Η πολυβραβευμένη κυρία Πισπερίκου

Μπορεί τα τελευταία 25 χρόνια να κάνει καριέρα στο Χόλιγουντ ως Ελίζαμπεθ Πέρκινς, όμως στην πραγματικότητα η «Βίλμα» της ταινίας «The Flintstones» λέγεται… Ελισάβετ Πισπερίκου. Και είναι -φυσικά!- Ελληνίδα. Η διάσημη ηθοποιός, που προτάθηκε τρεις φορές για βραβείο Emmy κι άλλες τόσες για Χρυσή Σφαίρα λόγω της ερμηνείας της στην αμερικανική σειρά «Weeds», κρατάει την καταγωγή της από τη Θεσσαλονίκη. Από εκεί ξεκίνησαν για την Αμερική πριν από αρκετές δεκαετίες οι Ελληνες παππούδες της αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Λίγα χρόνια μετά τη μετανάστευσή τους πέραν του Ατλαντικού αποφάσισαν να αλλάξουν το επώνυμό τους σε Πέρκινς. Αλλωστε, αυτό συνηθιζόταν ειδικά από τους Ελληνες που είχαν μεγάλα και δύσκολα στην προφορά τους ονόματα. Στην Αμερική, το ζεύγος Πέρκινς (πρώην Πισπερίκου) απέκτησε έναν γιο, τον Τζέιμς. Εκείνος γνώρισε αργότερα την Αμερικανίδα Τζο Γουίλιαμς. Το 1960, γεννήθηκε στο Κουίνς της Νέας Υόρκης η θυγατέρα τους, Ελισάβετ Πισπερίκου. Τρία χρόνια μετά, οι γονείς της χώρισαν κι εκείνη ακολούθησε τη μητέρα της.

Μετά την αποφοίτησή της από το Λύκειο, μετακόμισε στο Σικάγο, όπου φοίτησε σε σχολή δραματικής τέχνης. To 1984, έκανε το ντεμπούτο της στο Μπρόντγουεϊ με την παράσταση του Νιλ Σάιμον «Brighton Beach memoirs».

Δυο χρόνια μετά, έπαιξε στην πρώτη της κινηματογραφική ταινία. Ηταν το «About last night» του Εντουαρντ Ζούικς. Την ίδια χρονιά, συμπρωταγωνίστησε με τον Τομ Χανκς στην κωμωδία «Μεγάλος», που έγινε μεγάλη εμπορική επιτυχία. Ακολούθησαν κι άλλες. Μεταξύ αυτών, ήταν το «Flintstones», όπου υποδύθηκε τη Βίλμα, ο «Γιατρός», όπου συνεργάστηκε με τον Γουίλιαμ Χαρτ, και το αμερικανικό σίκουελ του θρίλερ «The Ring». Στην τηλεόραση έπαιξε για πρώτη φορά το 1993, αλλά ο καλύτερος ρόλος της καριέρας της, όπως τον έχει χαρακτηρίσει η ίδια, ήρθε το 2005 με τη σειρά «Weeds». Στην εν λόγω μαύρη κωμωδία, όπου έμεινε ως το 2009, έδωσε σάρκα και οστά στη Σίλια, μια πρώην καρκινοπαθή που ανακαλύπτει ότι η καλύτερή της φίλη είναι έμπορος μαριχουάνας. Ηταν παντρεμένη με τον σκηνοθέτη Τέρι Κίνι, με τον οποίο χώρισε, αλλά απέκτησε μία κόρη, και το 2000 ξαναπαντρεύτηκε, με τον Χούλιο Μακάτ, ο οποίος έχει τρεις γιους.

Ηλίας Μαραβέγιας

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img
spot_img