Χλιαρά έως και επικριτικά ήταν τα σχόλια των μεγαλύτερων μέσων σε όλον τον κόσμο για τις προτάσεις που προέκυψαν από τη συνάντηση του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί και της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ. Το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» επέλεξε τον τίτλο «Η συνάντηση στο Παρίσι παρήγαγε μεγάλα λόγια και μικρούς άθλους», για να δώσει το στίγμα της εκτίμησής του για τη συνάντηση. «Οι περισσότερες από τις προτάσεις που παρουσιάστηκαν δεν είναι καινούργιες και θα αποτύχουν να ηρεμήσουν τις αγορές» έγραφε το περιοδικό στο άρθρο που ακολουθούσε, ενώ διαπίστωνε ταυτόχρονα ότι η συνάντηση πρέπει να ήταν τυπική και οι διπλωμάτες πρέπει να είχαν εδώ και μέρες τα κείμενα στους χαρτοφύλακες, «αφού η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε μισή ώρα νωρίτερα από ό,τι είχε ανακοινωθεί».
Αλλά και η γερμανική συντηρητική εφημερίδα «Die Welt» κατηγορούσε τους δύο ηγέτες για έλλειψη αποφασιστικότητας και προειδοποιούσε πως, αν «οι χώρες της ευρωζώνης και οι ΗΠΑ δεν χειριστούν αποφασιστικά την κρίση χρέους και εμπιστοσύνης, τότε αυτό που θα αιωρείται πάνω από την οικονομία θα μοιάζει με δαμόκλειο σπάθη». Αντίστοιχα ήταν τα σχόλια και στα γαλλικά μέσα. Η εφημερίδα «Liberation», που τιτλοφορούσε το κεντρικό άρθρο της «Μέρκελ – Σαρκοζί: Συνάντηση κορυφής στο ελάχιστο», αναγνώριζε τις καλές προθέσεις των δύο ηγετών, παρ’ όλα αυτά διαπίστωνε το έλλειμμα ανακοινώσεων που θα μπορούσαν να δαμάσουν τις αγορές. Η γαλλική οικονομική εφημερίδα «Les Echos», από την άλλη, υπογράμμιζε το γεγονός ότι, για να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη, οι ηγέτες ποντάρουν σε μια αυξημένη δημοσιονομική πειθαρχία, μετέφραζε τη συνάντηση με τον τίτλο «Παρίσι και Βερολίνο ενωμένα στη λιτότητα» και προειδοποιούσε ότι θα χυθούν ιδρώτας, αίμα και δάκρυα, καθώς δεν υπάρχει άλλο μαγικό ραβδί.
Και στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, όμως, οι ανακοινώσεις των δύο ηγετών δεν βρήκαν θερμότερη υποδοχή. «Οι γαλλογερμανικές προτάσεις απογοητεύουν» είχε τίτλο το βασικό ρεπορτάζ της οικονομικής εφημερίδας «Wall Street Journal», η οποία, στη συνέχεια, εξηγούσε ότι οι επενδυτές διψούν για πιο δραστικές λύσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η κρίση. «Οι προτάσεις που σκιαγραφήθηκαν χθες από τον Νικολά Σαρκοζί και την Ανγκελα Μέρκελ δέχτηκαν αμέσως δριμύτατη κριτική από τους επενδυτές, καθώς δίνουν πολύ λιγότερες λύσεις από αυτές που απαιτούνται» έγραφε η εφημερίδα. Εντυπωσιακός ήταν και ο τίτλος «Συνάντηση Μέρκελ – Σαρκοζί: Κάνουν ευτελείς κινήσεις, ενώ η Ευρώπη καίγεται» που ανήκει στο αμερικάνικό περιοδικό «Time». Σύμφωνα με τον συντάκτη του κειμένου, οι προτάσεις των δύο ηγετών είναι υποκριτικές και λανθασμένες. «Η πιο υποκριτική από όλες τις προτάσεις που έγιναν την Τρίτη ήταν η πρόταση για τη δημιουργία μία κοινής διακυβέρνησης στην ευρωζώνη. Στην πραγματικότητα, η Γερμανία ειδικά φοβάται τη δημιουργία ενός δυνατού, συλλογικού ευρώ, επειδή μπορεί να επηρεαστεί από οικονομικά απείθαρχες πρωτεύουσες όπως είναι το Παρίσι. Η κ. Μέρκελ πιέζει τους εταίρους της να υιοθετήσουν το “φρένο χρέους”, δηλαδή αντιδρά στην αντιμετώπιση της κρίσης με ένα μέτρο που δεν είχε αποτέλεσμα ούτε στη χώρα της» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.
