Βενιζέλος και Γιώργος απέτυχαν σε όλα και ετοιμάζουν νέα μέτρα

Διάπλατα άνοιξε την πόρτα για τη λήψη νέων μέτρων ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος, ο οποίος παραδέχτηκε ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα κινηθεί σε επίπεδα άνω του 4,5% «και θα δούμε πού θα σταθεί». Οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών στον Σκάι επιβεβαιώνουν όσους υποστήριζαν ότι το Μεσοπρόθεσμο έχει ήδη τιναχτεί στον αέρα λίγες εβδομάδες μετά την ταραχώδη έγκρισή του.

Οι αρχικές προβλέψεις της κυβέρνησης έκαναν λόγο για ύφεση 3,5% για το 2011. Στην πορεία, η «βουτιά» για τη φετινή χρονιά αυξήθηκε (στο Μεσοπρόθεσμο) στο 3,8% και τώρα ο ίδιος ο Ευάγγ. Βενιζέλος αποφεύγει να ξεκαθαρίσει πού βρίσκεται ο πάτος του βαρελιού. Στην ουσία, όχι μόνο δεν περιορίζεται η ταχύτητα με την οποία «βουτάει» η οικονομία, σε σύγκριση με το 2010, αλλά η κατάσταση χειροτερεύει. Ταυτόχρονα, χθεσινές προβλέψεις διεθνών οίκων αναφέρουν ύφεση κοντά στο 2% και για το 2012, όταν η κυβέρνηση και η τρόικα προεξοφλούσαν θετικό πρόσημο για την επόμενη χρονιά.

«Δεν πρέπει να χρειαστούν νέα μέτρα» περιορίστηκε να δηλώσει χθες ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος απέδωσε τη νέα αναθεώρηση των προβλέψεων προς το χειρότερο στην αρνητική διεθνή συγκυρία. «Είναι δεδομένο ότι τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα δεν μπορούν να επιβαρυνθούν άλλο και δεν θα επιβαρυνθούν άλλο» υποστήριξε ο Ευάγγ. Βενιζέλος. Οπως είπε, «προσπαθούμε να κάνουμε κινήσεις και στο σκέλος των δαπανών, όχι μόνον στο σκέλος των εσόδων, που να μας επιτρέπουν να φτάσουμε στον δημοσιονομικό μας στόχο, δηλαδή στον στόχο μας σε σχέση με το έλλειμμα του 2011 και για να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα το 2012». Τα στοιχεία για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου δεν συμβαδίζουν πάντως με την αισιοδοξία του αρμόδιου υπουργού.

Σε ερώτηση για το καθεστώς υπό το οποίο θα λάβει η Ελλάδα την 6η δόση του δανείου από την τρόικα, ο Ευάγγ. Βενιζέλος απέφυγε να απαντήσει συγκεκριμένα. Είπε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 45 δισ. ευρώ, τα οποία είναι διαθέσιμα από το παλαιό δάνειο, και ότι ενδέχεται η δόση του Σεπτεμβρίου να δοθεί υπό μεταβατικό σχήμα «το οποίο στη συνέχεια θα περάσει στο νέο καθεστώς» με βάση τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου.

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία για τη συμμετοχή ιδιωτών στο νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν από την «πρώτη ή δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου». Πρέπει να εγκριθεί το σκέλος της χρηματοδότησης από το Δημόσιο από τα Κοινοβούλια των κρατών-μελών, αλλά και το σκέλος της ιδιωτικής συμμετοχής από τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρίες που θα συμμετάσχουν στη μετακύλιση των ομολόγων. Κατά πληροφορίες, ένα πρώτο κείμενο της συμφωνίας θα σταλεί στους ιδιώτες εντός των ημερών.

