Με βαρύτατα υπονοούμενα για τη δυνατότητα του ίδιου του Γ. Παπανδρέου να αντιληφθεί τις πραγματικές ανάγκες της σημερινής συγκυρίας για τη χώρα συνόδευσε την παραίτησή του από την κυβέρνηση ο Χάρης Παμπούκης.
Ο μέχρι χθες αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης ουσιαστικά καταλογίζει στον πρωθυπουργό ότι, υπακούοντας σε «δογματισμούς», βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου, αφού αδυνατούσε να καταλάβει ότι η ναυτιλία μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη του «εθνικού στόχου» της ανάπτυξης. Και, μάλιστα, του προσάπτει ότι, επί δύο μήνες που προσπαθούσε να τον πείσει για την αναγκαιότητα επανασύστασης του υπουργείου Ναυτιλίας και ανασυγκρότησης «ενός εθνικά ωφέλιμου τομέα», εκείνος περί άλλα ετύρβαζε…
Οι βολές αυτές αποκτούν πρόσθετη σημασία, καθώς δεν προέρχονται από έναν τυχαίο πολιτικό παράγοντα αλλά τον πιο επιστήθιο φίλο και συνεργάτη του κ. Παπανδρέου εδώ και δεκαετίες. Είναι, επομένως, σε θέση να γνωρίζει πολύ περισσότερο από τον καθένα τα μειονεκτήματα και τις αδυναμίες του σημερινού πρωθυπουργού, οι οποίες βλάπτουν ολοφάνερα πλέον τη χώρα και τις εθνικές προτεραιότητές της.
Αν και υπάρχουν πολλοί που θεωρούν ότι ο κ. Παμπούκης, διαπιστώνοντας την ταχεία κατάρρευση της κυβέρνησης, επέλεξε την κατάλληλη στιγμή (και αφορμή…) για να «αποδράσει», είναι γεγονός ότι από την αρχή υποστήριζε την ανάγκη ύπαρξης αυτόνομου υπουργείου Ναυτιλίας. Και όπως χαρακτηριστικά σημειώνει στην παραίτησή του, «τη θέση αυτή, άλλωστε, έχουν υιοθετήσει όλοι οι κοινωνικοί φορείς και πέραν του χώρου της ναυτιλίας». Αυτό φάνηκε και από τις χθεσινές αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και όλων των φορέων που έχουν σχέση με τη ναυτιλία, επιβεβαιώνοντας ότι η μόνη παραφωνία στη γενική συναίνεση είναι ο κ. Παπανδρέου…
Η παραίτηση Παμπούκη -που για τους γνωρίζοντες μόνο κεραυνός εν αιθρία δεν ήταν- έχει και άλλες δύο κρίσιμες παραμέτρους. Πρώτον, καταδεικνύει την επιταχυνόμενη κυβερνητική διάλυση που πλέον αγγίζει και τον στενό πρωθυπουργικό πυρήνα, ενώ ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου αποδεικνύεται ανίκανος να διαχειριστεί ακόμη και τα εσωτερικά του προβλήματα. Και, δεύτερον, ανατρέπει τον μύθο που καλλιεργούσε το Μαξίμου περί «συντεταγμένης πορείας» όλων των κυβερνητικών στελεχών και προσαρμογής τους στις πρωθυπουργικές επιθυμίες. Υστερα μάλιστα από τον πρόσφατο ανασχηματισμό και την ενσωμάτωση του «βενιζελικού» στρατοπέδου, θεωρούσαν ότι θα απορροφηθούν όλοι οι ενδοκυβερνητικοί τριγμοί. Δεν… υπολόγιζαν όμως τον παπανδρεϊκότερο όλων!
Εκτός από τη ναυτιλία, με την αποχώρησή του ο κ. Παμπούκης αφήνει και άλλες σοβαρές εκκρεμότητες που έχουν σχέση με τα θέματα των επενδύσεων. Αν και η υπόθεση του Ελληνικού ήταν στον αέρα, ο παραιτηθείς υπουργός χειριζόταν και ορισμένους άλλους φακέλους που τώρα μένουν «ορφανοί», ενώ είχε αναλάβει και το θέμα του διακανονισμού με το πρόστιμο στη Siemens.
Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η σύγκρουση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσή ήταν απλώς η κορυφή του παγόβουνου για την παραίτησή του. Πέραν των επί δίμηνο οχλήσεών του στον πρωθυπουργό, ο κ. Παμπούκης έστειλε την πρώτη επιστολή του στο Μαξίμου πριν από περίπου δέκα ημέρες κάνοντας γνωστή την πρόθεσή του να παραιτηθεί, αν δεν προχωρούσε η επανασύσταση του υπουργείου.
Οπως έλεγε, πάντως, ο κ. Παμπούκης σε συναδέλφους του, ο πρωθυπουργός τού είχε πει ότι συμφωνεί με τις απόψεις του. Παρά ταύτα, δεν έκανε στην πράξη τίποτε, καθώς υπήρχε και η έντονη αντίδραση του Χρ. Παπουτσή, που δεν δεχόταν με τίποτε να χάσει από τις αρμοδιότητές του το Λιμενικό Σώμα και την επιρροή που του έδιναν αυτές. Ετσι, μετά τη συνέντευξη του κ. Παμπούκη στη ΝΕΤ, ακολούθησε η (προχθεσινή) συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου ο κ. Παπουτσής επανέλαβε την αντίθεσή του, κατηγόρησε τον (απόντα) Χ. Παμπούκη ότι υπονομεύει το έργο του και απείλησε να παραιτηθεί. Ο κ. Παπανδρέου άφησε ακάλυπτο τον κ. Παμπούκη, ο οποίος χθες το πρωί πήρε την τελική απόφαση. Συνέταξε μια δεύτερη, δισέλιδη, επιστολή, την απέστειλε στον πρωθυπουργό και λίγη ώρα αργότερα δημοσιοποίησε τη δική του παραίτηση, η οποία και έγινε αποδεκτή με μια λακωνική ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.
Στην εύλογη απορία τι εμπόδιζε τον κ. Παμπούκη να ασκήσει ως αναπληρωτής υπουργός που ήταν τις αρμοδιότητες που είχε για τη ναυτιλία, οι γνωρίζοντες το παρασκήνιο λένε ότι τα πράγματα ήταν πιο περίπλοκα. Η στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών ήταν, δηλαδή, ανύπαρκτη, ενώ ήταν εντελώς προβληματική και η συνεργασία με τον προϊστάμενο υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος, για λόγους καθαρά εσωκομματικών συμμαχιών, υποστήριζε τον κ. Παπουτσή κόντρα στον υποτιθέμενο συνεργάτη του…
Φοίβος Κλαυδιανός