Ενα μικροσκοπικό ασύρματο επίθεμα, το οποίο θα μπορούσε να αποκαλέσει κάποιος και «ηλεκτρονικό δέρμα», δημιούργησαν πρόσφατα επιστήμονες στις ΗΠΑ. Εφεύρεση που -όπως λένε- μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μια πληθώρα ζωτικών λειτουργιών του ανθρώπινου οργανισμού, όπως είναι η παρακολούθηση της καρδιάς και του εγκεφάλου, η υποβοήθηση του λόγου, ο έλεγχος των προσθετικών άκρων, ο έλεγχος της θερμοκρασίας κ.ά.
Ο εξελιγμένος εύκαμπτος αισθητήρας, που το πάχος του είναι περίπου ίδιο με εκείνο μιας ανθρώπινης τρίχας, μοιάζει με τατουάζ και προσκολλάται εύκολα στο δέρμα, όπως εξίσου εύκολα τεντώνεται και αποσπάται, ενώ, κατά τους επιστήμονες, «ίσως μια μέρα» αντικαταστήσει τα άβολα και ογκώδη ηλεκτρόδια των διάφορων συμβατικών συσκευών, επιτρέποντας έτσι στους γιατρούς να μαθαίνουν την κατάσταση της υγείας των ανθρώπων χωρίς τη χρήση άλλου εξοπλισμού.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τζον Α. Ρότζερς του πανεπιστημίου του Ιλινόις, οι οποίοι δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Science», σύμφωνα με το BBC, το «Nature» και το «New Scientist», ανέφεραν ότι προς το παρόν το «τατουάζ» μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για λίγες μέρες κάθε φορά, αλλά καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να μένει στο δέρμα για μήνες. Κι όπως λένε, το ιδιότυπο «τατουάζ» θα μπορούσε μελλοντικά να βοηθήσει και ανθρώπους με λαρυγγικές παθήσεις να επικοινωνήσουν ή ακόμη θα μπορούσε να βοηθήσει στην παρακολούθηση της κατάστασης πρόωρα γεννημένων μωρών.
Ηδη, πάντως, το «ηλεκτρονικό δέρμα» είναι εξοπλισμένο με αισθητήρες, κεραίες, διόδους εκπομπής φωτός (LED) και άλλα κυκλώματα, εξαρτήματα τοποθετημένα -σαν σάντουιτς- ανάμεσα σε δύο προστατευτικά στρώματα, ενώ τροφοδοτείται ενεργειακά από ενσωματωμένες ηλιακές κυψέλες ή από επαγωγικά πηνία.
Οι ερευνητές εργάζονται ήδη για να του προσθέσουν και νέα εξαρτήματα, όπως πιεζοηλεκτρικές συσκευές που θα παρέχουν ενέργεια μόνο με την κίνηση του ανθρώπινου σώματος, μικροσκοπικές μπαταρίες ή chip ασύρματης επικοινωνίας για τη φόρτωση δεδομένων ή εντολών.
Σε πρώτη φάση το «ηλεκτρονικό δέρμα» είναι αρκετά ακριβό, αλλά οι ερευνητές ελπίζουν ότι σταδιακά, όταν αρχίσει η μαζική παραγωγή του, η τιμή του θα μειωθεί αισθητά.