Το υπερβολικό αλάτι στο φαγητό δεν βλάπτει μόνο την καρδιά αλλά και το μυαλό! Νέα έρευνα που έγινε από Καναδούς επιστήμονες δείχνει ότι στους ηλικιωμένους μπορεί να επιταχύνει την έλευση της νόσου Αλτσχάιμερ, ειδικά αν συνδυάζεται με έναν καθιστικό τρόπο ζωής.
Και μάλιστα, αρκεί ένα μικρό κουταλάκι αλάτι την ημέρα (που ισοδυναμεί με τρία μιλιγκράμ καθαρού νατρίου) για να οδηγηθούν οι άνθρωποι που δεν προσέχουν τη διατροφή τους σε πρόωρη υποβάθμιση της μνήμης και των νοητικών τους δεξιοτήτων.
Οι επιστήμονες από το Τορόντο, υπό την καθηγήτρια Αλεξάνδρα Φιόκο, παρακολούθησαν την πρόσληψη αλατιού από 1.262 υγιείς άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 67-84 χρόνων, για διάστημα τριών ετών. Παράλληλα, «μέτρησαν» τη νοητική τους υγεία στην αρχή της έρευνας και ανά έτος σε όλη τη διάρκειά της. «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι μια δίαιτα με μεγάλες ποσότητες νατρίου, συνδυασμένη με ελάχιστη γυμναστική, είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική στη νοητική απόδοση των μεγαλύτερων ανθρώπων» συμπεραίνει η ερευνήτρια.
Το ενθαρρυντικό πάντως είναι ότι οι ηλικιωμένοι που δεν γυμνάζονται μεν, αλλά δεν το παρακάνουν στην κατανάλωση αλατιού και αλατισμένων τροφών δεν παρουσίασαν καμία διαφορά στην εξέλιξη της νοητικής τους υγείας. Δηλαδή, ενώ το αλάτι, σε συνδυασμό με την έλλειψη γυμναστικής είναι καταστροφικό, η απουσία άσκησης από μόνη της δεν φαίνεται να προκαλεί προβλήματα, τουλάχιστον όσον αφορά τον κίνδυνο για τη νευροεκφυλιστική ασθένεια.
Πάντως, η έρευνα για την έγκυρη διάγνωση του Αλτσχάιμερ έδωσε χθες και ένα άκρως ενθαρρυντικό αποτέλεσμα. Αμερικανοί ειδικοί από την Κλινική Μάγιο στο Ρότσεστερ ανακάλυψαν ότι μέσω μίας ειδικευμένης τεχνολογίας απεικόνισης του εγκεφάλου, της φασματοσκοπίας πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού (MR Proton), μπορούν να εντοπίσουν την έλευση του Αλτσχάιμερ πολύ πριν εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο σχηματισμός πλακών της βήτα αμυλοειδούς πρωτεΐνης, που παρατηρείται στα πρώτα στάδια της νόσου, συνοδεύεται από χημικές μεταβολές στον εγκέφαλο, τις οποίες είναι σε θέση να εντοπίσει η συγκεκριμένη φασματοσκοπία.
Μυρτώ Μπούτση