Ο Ευάγγ. Βενιζέλος εμφανίστηκε να ελπίζει σε θαύμα κατά το τελευταίο τετράμηνο του έτους, κατά τη διάρκεια του οποίου, όπως είπε, «κορυφώνεται η οικονομική δραστηριότητα», και ελπίζει ότι θα αποδώσουν οι αλλαγές «στη λειτουργία της φορολογικής διοίκησης, στη λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού» και θα ενταθεί η εποπτεία προς τα άλλα υπουργεία για περικοπές δαπανών. Ηδη έχουν αρχίσει τα παρακάλια προς τους άλλους υπουργούς για περαιτέρω συρρίκνωση δαπανών, καθώς ο Προϋπολογισμός βρίσκεται εκτός στόχων από τους πρώτους επτά μήνες.

Φοίβος Κλαυδιανός


Σανίδα σωτηρίας από Ολι Ρεν και Αυστρία για να σταματήσει η βροχή αιτημάτων για παροχή εγγυήσεων

Την μπάλα στην εξέδρα προσπάθησε να πετάξει για άλλη μία φορά ο Ευάγγ. Βενιζέλος, καθώς τα απόνερα από την τουλάχιστον περίεργη και σίγουρα ανησυχητική συμφωνία για παροχή εγγυήσεων στη Φινλανδία είχαν αρχίσει να καλύπτουν τον 6ο όροφο του υπουργείου Οικονομικών. Ομολογώντας ότι ο ίδιος ήθελε να κρατήσει… κρυφή (!) τη συμφωνία με τη Φινλανδή ομόλογό του, χθες άρχισε να εγκαλεί με θράσος την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας που δεν… έσπευσε να μεσολαβήσει στον ομόσταυλο (στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) πρωθυπουργό της σκανδιναβικής χώρας υπέρ της Ελλάδας!

Λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, καθώς και άλλες χώρες της ευρωζώνης ζητούν αντίστοιχες διασφαλίσεις από την Ελλάδα, επιχείρησε να δώσει η Αυστρία, αλλά και ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Ολι Ρεν. Ο τελευταίος, διά του εκπροσώπου του Αμαντέου Αλταφάζ, υποστήριξε ότι τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης δεν πρέπει να μιμηθούν το παράδειγμα της Φινλανδίας, αξιώνοντας σκληρούς όρους σε αντάλλαγμα για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Ο ίδιος επισήμανε ότι η συμφωνία των δύο χωρών πρέπει να εγκριθεί από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και ήδη εξετάζεται.

Η αυστριακή πλευρά επιχείρησε να δώσει λύση στο αδιέξοδο που διαμορφώνεται και απειλεί να τινάξει στον αέρα όσα συμφωνήθηκαν για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου.

Η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ πρότεινε τη σύνδεση των εγγυήσεων που ζητούν οι χώρες της ευρωζώνης, για να συνεισφέρουν στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, με το ύψος της προστασίας που θα εξασφαλίσει ο ιδιωτικός χρηματοοικονομικός κλάδος κάθε χώρας στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο πακέτο. Σύμφωνα με το αυστριακό σχέδιο, όσες χώρες δεν έχουν μεγάλη έκθεση σε ελληνικά ομόλογα (μέσω των ασφαλιστικών εταιριών ή των τραπεζών) θα λάβουν εγγυήσεις. Αντίθετα, δεν θα λάβουν εγγυήσεις οι χώρες των οποίων οι τράπεζες είναι εκτεθειμένες στα ελληνικά ομόλογα. Η πρόταση βολεύει σαφώς την Αυστρία, τα πιστωτικά ιδρύματα της οποίας έχουν ελάχιστη έκθεση στα τοξικά ομόλογα της Ελλάδας.

Η συμφωνία Ελλάδας – Φινλανδίας θεωρήθηκε «απαράδεκτη» από την αυστριακή πλευρά, η οποία εκτιμά ότι οδηγεί σε επιβάρυνση των υπόλοιπων κρατών-μελών. «Αυτό που ξέρω είναι ότι, εάν ζητήσουν όλοι εγγυήσεις, δεν θα είναι δυνατή η χρηματοδότηση του πακέτου διάσωσης της Ελλάδας» επισήμανε η κυρία Φέκτερ. «Αυτός είναι ο λόγος που προτείνω να συνδυαστεί η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα -η προστασία του ιδιωτικού τομέα- με την προστασία μέσω εγγυήσεων» κατέληξε.

