Ηλιοκαμένος, με τις αναμνήσεις από τα γαλανά νερά της Σκιάθου νωπές και το μυαλό στον επόμενο προορισμό διακοπών του, που προς το παρόν παραμένει μυστικός (αλλά με τις φήμες να επιμένουν ότι θα είναι η Κρήτη,) ο Γ. Παπανδρέου εμφανίστηκε χθες στο γραφείο του στη Βουλή για να διαμηνύσει στους (επίσης μαυρισμένους από τις διακοπές) υπουργούς του ότι «συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα τις ανατροπές, με διάλογο και ανοιχτές διαδικασίες»…
Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να εκπέμψει μήνυμα πολιτικής σταθερότητας, αποκλείοντας εμμέσως το ενδεχόμενο εκλογών το φθινόπωρο, αφού φέρεται να είπε ότι οι πολίτες επιζητούν «ηρεμία και σταθερότητα, κάτι που θα βελτιώσει και το κλίμα στην οικονομία». Τη σύσκεψη μονοπώλησε σχεδόν ο Ευ. Βενιζέλος, ενημερώνοντας για την πορεία υλοποίησης του Μεσοπρόθεσμου, το νέο φορολογικό, τις ιδιωτικοποιήσεις και την πορεία αναζήτησης ισοδύναμων μέτρων για την αντικατάσταση της αύξησης του ΦΠΑ στην εστίαση, που δεν φαίνεται όμως να ευδοκιμεί. Πολλοί υπουργοί επέμειναν στην ανάγκη εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, ενώ έμφαση δόθηκε και στην καταπολέμηση της ανεργίας. Επί τάπητος τέθηκε επίσης το θέμα του ποδοσφαίρου και η αναδιάρθρωση στη ΕΡΤ. Επ’ αυτού πάντως ο Δ. Ρέππας ζήτησε να προηγηθεί επιχειρησιακή μελέτη, ενώ μιλώντας για τη σχέση με τους πολίτες ζήτησε με νόημα «να μην πάμε από το πελατειακό σε πολεμικό κλίμα».
Ο πρωθυπουργός ζήτησε ακόμη από τους υπουργούς του σημειώματα με συγκεκριμένα αναπτυξιακά έργα εν όψει της ΔΕΘ. Σε σύσκεψη που προηγήθηκε δε, ο Μ. Χρυσοχοΐδης φέρεται να πρότεινε την ίδρυση επενδυτικής τράπεζας και τη λήψη μέτρων υπέρ της ενίσχυσης της παραγωγικότητας.
Νωρίτερα, σε άλλη σύσκεψη με κομματικά στελέχη, συζητήθηκε η πορεία προς την Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ στις 3 Σεπτεμβρίου. Εκεί, παράλληλα με τα πέντε «τραπέζια διαλόγου» (για το νέο μοντέλο ανάπτυξης, τα κοινωνικά κινήματα -για τον ρόλο των οποίων ο πρωθυπουργός ζήτησε ειδική συζήτηση- κ.τ.λ.) θα λειτουργεί και η ολομέλεια, προκειμένου να πάρουν τον λόγο όσοι επιθυμούν και να εκτονωθούν κάπως οι εσωκομματικές αντιδράσεις.
Υποβαθμίζουν την επίσκεψη των επενδύσεων οι Γερμανοί
Παρά τις πανηγυρικές ανακοινώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Μιχ. Χρυσοχοΐδη για επίσκεψη του Γερμανού ομολόγου του, Φ. Ρέσλερ, στην Ελλάδα, αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο, ώστε να συζητήσουν το δήθεν ζεστό ενδιαφέρον για επενδύσεις, η Ανγκελα Μέρκελ στέλνει στην Ελλάδα τον υφυπουργό Οικονομίας Στ. Καπφέρερ. Ο κ. Καπφέρερ έρχεται την ερχόμενη εβδομάδα (στις 25 Αυγούστου) στην Αθήνα προκειμένου να συναντηθεί με τον Μ. Χρυσοχοΐδη. Τα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης υποστηρίζουν τώρα πως ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομίας θα προετοιμάσει το έδαφος για την επίσκεψη του Φ. Ρέσλερ, η οποία προγραμματίζεται τελικά για τις αρχές Οκτωβρίου.
Τον υφυπουργό του κ. Ρέσλερ θα συνοδεύει στις 25 Αυγούστου και ομάδα επιχειρηματιών, καθώς και στελέχη του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας. Σε προηγούμενες επαφές της ελληνικής με τη γερμανική πλευρά είχε εκφραστεί το ενδιαφέρον της τελευταίας για επενδύσεις (με σοβαρές ενστάσεις για την ελληνική γραφειοκρατία). Παράλληλα, η ελληνική πλευρά είχε ζητήσει τεχνική βοήθεια από το υπουργείο και τη Γερμανική Τράπεζα Επενδύσεων (KFW), ώστε να δημιουργηθεί μια αντίστοιχη τράπεζα επενδύσεων στη χώρα μας. Στελέχη της αγοράς υποστηρίζουν, πάντως, πως το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι η απουσία επενδυτικής τράπεζας, αλλά η γραφειοκρατία, η ανομία και η διαφθορά εξαιτίας των οποίων οι ξένοι αποφεύγουν να επενδύσουν.
Με αφορμή συνδιάσκεψη 30 επιχειρηματικών συνδέσμων που είχε πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο στα τέλη Ιουλίου, ο Μιχ. Χρυσοχοϊδης είχε μιλήσει με τον Φ. Ρέσλερ. Τότε, το υπουργείο Ανάπτυξης είχε υποστηρίξει πως οι Γερμανοί ενδιαφέρονται για επενδύσεις σε τομείς, όπως η ενέργεια, ο τουρισμός, η διαχείριση απορριμμάτων και οι υποδομές (δηλαδή, παντού…). Η ελληνική πλευρά είχε ζητήσει και την παροχή τεχνογνωσίας για τη στήριξη της ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς οι γερμανικές τράπεζες αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση στον συγκεκριμένο τομέα.