Στον αστερισμό της Μπιενάλε

Κλείνει το μάτι στη Μεσόγειο και απλώνει το χέρι της στις ταραγμένες χώρες της Βόρειας Αφρικής εφέτος η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη δείχνοντας έτσι το πολυπολιτισμικό πρόσωπό της.

Η διοργάνωση, που ξεκινά στις 18 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως τον προσεχή Δεκέμβριο, αναφορικά με την τρίτη κατά σειράν παρουσία της στα εικαστικά δρώμενα της συμπρωτεύουσας επέλεξε να… αφιερωθεί στην περιοχή της Μεσογείου, να εστιάσει στον πολιτισμό και στους ανθρώπους της αλλά και να… απλώσει τις δράσεις της στα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της πόλης. Υπό τον γενικό τίτλο «Παλιές διασταυρώσεις-Make it new» η Μπιενάλε «καταλαμβάνει» το Φρούριο Επταπυργίου (Γεντί Κουλέ), το Αλατζά Ιμαρέτ, το Γενί τζαμί, την Κάζα Μπιάνκα αλλά και το Μνημείο του Μπέη Χαμάμ (Λουτρά Παράδεισος).

Μάλιστα ειδικά για το Γεντί Κουλέ η αρμόδια εφορεία αρχαιοτήτων είχε διατυπώσει σοβαρές ενστάσεις ως προς την παραχώρησή του -είχε επικαλεστεί λόγους ασφάλειας και προστασίας του μνημείου- ωστόσο το ΚΑΣ τελικά αποφάσισε να δοθεί για τις ανάγκες της Μπιενάλε.

Οι δράσεις και οι εκθέσεις όμως δεν θα φιλοξενηθούν μόνο στα εν λόγω μνημεία. Ολες οι εκδηλώσεις του παράλληλου προγράμματος θα πραγματοποιηθούν στα πέντε μουσεία της πόλης (Αρχαιολογικό, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Βυζαντινό, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Τελλόγλειο) που αποτελούν και τα μέλη της «Κίνησης των 5 μουσείων».

Τίτλος του κεντρικού προγράμματος της Μπιενάλε «Ο γκρεμός και το ρέμα» και φυσικά αναφέρεται στη γνωστή παροιμιώδη έκφραση «Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα». Η έμπνευσή του -όπως επισημαίνουν και οι επιμελητές του Πάολο Κολόμπο, Μαχίτα Ελ Μπάχα Ουριέτα, Μαρίνα Φωκίδη- αντλείται από την ίδια την πόλη και τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα του παρελθόντος της. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι καθένας από τους χώρους που θα στεγάσουν τις εκθέσεις του «πυρήνα» της διοργάνωσης αποτελεί ένα διαφορετικό και ξεχωριστό «επεισόδιο» της συνολικής παρουσίασης. Η προηγούμενη και σημερινή χρήση των κτιρίων αξιοποιείται, όπως επίσης και η παλιότερη και σύγχρονη συνεισφορά τους στην κοινωνική ζωή της πόλης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο χώρος του Αλατζά Ιμαρέτ ο οποίος θα μετατραπεί ξανά σε ένα πολύχρωμο «πανδοχείο» -αλατζά σημαίνει πολύχρωμο και ιμαρέτ πανδοχείο- στο οποίο θα φιλοξενηθούν σύγχρονα έργα.

Οσο για το παράλληλο πρόγραμμα της διοργάνωσης, αυτό περιλαμβάνει τις εκθέσεις «Οι Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη. Ανεξίτηλα σημάδια στον χώρο» (Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης), «Βυζάντιο και Αραβες» (Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού), «Θεματικές επιλογές από τη Συλλογή Κωστάκη του ΚΜΣΤ» (Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης), «Roaming Images. Διασταυρώσεις του ελληνικού και αραβικού πολιτισμού μέσα από το βλέμμα σύγχρονων καλλιτεχνών» (ΜΜΣΤ) και «Θραύσματα και σπαράγματα από τη Φουστάτη» (Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ).

Το πλούσιο πρόγραμμα όμως δεν σταματάει εκεί. Η Μπιενάλε διοργανώνει ακόμη και ένα διεθνές εργαστήριο για τους νέους καλλιτέχνες, που φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του στρατοπέδου «Παύλου Μελά» αλλά και ένα ενδιαφέρον φεστιβάλ αφιερωμένο στην τέχνη της performance. Τέλος έχει προγραμματιστεί ακόμη ένα συμπόσιο με μέλη του Μεσογειακού Κοινοβουλίου Πολιτισμού, του οποίου ο χώρος διεξαγωγής αλλά και οι ημερομηνίες θα ανακοινωθούν στο προσεχές διάστημα.

Info. Η 3η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης με κύριο διοργανωτή το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ξεκινά στις 18 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 18 Δεκεμβρίου.

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img
spot_img