκαν μεταξύ τους.
Φοίβος Κλαυδιανός
Ν.Δ.: «Ηρθε η ώρα να πάρει θέση ο πρωθυπουργός για τις αποκαλύψεις»
Κάτω από τα έντονα πυρά της αντιπολίτευσης, μείζονος και ελάσσονος, βρίσκεται από χθες η κυβέρνηση αναφορικά με το θέμα των αποκαλύψεων του Ντενίζ Μπολούκμπασι, για το ότι η Ελλάδα δέχτηκε σε ορισμένες περιοχές του Αιγαίου να υποχωρήσει από το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. Την ίδια ώρα το υπουργείο Εξωτερικών αρνείται να σχολιάσει επίσημα τις αποκαλύψεις αυτές, που «φαίνονται να έχουν γραφεί, σύμφωνα με τη Σαμπάχ, στο βιβλίο ενός παραιτηθέντος για εμπλοκή του σε ροζ σκάνδαλο πρώην διπλωμάτη και πρώην πολιτικού», όπως περιορίζονται να πουν παράγοντες του ΥΠΕΞ.
Από πλευράς της Νέας Δημοκρατίας ο τομεάρχης Εξωτερικών Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι «ανακύπτουν – εκ νέου- πολλά ερωτηματικά και απορίες για το πραγματικό περιεχόμενο αυτών των συνομιλιών, που διεξάγονται μεταξύ εκπροσώπων των δύο υπουργείων Εξωτερικών». Επισήμανε δε ότι τα ερωτηματικά αυτά πολλαπλασιάζονται από το γεγονός ότι «οι ισχυρισμοί του Τούρκου πρεσβευτή ότι “η ελληνική πλευρά δέχτηκε σε ορισμένες περιοχές του Αιγαίου να υποχωρήσει από το δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια” αναφέρονται στη χρονική περίοδο όπου πολιτικός προϊστάμενος του ΥΠΕΞ ήταν ο κ. Γιώργος Παπανδρέου και πρωθυπουργός ο κ. Κώστας Σημίτης». Ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι επειδή όσα κατήγγειλε ο Τούρκος πρώην διπλωμάτης έρχονται να προστεθούν σε παρόμοιες δηλώσεις άλλων παραγόντων της γείτονος, όπως κατά το παρελθόν του αντιπροέδρου Αρίντς, αλλά και επίσημων πηγών του τουρκικού ΥΠΕΞ, «ήρθε η ώρα ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου να αποκαταστήσει την αλήθεια και να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, για να σταματήσει η τουρκική πλευρά να δημιουργεί εντυπώσεις εις βάρος της Ελλάδας και να παραπληροφορεί τη διεθνή κοινή γνώμη, προπαγανδίζοντας και προβάλλοντας απόψεις, από πλευράς Τουρκίας, που θίγουν κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στο Αιγαίο». Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. κατέληξε ως εξής: «Οι αναιμικές δηλώσεις και διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, που γίνονται από καιρού εις καιρόν, δεν επαρκούν πλέον».
Το ΚΚΕ τονίζει ότι «ανεξάρτητα από το τι θα πει ή τι δεν θα πει η κυβέρνηση, ο λαός πρέπει να έχει τον νου του» και ότι «οι κίνδυνοι για τα κυριαρχικά δικαιώματα είναι τεράστιοι, καθώς η ΝΑΤΟποίηση και συνεκμετάλλευση του Αιγαίου βρίσκεται διαρκώς στο τραπέζι». Ο Συνασπισμός από την πλευρά του ζήτησε να ενημερωθεί επίσημα η Βουλή και να συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.
Ντενίζ Μπολούκμπασι: Ο πολιτικός που καίει καρδιές και τον Γιώργο
Συγγραφέας, μπον βιβέρ, πολιτικός και λάτρης του ωραίου φύλου, κάτι βεβαίως που του στοίχισε σοβαρά κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο, που έληξε με τις εκλογές της 12ης Ιουνίου, είναι ο Τούρκος πρώην διπλωμάτης Ντενίζ Μπολούκμπασι (φωτό), το τελευταίο βιβλίο του οποίου, «Η σκάλα (ή η κλίμακα) του υπουργείου Εξωτερικών», έχει προκαλέσει αίσθηση και αντιδράσεις.
Ο Ντενίζ Μπολούκμπασι είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του πανεπιστημίου της Αγκυρας και εντάχθηκε στη διπλωματική υπηρεσία της πατρίδας του το 1973. Υπηρέτησε σε αρκετές θέσεις εξωτερικού, συμπεριλαμβανομένων των Αθηνών, της Μόσχας, της Βόνης και της έδρας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Διετέλεσε επίσης πρεσβευτής της Τουρκίας στη Λισαβόνα την περίοδο 1999-2001, ενώ ακολούθως μετατέθηκε στα κεντρικά στην Αγκυρα ως επικεφαλής του νομικού τμήματος του τουρκικού ΥΠΕΞ και Α’ νομικός σύμβουλος του υπουργού. Συμμετείχε σε 36 από τους 52 ως σήμερα γύρους των ελληνοτουρκικών διερευνητικών επαφών. Από τη θέση αυτή παραιτήθηκε και εισήλθε στην ενεργό πολιτική με το εθνικιστικό κόμμα ΜΗΡ, του οποίου υπήρξε αντιπρόεδρος και βουλευτής, αλλά αναγκάστηκε να παραιτηθεί στα τέλη του περασμένου Μαΐου, όταν κυκλοφόρησαν κασέτες που τον έδειχναν σε ερωτικές περιπτύξεις με ιερόδουλες σε ξενοδοχείο. Εχει συγγράψει επίσης και ένα ογκωδέστατο βιβλίο 1.200 σελίδων (!) για τα ελληνοτουρκικά, με τον εύλογο και προφανή τίτλο «Turkey & Greece: The Aegean Disputes», που αποδίδεται ως «Τουρκία και Ελλάδα: Οι αμφισβητήσεις του Αιγαίου».
Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης