Φοροαπαλλαγές τέλος για όσους παίρνουν πάνω από 40.000 ευρώ

Νέα ρουκέτα εξαπολύει στα εισοδήματα της μεσαίας τάξης το υπουργείο Οικονομικών. Ενώ ακόμη δεν έχει στεγνώσει το μελάνι από τον δεύτερο εφαρμοστικό νόμο με τον οποίο ψαλιδίστηκαν οι φοροαπαλλαγές, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα έρθει έως το τέλος του μήνα στη Βουλή εξετάζεται να αλλάξει εκ νέου ο τρόπος υπολογισμού της έκπτωσης φόρου για εκπιπτόμενες δαπάνες για όσους έχουν μεσαίο εισόδημα και άνω.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της σύνταξης του νομοσχεδίου για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, το οποίο έρχεται έπειτα από τρεις εβδομάδες, υπάρχουν εισηγήσεις προς την ηγεσία του υπουργείου για πλήρη κατάργηση των φοροαπαλλαγών στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων όσων φορολογουμένων δηλώνουν ετήσιο εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ.

Αν περάσει αυτή η εισήγηση τότε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά θα κληθούν να πληρώσουν σημαντικά αυξημένο φόρο για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν το 2012. Η εισήγηση αφορά όλες τις εκπιπτόμενες δαπάνες, όπως είναι αυτές που αφορούν ιατρικά έξοδα, δαπάνη δωρεών, τόκων για στεγαστικά δάνεια με τα οποία αποκτήθηκε πρώτη κατοικία, δαπάνη ενοικίου για την κύρια κατοικία του νοικοκυριού, ενοίκιο για κατοικία παιδιών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη από αυτήν της μόνιμης κατοικίας τους, ασφάλιστρα ζωής, εγκατάσταση ηλιακών συστημάτων κ.λπ.

Πώς ακριβώς θα γίνει η περικοπή; Με βάση το σύστημα υπολογισμού της έκπτωσης φόρου που θεσπίστηκε πρόσφατα και ισχύει αναδρομικά από τα φετινά εισοδήματα των φορολογουμένων η έκπτωση φόρου λόγω φοροαπαλλαγών υπολογίζεται με συντελεστή 10% έως 20% επί της δαπάνης ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος. Συγκεκριμένα η δαπάνη αυτή επιμερίζεται αναλογικά ως προς το ύψος του εισοδήματος που βρίσκεται πάνω και κάτω από τα 40.000 ευρώ. Για το τμήμα της δαπάνης που αντιστοιχεί κάτω από τα 40.000 ευρώ η έκπτωση του φόρου υπολογίζεται με συντελεστή 20%, ενώ για το τμήμα της δαπάνης πάνω από τα 40.000 ευρώ υπολογίζεται με συντελεστή 10%. Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος έχει ετήσιο εισόδημα 80.000 ευρώ και πραγματοποίησε μια δαπάνη ασφαλίστρων ζωής ύψους 1.000 ευρώ. Τα χίλια ευρώ επιμερίζονται ως εξής: 500 ευρώ για το τμήμα του εισοδήματος έως 40.000 ευρώ και άλλα 500 ευρώ για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από 40.000 ευρώ. Στο πρώτο τμήμα της δαπάνης προκύπτει έκπτωση φόρου 100 ευρώ (20% των 500 ευρώ) και στο τμήμα πάνω από τα 40.000 ευρώ προκύπτει έκπτωση φόρου 50 ευρώ (10% των υπόλοιπων 500 ευρώ της δαπάνης). Η συνολική έκπτωση από τον φόρο ανέρχεται σε 150 ευρώ. Με βάση την εισήγηση που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών η έκπτωση φόρου για το τίμημα του εισοδήματος πάνω από τα 40.000 ευρώ θα καταργηθεί πλήρως. Αν ισχύσει αυτό, τότε στο συγκεκριμένο παράδειγμα η έκπτωση φόρου θα περιοριστεί στα 100 ευρώ. Σημειώνεται ότι αν υπολογιστεί το ψαλίδισμα της φοροαπαλλαγής για πέντε εκπιπτόμενες δαπάνες του φορολογουμένου τότε ο τελευταίος θα βρεθεί να πληρώνει επιπλέον φόρο 250 ευρώ.

Σπύρος Δημητρέλης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Advertisement 3

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα