Ελεύθερη πτώση των βάσεων εισαγωγής στις περιζήτητες σχολές

Τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων μπαίνει την επόμενη εβδομάδα με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής, οι οποίες φαίνεται να καταρρέουν υπό το βάρος των κακών βαθμολογικών επιδόσεων που σημείωσαν οι διαγωνιζόμενοι στις πανελλαδικές εξετάσεις. Φέτος, για πρώτη φορά, οι βάσεις στη συντριπτική πλειονότητα των τμημάτων παίρνουν την κατηφόρα, καθώς ακόμα και στις παραδοσιακά υψηλόβαθμες σχολές θα πέσουν αισθητά τα απαιτούμενα μόρια για την πρόσβαση των υποψηφίων.

Φωτεινή εξαίρεση αναμένεται να αποτελέσουν οι στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, οι οποίες όχι μόνο θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, αλλά δεν αποκλείεται να σημειώσουν μικρή άνοδο στις βάσεις τους. Αιτία η μείωση του αριθμού των εισακτέων κατά 10%, συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές, αλλά και η εξασφαλισμένη επαγγελματική αποκατάσταση που προσφέρουν στους αποφοίτους τους. Οσον αφορά τα μεσαία από βαθμολογικής πλευράς τμήματα, θα υπάρξει πτώση των βάσεων, που όμως δεν προβλέπεται να ξεπεράσει τα 200 έως 300 μόρια.

Καλύτερα θα είναι τα πράγματα για τα χαμηλόβαθμα τμήματα των τεχνολογικών ιδρυμάτων. Δεδομένου ότι αρκετοί υποψήφιοι συμπλήρωσαν μηχανογραφικό δελτίο με γνώμονα να παραμείνουν στο σπίτι τους κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, τα τμήματα περιφερειακών ΤΕΙ έχουν την τιμητική τους με σχεδόν ανεπαίσθητη πτώση στις βάσεις τους. Ετσι, φέτος θα «κοντύνει» το βαθμολογικό χάσμα στα απαιτούμενα μόρια ανάμεσα στις σχολές υψηλής ζήτησης και στα χαμηλόβαθμα τμήματα ΤΕΙ.

Σε ιστορικό χαμηλό

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών θα βρεθούν οι βάσεις εισαγωγής των περιζήτητων σχολών, όπου ο μέσος όρος της πτώσης θα κυμανθεί στα 700 μόρια. Ενδεικτικό της «κατρακύλας» που πρόκειται να σημειωθεί στις υψηλόβαθμες σχολές είναι αυτό που επισημαίνουν εκπαιδευτικοί αναλυτές: ότι όσοι υποψήφιοι κατάφεραν να επιβιώσουν των εξαιρετικά δύσκολων θεμάτων στις πανελλαδικές εξετάσεις συγκεντρώνοντας βαθμολογία μεγαλύτερη των 18.000 μονάδων θα «πιάσουν άνετα» τα τμήματα της προτίμησής τους.

Από την καθοδική τάση που κυριαρχεί φέτος στις αποκαλούμενες σχολές-ναυαρχίδες των επιστημονικών πεδίων, τα πολυτεχνικά τμήματα είναι αυτά που πλήττονται περισσότερο. Οι εκτιμήσεις από τα γραπτά των πανελλαδικών εξετάσεων υποδεικνύουν πτώση των βάσεων στις σχολές Αρχιτεκτόνων, Πολιτικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) κατά τουλάχιστον 400 μόρια.

Στο πρώτο επιστημονικό πεδίο, οι σχολές Νομικής θα δουν και αυτές τις βάσεις τους να «παίρνουν την κατιούσα». Η πτώση που θα καταγράψουν προβλέπεται να είναι της τάξης των 200 έως 300 μονάδων. Μοναδική εξαίρεση θα αποτελέσει το αντίστοιχο τμήμα στην Κομοτηνή, εξαιτίας της μείωσης του αριθμού των εισακτέων, με αποτέλεσμα να διατηρήσει το βαθμολογικό του όριο. Σε χειρότερη μοίρα αναμένεται να βρεθούν τα παιδαγωγικά και φιλολογικά τμήματα. Εκεί, λόγω και του μειωμένου ενδιαφέροντος που δείχνουν οι υποψήφιοι, αφού οι προοπτικές εργασιακής αποκατάστασης είναι περιορισμένες, η πτώση των βάσεων θα φτάσει ακόμα και τα 500 μόρια, όπως φαίνεται ότι θα συμβεί στο Παιδαγωγικό Θεσσαλονίκης.

Δυσοίωνα είναι τα πράγματα και για την πλέον περιζήτητη σχολή συνολικά στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, την Ιατρική. Τα εν λόγω τμήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αναμένεται να «πέσουν» κατά 300 έως 400 μονάδες, ενώ η Ιατρική Σχολή Ιωαννίνων φαίνεται ότι πάει για πρωτοφανές αρνητικό ρεκόρ, με πτώση της τάξης των 600 μορίων. Οσο για τα τμήματα Μαθηματικών του πέμπτου επιστημονικού πεδίου, δύο είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που οδηγούν τις βάσεις τους σε ελεύθερη πτώση τουλάχιστον κατά 400 μόρια: οι χαμηλές βαθμολογίες που συγκέντρωσαν οι διαγωνιζόμενοι στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης λόγω των εξαιρετικά δύσκολων θεμάτων, αλλά και η γενικότερη στροφή των υποψηφίων, που ολοένα και περισσότερο απορρίπτουν τα συγκεκριμένα ΑΕΙ.

Στρατιωτικές-αστυνομικές σχολές

Είναι ίσως τα μοναδικά τμήματα που θα περάσουν αλώβητα από τη δοκιμασία των βάσεων εισαγωγής της φετινής χρονιάς. Ο λόγος για τις στρατιωτικές σχολές και τη Σχολή Ικάρων, όπου για να εισαχθούν οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν συγκεντρώσει περίπου 17.500 μόρια, περισσότερα δηλαδή από πέρυσι. Αλλά και οι αστυνομικές σχολές, και ειδικά το τμήμα Αστυφυλάκων, θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα, μεταξύ 15.500 και 16.000 μονάδων. Η βάση στο τμήμα Αξιωματικών, που ούτως ή άλλως έρχεται πρώτο στις προτιμήσεις αρκετών υποψηφίων, δεν αποκλείεται να σκαρφαλώσει στα 18.000 μόρια.

Στην άνοδο των βάσεων στη συγκεκριμένη κατηγορία σχολών συντελεί η μείωση του αριθμού των εισακτέων, καθώς πολλοί νέοι θα δώσουν μάχη για να διεκδικήσουν περιορισμένο αριθμό θέσεων. Παράλληλα, τα επαγγέλματα αυτά είναι ίσως τα τελευταία που εξασφαλίζουν στους αποφοίτους τους άμεση και σταθερή επαγγελματική αποκατάσταση.

Η οικονομική κρίση

Καθοδική τάση σημειώνεται και στις βάσεις πρόσβασης στα τμήματα των τεχνολογικών ιδρυμάτων, ωστόσο οι απώλειες δεν φαίνεται να ξεπερνούν τα 200 μόρια. Φέτος, λόγω της οικονομικής κρίσης, πολλοί υποψήφιοι δεν θα τολμήσουν να εγκαταλείψουν την οικογενειακή στέγη για να σπουδάσουν επιλέγοντας περιφερειακά ΤΕΙ, ακόμα κι αν δεν ανήκουν στις πρώτες προτιμήσεις τους. Για τον λόγο αυτόν, θα υπάρξουν τμήματα που όχι μόνο θα διατηρήσουν, αλλά θα αυξήσουν ελαφρώς τα βαθμολογικά τους όρια, καθώς θα είναι μεγάλη η ζήτηση. Σε αυτό θα συμβάλλει και ο περιορισμός των επιλογών τους, αφού με απόφαση του υπουργείου Παιδείας 24 τμήματα σε επαρχιακές πόλεις παύουν να δέχονται νέους φοιτητές.

Λόγω της κατάργησης της βάσης του βαθμολογικού ορίου «10» και φέτος θα παρατηρηθεί το φαινόμενο των βάσεων δύο ταχυτήτων, με τη διαφορά ότι θα είναι λιγότερο έντονο από την περσινή χρονιά. Χιλιάδες υποψήφιοι θα έχουν πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση, έχοντας συγκεντρώσει λιγότερα από 5.000 μόρια, όμως το χάσμα ανάμεσα στους αριστούχους των υψηλόβαθμων σχολών και σε αυτούς που εισήχθησαν μεταξύ των τελευταίων στα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ θα περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό.

Ημερομηνίες ανακοινώσεων

Σήμερα αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα η υπουργός Παιδείας την ημερομηνία που θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής, σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Ηδη, πάντως, από τη Δευτέρα ο κ. Βασίλης Κουλαϊδής, γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, είχε θέσει ως καταληκτική ημερομηνία για την ανακοίνωση των βάσεων την 25η Αυγούστου. Υπενθυμίζεται ότι την ίδια ημέρα ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση για τις αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 28 του μήνα με την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου.

Εύη Πανταζοπούλου


Το υπ. Παιδείας ρίχνει τον αριθμό των προσλήψεων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Στους 119 «ρίχνει» τον αριθμό των προσλήψεων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ενώ αρχικά είχε δεσμευτεί ότι θα διορίζονταν περίπου 300 δάσκαλοι. Οπως ενημέρωσε το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου, για την επόμενη διδακτική χρονιά θα διοριστούν 42 δάσκαλοι (25 επιτυχόντες του ΑΣΕΠ και 17 από τον ενιαίο πίνακα) και 55 νηπιαγωγοί (33 επιτυχόντες του ΑΣΕΠ και 22 από τον ενιαίο πίνακα). Θα διοριστούν, ακόμα, 22 εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων, όπως φυσικής αγωγής και αγγλικής γλώσσας. Οι 119 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί που καλούνται να βγάλουν «τα κάστανα από τη φωτιά» είναι αδύνατον να καλύψουν τα κενά που θα προκύψουν, καθώς δεν αντιστοιχεί ούτε μία πρόσληψη ανά νομό, την ώρα που σε κάθε περιοχή υπάρχουν δεκάδες κενές οργανικές θέσεις. Σε ορισμένους, μάλιστα, νομούς (όπως στο Ηράκλειο Κρήτης) ο αριθμός των ελλείψεων είναι μεγαλύτερος από το σύνολο των προσλήψεων που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας για όλη την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.


Οι πρυτάνεις του ΑΠΘ έστειλαν επιστολή- έκκληση για συναίνεση στην Άννα εν όψει νομοσχεδίου


Πρωτοβουλία για να υπάρξει συναίνεση εν όψει της ψήφισης του νομοσχεδίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση ανάμεσα στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και την πανεπιστημιακή κοινότητα ανέλαβε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Με επιστολή τους προς την κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, οι πρυτανικές αρχές απευθύνουν έκκληση «έστω και την ύστατη στιγμή» να υιοθετήσει και να ενσωματώσει στο σχέδιο νόμου τις προτάσεις που έχουν καταθέσει οι εμπλεκόμενοι εκπαιδευτικοί φορείς, προκειμένου να εξασφαλιστεί η συναίνεση. Σε αντίθετη περίπτωση και εφόσον η υπουργός επιμείνει να προχωρήσει στις αλλαγές που έχει εξαγγείλει, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι δεν πρόκειται να «πετύχει μια μεταρρύθμιση» που δεν γίνεται αποδεκτή από αυτούς που θα την εφαρμόσουν.

Οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ αφήνουν ακόμη αιχμές για τις αλλαγές που επιχειρεί να περάσει το υπουργείο Παιδείας, αλλαγές που δεν λειτουργούν υπέρ της βελτίωσης και αναβάθμισης της λειτουργίας των πανεπιστήμιων, όπως θα έπρεπε. Καταλογίζουν, εμμέσως πλην σαφώς, στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προσπάθεια «πόλωσης και όξυνσης» σε μια κρίσιμη στιγμή που, αντιθέτως, «επιβάλλει συνέργειες, συνεννοήσεις και συναινέσεις». Οσον αφορά τις «δυσμενείς συνθήκες» κάτω από τις οποίες αναμένεται να ξεκινήσει η νέα ακαδημαϊκή χρονιά, η διοίκηση του Ιδρύματος εκτιμά ότι οι περικοπές της τάξης του 50% στον προϋπολογισμό των πανεπιστημίων θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία τους.

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img
spot_img