Αποσύρουν μολυσμένο κιμά με καθυστέρηση δύο μηνών!

Με καθυστέρηση περίπου δύο μηνών ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου τροφίμων (ΕΦΕΤ) ανακοίνωσε χθες την κατάσχεση και καταστροφή 2.481 κιλών επικίνδυνων κατεψυγμένων προϊόντων κιμά, τα οποία είχαν εντοπιστεί σε σούπερ μάρκετ της αλυσίδας Lidl στη Βόρεια Ελλάδα την 1η Ιουλίου (προκαλώντας σάλο, που ακολουθήθηκε από την αιφνίδια παραίτηση του τότε προέδρου του φορέα). Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει στη χθεσινή ανακοίνωσή του ο ΕΦΕΤ, πρόκειται για τα κατεψυγμένα προϊόντα κιμά από βοδινό κρέας με αριθμό παρτίδας L91185010 και ημερομηνία λήξης 6/11/2011, καθώς και τα κατεψυγμένα πικάντικα προϊόντα κιμά (σουτζουκάκια) από βοδινό κρέας, προέλευσης Γερμανίας, με αριθμό παρτίδας L1 102 BT και ημερομηνία λήξης 8/11/2011 «στα οποία ανιχνεύθηκε το παθογόνο βακτήριο Escherichia coli O157 σε συσκευασίες 500g (2X250g) και σε κλειστή συσκευασία 1.000g με την εμπορική επωνυμία Marvest, που διακινήθηκε στην Ελλάδα από την εταιρία LIDL HELLAS & ΣΙΑ Ο.Ε.»

Αν και κατά τον εντοπισμό των εν λόγω παρτίδων τον Ιούλιο ο ΕΦΕΤ είχε ζητήσει την ανάκληση και απόσυρση του συνόλου των επίμαχων προϊόντων από την ελληνική αγορά, δεν είχε απαιτήσει ωστόσο την καταστροφή τους. Ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Γιώργος Νυχάς, είχε επισημάνει από την πρώτη στιγμή ότι το στέλεχος που είχε ανιχνευτεί στη Βόρεια Ελλάδα, αν δεν είναι το ίδιο με τον ορότυπο Ο104 που είχε προκαλέσει την επιδημία σε Γερμανία και Γαλλία, παρέμενε εξίσου επικίνδυνο. Λίγες ημέρες αργότερα όμως ο κ. Νυχάς υπέβαλε αιφνίδια την παραίτησή του, κίνηση που αποδόθηκε στις έντονες πιέσεις που του ασκήθηκαν για το συγκεκριμένο θέμα (αν και ο ίδιος επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους), για να αντικατασταθεί από τον κ. Γιάννη Μίχα, σημερινό πρόεδρο του ΕΦΕΤ.

Από την πλευρά της, η αλυσίδα Lidl διαβεβαίωνε με ανακοίνωσή της τους πελάτες στις 6 Ιουλίου ότι μικροβιολογικές αναλύσεις ανεξάρτητων ελεγκτικών ινστιτούτων διαπίστωναν ότι τα προϊόντα κιμά της Lidl δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών και διευκρίνιζε ότι δεν υπάρχουν αποτελέσματα ελέγχων που να επιβεβαιώνουν την παρουσία του βακτηρίου E.coli 0157.

Το γεγονός ότι μόλις χθες, 54 ημέρες μετά, ο ΕΦΕΤ αποφάσισε την κατάσχεση και καταστροφή των επικίνδυνων προϊόντων κιμά δημιουργεί ερωτηματικά για τη λειτουργία του οργανισμού και επιβεβαιώνει τις ανησυχίες των ενώσεων καταναλωτών που είχαν απαιτήσει από την πρώτη στιγμή την άμεση καταστροφή των επικίνδυνων τροφίμων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα ξαναβρεθούν στα ράφια μόλις το θέμα ξεχαστεί.

Χρυσάνθη Λαμπροπούλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img
spot_img