Ενα αληθινό κόσμημα σε τέσσερις τροχούς, που κατασκευάστηκε το 1971 ειδικά για την πριγκίπισσα Σοράγια, βρίσκεται στην Ελλάδα. Ιδιοκτήτης του είναι ο συλλέκτης Εντουαρντ Νορούσνια, πρόεδρος του Ομίλου Εταιριών Alpha, ο οποίος μοιράζει την καταγωγή του ανάμεσα στην Ελλάδα και την Περσία. «Πρόκειται για ένα χειροποίητο Fiat Moretti 125, το οποίο αγόρασα το 1998, αλλά ανακάλυψα τη μοναδικότητά του σχετικά πρόσφατα, έπειτα από έναν… μαραθώνιο ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που είχα με τους ιθύνοντες του Club Moretti στην Ελβετία» λέει ο γνωστός επιχειρηματίας στη «δημοκρατία», αρχίζοντας έτσι να ξετυλίγει το νήμα μιας ενδιαφέρουσας ιστορίας. «Η αγάπη μου για τα παλιά αυτοκίνητα ξεκίνησε όταν ήμουν πιτσιρικάς. Το πρώτο που αγόρασα στα τέλη της δεκαετίας του ’70, όταν πήρα το δίπλωμα οδήγησης, ήταν ένα Ford Thunderbird. Στη συνέχεια απέκτησα δύο Fiat Moretti 128 κι ένα BMW του 1968. Το συγκεκριμένο τράβηξε το ενδιαφέρον μου. Ισως γιατί μέσα μου γνώριζα πόσο μοναδικό είναι».
Θέλοντας να μάθει αν είχε πειραχτεί οτιδήποτε στο αυτοκίνητό του, ο Εντουαρντ επικοινώνησε το 2009 με το Club Moretti ζητώντας να του στείλουν φωτογραφίες του συγκεκριμένου μοντέλου. Λαμβάνοντας ωστόσο το υλικό, έπεσε από τα σύννεφα. «Στις φωτογραφίες δεν είδα το δικό μου Fiat Moretti 125 του 1971, αλλά ένα πολύ διαφορετικό αυτοκίνητο». Χρειάστηκε να σταλούν πολλά e-mails μέχρι οι ιθύνοντες της Moretti και ο Εντουαρντ Νορούσνια μπορέσουν να καταλάβουν τι είχε συμβεί. «Ηταν μυστήριο. Και για εκείνους και για μένα» συνεχίζει ο επιχειρηματίας. «Στην αρχή υποψιάστηκαν πως είχε γίνει κάποια παρέμβαση στο αυτοκίνητο, αλλάζοντας έτσι την αρχική μορφή του. Οταν με ρώτησαν σχετικά, εγώ κάλεσα αμέσως έναν φανοποιό προκειμένου να τσεκάρει κι αυτό το ενδεχόμενο. Εκείνος, αφού το κοίταξε εξονυχιστικά, το απέκλεισε». Παίρνοντας το καινούργιο e-mail με τη γνωμάτευση του ειδικού, οι άνθρωποι του Club Moretti ζήτησαν από τον επιχειρηματία να τους στείλει νέες, πιο λεπτομερείς φωτογραφίες του αυτοκινήτου. Οταν τις έλαβαν, μπέρδεψαν το εν λόγω μοντέλο με το Fiat Morretti 128. Ομως ο Εντουαρντ έχει στη συλλογή του και δύο Fiat Moretti 128. «Τα φωτογράφισα και τα δύο και τους έστειλα το υλικό. Οπως ήταν αναμενόμενο, το μυστήριο γι’ αυτούς μεγάλωσε και δεν γινόταν να μείνει άλυτο.