Μαρία Παναγιώτου
Ν.Δ.: Η κοινοτική αλληλεγγύη υποβαθμίζεται ακόμη περισσότερο
Επικριτική, επιθετική, δυσαρεστημένη και προβληματισμένη από το γεγονός ότι οι αποφάσεις Μέρκελ – Σαρκοζί δεν περιλαμβάνουν την έκδοση ευρωομολόγου, η οποία μετατέθηκε για το παρελθόν, εμφανίζεται η Ν.Δ. Την ίδια ώρα, κορυφαία της στελέχη, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, επισημαίνουν ότι η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουνίου δημιουργεί όλο και πιο ασφυκτικές δεσμεύσεις για την Ελλάδα.
Παράλληλα, η Ν.Δ. επικρίνει με σφοδρότητα την ειδική συμφωνία Ελλάδας και Φινλανδίας, την οποία χαρακτηρίζει απογοητευτική και ανησυχητική, προκειμένου η δεύτερη να συμμετάσχει στο νέο πακέτο στήριξης. Στη Συγγρού εκτιμούν ότι οι συνταγματικοί κανόνες είναι επικίνδυνοι και στο «γαλάζιο» οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι οι χώρες πρέπει να μπορούν να έχουν μια ευελιξία να κινηθούν για αναπτυξιακούς λόγους. Αλλωστε, ο Αντώνης Σαμαράς, από τον περασμένο Φεβρουάριο, είχε αντιταχθεί δημόσια στην προοπτική της συνταγματικής κατοχύρωσης για τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος.
Στο πλαίσιο αυτό, χθες, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Γιάννης Μιχελάκης υποστήριξε ότι η Ν.Δ. έχει υποστηρίξει εξαρχής ότι η κρίση χρέους της ευρωζώνης απαιτεί άμεση έκδοση ευρωομολόγου και σημείωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι, όσο δεν αποφασίζεται το ευρωομόλογο, πρέπει να ενισχυθεί το Ταμείο Στήριξης (το EFSF) με επαρκή κεφάλαια, ώστε να παρεμβαίνει και στη δευτερογενή αγορά ομολόγων και να αποθαρρύνει τις επιθέσεις των κερδοσκόπων.
Μάλιστα, για να στηρίξει την επιχειρηματολογία της, η Ν.Δ. αναφέρει ότι παρόμοιες απόψεις έχουν υποστηρίξει οι περισσότεροι αναλυτές εντός κι εκτός Ευρώπης, προειδοποιώντας πως, αν δεν ληφθούν άμεσα τέτοιες αποφάσεις, η κρίση στην ευρωζώνη είναι πολύ πιθανό να επιδεινωθεί.
«Η ανακοίνωση Μέρκελ – Σαρκοζί δεν κατάληξε σε τέτοιες αποφάσεις! Το ευρωομόλογο μετατέθηκε για το απώτερο μέλλον και τα διαθέσιμα του Ταμείου Στήριξης κρίθηκαν “επαρκή”» σημειώνει ο κ. Μιχελάκης, και συμπληρώνει: «Το αποτέλεσμα αυτό αποδοκιμάστηκε από τις διεθνείς αγορές, όπως ήταν αναμενόμενο. Για μία ακόμη φορά, δεν υπήρξε η απαραίτητη αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση της κρίσης, που έχει πλέον ευρωπαϊκές διαστάσεις».
Ιδιαίτερα επικριτικός για τη συμφωνία με τη Φινλανδία ήταν και ο αναπληρωτής τομέαρχης Οικονομίας Νότης Μηταράκης που τόνισε: «Είναι απογοητευτική, γιατί, όταν ζητούνται εγγυήσεις για να δοθεί δάνειο σε χώρα-μέλος που έχει ανάγκη και προσπαθεί να ξεπεράσει την κρίση της, αυτό σημαίνει ότι η έννοια της κοινοτικής αλληλεγγύης υποβαθμίζεται ακόμη περισσότερο. Είναι ανησυχητική, διότι δημιουργείται προηγούμενο, ώστε να ζητήσουν κι άλλες χώρες αντίστοιχες εγγυήσεις».
Μακάριος Β. Λαζαρίδης