Τι κι αν, επί σειράν ετών, οι επιστήμονες προσπαθούν να συνθέσουν τις κατάλληλες χημικές ουσίες για να καταπολεμήσουν τον καρκίνο του μαστού; Τελικά η θεραπεία μπορεί να κρύβεται σε μια κατηγορία μυκήτων, τους στρεπτομύκητες, που βρίσκονται σε αφθονία στη φύση· και συγκεκριμένα σε ένα μόριό τους που αναπτύσσεται με φυσικό τρόπο. Οι ερευνητές δεν αποκλείουν δε το ενδεχόμενο το θαυματουργό μόριο να καταργήσει στο μέλλον την ανάγκη για βομβαρδισμό του οργανισμού με έντονες χημειοθεραπείες.
Προς το παρόν, βέβαια, η συγκεκριμένη έρευνα από την οργάνωση Cancer Research UΚ στο Κέμπριτζ βρίσκεται στα πρώτα στάδια. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της το μόριο thiostrepton που περιέχεται σε κάποιες κατηγορίες στρεπτομυκήτων, όπως οι στρεπτομύκητες azureus και laurentii, βρέθηκε να μπλοκάρει τη δράση της πρωτεΐνης του καρκίνου FΟXM1. Δηλαδή, της πρωτεΐνης που ενεργοποιεί -σαν διακόπτης- τα γονίδια που ελέγχουν την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.
Η πρωτεΐνη FΟXM1 εντοπίζεται σε μεγάλες ποσότητες στα κύτταρα του καρκίνου του μαστού και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπλοκάροντάς την μπορούν να εμποδίσουν την ανάπτυξη της νόσου στα πρώιμα στάδιά της αλλά και την εξέλιξη και εξάπλωσή της σε μεταγενέστερα στάδια.
Οπως λέει ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Σανκάρ Μπαλασουμπραμανιάν, «πριν από την έρευνα δεν γνωρίζαμε κανένα φυσικό προϊόν ικανό να στοχεύσει άμεσα την πρωτεΐνη που ελέγχει τη γονιδιακή δράση του καρκίνου. Τελικά είναι ενδιαφέρον ότι ένα μόριο των βακτηρίων -το οποίο έχει επίσης ισχυρή αντιβιοτική δράση- μπορεί να το πετύχει αυτό τόσο καλά κλείνοντας τον διακόπτη των γονιδίων που προκαλούν καρκίνο του μαστού»!
Μιλώντας εκ μέρους της οργάνωσης ο Λέσλι Γουόκερ τονίζει στη βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντεντ» πόσο «συναρπαστικό» είναι να ανακαλύπτει κάποιος ότι ένα απλό βακτήριο μπορεί «να κρατάει το κλειδί» για νέες μορφές θεραπευτικής αντιμετώπισης της επάρατης νόσου. Η νέα έρευνα από την Cancer Research UK δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature Chemistry».
Μυρτώ Μπούτση