Ετσι, ταξίδεψαν στην Ιταλία, αναζητώντας έναν ηλικιωμένο ονόματι Ντάνι Μπράουαρντ, ο οποίος εργαζόταν στο εργοστάσιο της Moretti το 1971. Οταν επιτέλους τον συνάντησαν, όλα ξεκαθάρισαν. Εκείνος τους είπε συγκινημένος ότι εκείνη τη χρονιά είχε γίνει μια ειδική παραγγελία αυτοκινήτου για μια πριγκίπισσα, το οποίο παραδόθηκε στην Ελλάδα. Ο ίδιος, μάλιστα, βρήκε και τα σχέδια του αυτοκινήτου και τους τα έδωσε. Με τη σειρά τους τότε οι ιθύνοντες του Club Moretti μου τα έστειλαν μαζί με ένα e-mail με το οποίο πιστοποιούσαν τη μοναδικότητα του αυτοκινήτου μου» λέει ο Εντουαρντ. Αργότερα διέρρευσε και το όνομα της πριγκίπισσας για την οποία κατασκευάστηκε -ειδικά- το συγκεκριμένο αυτοκίνητο. Δεν ήταν άλλη από τη θλιμμένη, όπως την αποκαλούσαν, Σοράγια. «Το αυτοκίνητο αγοράστηκε στο όνομα κάποιου Ελληνα, ο οποίος το συντηρούσε, και κάθε φορά που ερχόταν η Σοράγια, το χρησιμοποιούσε για τις μετακινήσεις της. Τότε υπήρχε ένας νόμος που έλεγε ότι για να έχει κάποιος αυτοκίνητο στο όνομά του στην Ελλάδα θα έπρεπε να είναι μόνιμος κάτοικος της χώρας» σημειώνει ο επιχειρηματίας.
«Ανεκτίμητο γιατί δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης»
Σαν το Fiat Moretti 125 (ETS Pierreux Bruxelles) του 1971 υπολογίζεται ότι κατασκευάστηκαν ακόμη τέσσερα ή πέντε κομμάτια, από τα οποία όμως δεν σώζεται κανένα πλην αυτό του Εντουαρντ. Αυτό, όπως είναι φυσικό, ανεβάζει κατακόρυφα την αξία του. «Οι Ελβετοί μού είπαν ότι η αξία του είναι όσο το πληρώνει κάποιος γιατί δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης. Μπορεί κάποιος να διαθέσει 1.000.000 για να το αγοράσει και στη συνέχεια να το πουλήσει 1.200.000 ευρώ. Οπως συνέβη πέρσι με το αμάξι του Τζέιμς Μποντ. Αγοράστηκε 50.000 δολάρια, το πούλησε κατόπιν ο ιδιοκτήτης του 128.000 δολάρια και ο επόμενος έπιασε πέρσι 4.500.000 δολάρια» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Εντουαρντ, ο οποίος έχει πάρει την απόφαση να πουλήσει το «κόσμημα» της συλλογής του. Επιθυμία του, ωστόσο, είναι να το δώσει σε κάποιον που θα το εκτιμήσει. «Το λογικό θα ήταν να το αγοράσει κάποιος συλλέκτης, διότι πρόκειται για μουσειακό κομμάτι» λέει ο επιχειρηματίας στη «δημοκρατία» και συνεχίζει: «Είναι ένα αμάξι που ο κόσμος το λατρεύει με την πρώτη ματιά. Οταν το βγάζω στον δρόμο, γίνεται… πανηγύρι. Σταματούν και το βγάζουν φωτογραφίες. Παρ’ όλα αυτά, δεν το κυκλοφορώ πολύ γιατί ακόμη και μια γρατσουνιά να πάθει είναι κρίμα λόγω της μοναδικότητάς του. Πόσο μάλλον αφού έως τώρα δεν έχει πάθει το παραμικρό». Είναι γεγονός ότι στο παρελθόν αυτοκίνητα σαν κι αυτό, που έχουν συνδεθεί με σημαντικές προσωπικότητες, έχουν δημοπρατηθεί σπάζοντας τα φράγμα τού 1.000.000 ευρώ.
Ηλίας Μαραβέγιας