Χθες, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος παραδέχτηκε ότι αναγκάστηκε να δημοσιοποιήσει την ύπαρξη της συμφωνίας μετά την ανακοίνωση της φινλανδικής πλευράς. Οπως δήλωσε στον Σκάι, «η αλήθεια είναι ότι εμείς θα προτιμούσαμε αυτή η ανακοίνωση να γίνει δημόσια, αφού το θέμα θα συζητηθεί πρώτα στο επίπεδο των κρατών-μελών της ευρωζώνης. Επειδή όμως πιεζόταν η φινλανδική κυβέρνηση να κάνει δική της ανακοίνωση, γι’ αυτό μετά την ανακοίνωση της Φινλανδίας δημοσιοποιήσαμε κι εμείς το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε».


ΝΔ: Ομολόγησε η κυβέρνηση το βατερλό της

Επίθεση στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών εξαπέλυσε εκ νέου, χθες, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., κάνοντας λόγο για προσωπικό Βατερλό, μετά την εκτίμηση του Ευ. Βενιζέλου ότι η ύφεση μπορεί να ξεπεράσει το 4,5% και ότι φοβάται τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας.

Οι δηλώσεις αυτές του κ. Βενιζέλου κινητοποίησαν τον πρόεδρο και το οικονομικό επιτελείο της Ν.Δ. στη Συγγρού. Εκτιμήθηκε, μάλιστα, ότι η πρόβλεψη του κ. Βενιζέλου για ύφεση το 2011, που μπορεί να υπερβεί το 4,5% (ο στόχος στο Μεσοπρόθεσμο ήταν για 3,8%), είναι πολύ πιθανόν να αλλάξει όλο τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Το επιχείρημα είναι ότι, από τη στιγμή που η ύφεση αυξάνεται, άρα επιβαρύνεται η πραγματική οικονομία, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί εκ των συνθηκών να προβεί στη λήψη νέων μέτρων, πέραν των όσων προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που ψηφίστηκε πριν από δύο μήνες.

«O κ. Βενιζέλος που πίστευε ότι έβαλε “πάτο στο βαρέλι του χρέους”, ομολογεί σήμερα (σ.σ.: χθες) το Βατερλό του… Καλό θα ήταν ο κ. Βενιζέλος πρώτα από όλα να έβαζε… πάτο στο βαρέλι της δικής του αμετροέπειας και των λαθών» ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Γιάννης Μιχελάκης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Συγγρού, ο κ. Βενιζέλος ομολογεί ότι η ραγδαία αύξηση της ύφεσης είναι αποτέλεσμα της εμμονής της κυβέρνησης στη λανθασμένη πολιτική.

Παράλληλα, κορυφαία στελέχη θεωρούν ότι ομολογεί έμμεσα ότι θα πάρει νέα μέτρα, την ώρα που γνωρίζει ότι δεν τα αντέχουν ούτε η οικονομία ούτε η κοινωνία. Στο θέμα των εγγυήσεων, η Ν.Δ. μιλάει για ερασιτεχνικούς χειρισμούς του αντιπροέδρου στη συμφωνία με τη Φινλανδία, που έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τη νέα δανειοδότηση της χώρας.

Η προτροπή του κ. Βενιζέλου να υπάρξει επικοινωνία του κ. Σαμαρά με τον κ. Κατάινεν, «με τον οποίο», όπως είπε, «ανήκουν στο ίδιο κόμμα για να τον βοηθήσουν να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να δημιουργεί τέτοια προβλήματα στη λειτουργία της ευρωζώνης», ενόχλησε τη Ν.Δ., που ανταπάντησε μιλώντας για ανικανότητα. «Είναι κωμικό, αφού πανηγύρισε τη συμφωνία που υπέγραψε με τη Φινλανδία για τις εγγυήσεις, να έχει το θράσος να ζητά από τη Νέα Δημοκρατία να μαζέψει εκείνη τα λάθη της δικής του ανικανότητας» σημείωσε ο κ. Μιχελάκης.

Μακάριος Β. Λαζαρίδης

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img
spot_img