Ποιοι μπορούν να βγουν επτά χρόνια νωρίτερα στη σύνταξη

Τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν, πληρώνοντας, φυσικά, το αντίτιμο, πλασματικό χρόνο ασφάλισης από τέσσερα έως επτά έτη έχουν όλοι οι εργαζόμενοι που θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης από το 2011 έως το 2014. Το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε χθες σχετική εγκύκλιο που αναφέρεται σε όλες τις περιπτώσεις αναγνώρισης πλασματικού χρόνου, καθώς και στο κόστος εξαγοράς. Πιο συγκεκριμένα, όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα το 2011 μπορούν να αναγνωρίσουν έως τέσσερα έτη, όσοι το 2012 έως πέντε έτη, όσοι το 2013 έως έξι έτη και όσοι το 2014 έως επτά έτη. Επίσης, με άλλη εγκύκλιο, το υπουργείο Εργασίας δίνει τη δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής κάλυψης από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σε ειδικές κατηγορίες πολιτών, όπως είναι οι άνεργοι ή οι εργαζόμενοι στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη.

Πιο αναλυτικά:

1. Αναγνωρίζεται ο χρόνος σπουδών. Πρέπει όμως να είναι ίσος με τα επίσημα ακέραια έτη σπουδών της όποιας σχολής, όπως προβλέπονται κατά τον χρόνο αποφοίτησης του ενδιαφερομένου. Η αναγνώριση αφορά τόσο ανώτερη όσο και ανώτατη σχολή στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό για την απόκτηση ενός μόνο πτυχίου. Αφορά επίσης και μέσες επαγγελματικές σχολές, δημόσιες ή ιδιωτικές που έχουν αναγνωριστεί από το κράτος.

2. Αναγνωρίζεται ο χρόνος στρατιωτικής θητείας. Για την αναγνώριση μηνών ασφάλισης στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ο κάθε μήνας αντιστοιχεί σε 30 ημέρες ασφάλισης. Το ποσό εξαγοράς, ειδικά για τους ασφαλισμένους που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2011 έως 31/12/2014, καταβάλλεται μειωμένο κατά 30%. Εκπτωση 50% στο σχετικό ποσό θα έχουν όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2015 και μετά. Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του ποσού, υπάρχει μία επιπλέον έκπτωση της τάξης του 15%.

3. Αναγνωρίζεται ο χρόνος παιδιών. Ανέρχεται στα πέντε έτη και μπορεί να ισχύει έως πέντε έτη και για τους δύο γονείς. Προϋποθέσεις είναι να έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον 3.600 ημέρες ή 12 έτη πραγματικής ή προαιρετικής ασφάλισης. Σε ό,τι αφορά τις γυναίκες ασφαλισμένες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ισχύει και για συνταξιοδότηση με 4.500 μέρες ασφάλισης. Αφορά μόνο τη συνταξιοδότηση λόγω γήρατος και όχι τη συνταξιοδότηση λόγω θανάτου ή αναπηρίας. Ο πλασματικός αυτός χρόνος δεν συνυπολογίζεται όταν αναφέρεται σε γονείς ανήλικων ή ανάπηρων παιδιών ή όταν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι που υπάγονται στον κανονισμό για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Διευκρινίζεται ότι μητέρες ανήλικων παιδιών, ασφαλισμένες έως 31/12/1992, εάν θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης έως 31/12/2010, δεν μπορούν να αναγνωρίσουν πλασματικό χρόνο, εκτός αν επιλέξουν να συνταξιοδοτηθούν με τα αυξημένα όρια ηλικίας του νέου ασφαλιστικού νόμου.

4. Αναγνωρίζονται κενά διαστήματα ασφάλισης. Εάν υπάρχει κενό ασφάλισης, τόσο σε φορείς κύριας όσο και επικουρικής ασφάλισης, μπορεί να αναγνωριστεί, υπό την προϋπόθεση ότι το κενό αυτό δεν είναι μικρότερο από έναν πλήρη ημερολογιακό μήνα.

5. Αναγνωρίζεται ο χρόνος απεργίας. Εκτός όμως από μία σχετική αίτηση που πρέπει να υποβάλλει στο ταμείο του ο ασφαλισμένος, πρέπει να συνοδεύεται και από μία βεβαίωση του εργοδότη, από την οποία θα επιβεβαιώνεται η χρονική διάρκεια της απεργίας.

6. Αναγνωρίζεται ο χρόνος μαθητείας (έως 2 έτη). Αφορά χρόνο απασχόλησης σε προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας (stage), αλλά και ο χρόνος απασχόλησης σχολικών φυλάκων.

7. Αναγνωρίζεται ο χρόνος επιδότησης λόγω ασθένειας και λόγω τακτικής ανεργίας (έως 300 ημέρες στην κάθε περίπτωση).

8. Αναγνωρίζεται, χωρίς εξαγορά, ο χρόνος απουσίας από την εργασία λόγω κύησης και λοχείας.

9. Αναγνωρίζεται ο χρόνος εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών (έως δύο έτη).

10. Αναγνωρίζεται ο χρόνος που μεσολαβεί από την απόκτηση του πτυχίου έως την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος σε όσους είναι ασφαλισμένοι στον Τομέα Σύνταξης Μηχανικών του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων.

Σε ό,τι αφορά το ποσό εξαγοράς, αυτό προκύπτει από τους μήνες που θέλει ο ενδιαφερόμενος να εξαγοράσει επί ποσοστό 20% για τους φορείς κύριας ασφάλισης συν 6% για τους φορείς επικουρικής ασφάλισης επί το 25πλάσιο του Ημερομίσθιου του Ανειδίκευτου Εργάτη, όπως αυτό ισχύει κατά τη χρονική περίοδο που θα γίνει η υποβολή της σχετικής αίτησης. Εξαίρεση αποτελεί ο χρόνος εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών, όπου η εξαγορά γίνεται βάσει του ποσοστού εισφοράς του κάθε ασφαλισμένου σε κάθε φορέα ασφάλισης και των αποδοχών που είχε όταν υπέβαλε την αίτηση ή των αποδοχών του τελευταίου μήνα πλήρους απασχόλησης. Πάντα όμως με την προϋπόθεση ότι οι αποδοχές αυτές δεν υπολείπονται του 25πλάσιου του Ημερομίσθιου του Ανειδίκευτου Εργάτη.

Σχετικά με ασφαλισμένους στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανεργίας, τονίζεται ότι απαιτούνται 50 ημέρες ασφάλισης, αντί 80 που ίσχυε μέχρι τώρα, για τη θεώρηση του βιβλιαρίου υγείας και για παροχές υγείας σε είδος. Επίσης, καλύπτονται πλήρως σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη οι εργαζόμενοι της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης Περάματος, των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, οι ρητινοσυλλέκτες που είναι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών από τις πυρκαγιές του 2007 και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι που απασχολήθηκαν το 2009 σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του νομού Κέρκυρας.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα