Τη δυνατότητα να βγαίνουν στη σύνταξη συγγενείς αναπήρων (γονείς, αδέλφια, σύζυγοι), με 7.500 ένσημα ή 25 έτη ασφάλισης, επικύρωσε με χθεσινή εγκύκλιό του το υπουργείο Εργασίας. Ουσιαστικά καθορίζονται οι υπόλοιπες προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί ο ενδιαφερόμενος για να πάρει σύνταξη, το ποσό της οποίας πρέπει να είναι τουλάχιστον όσο το πλήρες κατώτατο όριο σύνταξης λόγω γήρατος που χορηγεί κάθε φορά ο ασφαλιστικός του φορέας.
Πιο αναλυτικά:
1. Για σύζυγο: Θα πρέπει ο σύζυγος να είναι ανάπηρος σε ποσοστό 80% και άνω. Να υφίσταται έγγαμος βίος διάρκειας τουλάχιστον 10 ετών πριν από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης και ο ενδιαφερόμενος να μη λαμβάνει ήδη σύνταξη από οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό ή το Δημόσιο. Ο σύζυγος του αναπήρου θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 7.500 ημέρες πραγματικής ή προαιρετικής ασφάλισης ή 25 έτη ασφάλισης.
2. Για γονείς αναπήρων: Το παιδί θα πρέπει να είναι άγαμο και ανάπηρο σε ποσοστό 67% και άνω. Θα πρέπει να μην εργάζεται και να μη νοσηλεύεται σε ίδρυμα με δαπάνη ασφαλιστικού ή άλλου δημόσιου φορέα. Εννοείται ότι ο γονέας που θα συνταξιοδοτηθεί θα πρέπει να πληροί την προϋπόθεση των 7.500 ημερών ασφάλισης ή τα 25 χρόνια και να μην παίρνει και άλλη σύνταξη. Σημειώνεται ότι για τον έτερο γονέα αρκούν 2.400 ημέρες ή 8 έτη ασφάλισης για να βγει στη σύνταξη, από τα οποία όμως οι 600 ημέρες ή τα 2 έτη να έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
3. Για αδέλφια: Ισχύει ό,τι και για τους γονείς, μόνο που θα πρέπει για τουλάχιστον μία πενταετία να συγκατοικεί αποδεδειγμένα με τον ανάπηρο αδελφό, ο οποίος τον επιβαρύνει οικονομικά. Ο αδελφός που θα συνταξιοδοτηθεί θα πρέπει να έχει τεθεί δικαστικός συμπαραστάτης του ανάπηρου αδελφού με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, τουλάχιστον μία πενταετία πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Επίσης, οι γονείς των δύο αδελφών ή θα πρέπει να μη βρίσκονται εν ζωή ή θα πρέπει να είναι και εκείνοι ανάπηροι άνω του 67%.
Στην ίδια εγκύκλιο τονίζεται επίσης ότι στο εξής οι τυφλοί θα παίρνουν ένα ολόκληρο μηνιαίο επίδομα απολύτου αναπηρίας ως δώρο Χριστουγέννων και μισό επίδομα ως δώρο Πάσχα και επιδόματος αδείας. Επίσης, με 4.050 ημέρες ή 15 έτη ασφάλισης και ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας θα συνταξιοδοτούνται όσοι πάσχουν από κυστική ίνωση ή μόνιμη ορθοκυστική διαταραχή, με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%.
Βασίλης Αγγελόπουλος