Χωρίς την έκτη δόση, η Ελλάδα θα ξεμείνει από μετρητά μέσα σε λίγες εβδομάδες, σύμφωνα με αξιωματούχο της ελληνικής κυβέρνησης που μίλησε ανώνυμα στην αμερικανική οικονομική εφημερίδα «Wall Street Journal». «Με το δεδομένο ότι η επόμενη δόση έχει τεθεί εν αμφιβόλω και με τη σκληρή πραγματικότητα ότι θα ξεμείνουμε από μετρητά μέσα σε 25 μέρες, τα περιθώρια της κυβέρνησης για ελιγμούς είναι πολύ περιορισμένα. Νομίζω, όμως, ότι η επόμενη συνάντηση με την τρόικα θα είναι επιτυχημένη και ότι η δόση του δανείου θα αποδεσμευτεί την κατάλληλη στιγμή μέσα στον μήνα» ανέφερε ο αξιωματούχος που, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι υπουργός στην ελληνική κυβέρνηση.
Στο ίδιο δημοσίευμα, αναφερόταν ότι η τρόικα απαιτεί 1,7 δισ. ευρώ επιπλέον περικοπές μέσα στην χρονιά αλλά και τερματισμό της καθυστέρησης εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που έχει επιδείξει η ελληνική κυβέρνηση. «Οπως και να έχει όμως, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πολιτική πρόκληση από την αρχή της κρίσης το 2009. Το ΠΑΣΟΚ, το σοσιαλιστικό κόμμα, θεωρούσε τους δημοσίους υπαλλήλους τον εκλογικό του πυρήνα από τις αρχές τις δεκαετίας του 1980 που βρέθηκε στην εξουσία. Οι περικοπές στον δημόσιο τομέα έχουν ήδη προκαλέσει την οργή του συνδικάτου των δημοσίων υπαλλήλων» αναφέρει ο δημοσιογράφος.
Σύμφωνα μάλιστα με τον αναλυτή Αντώνη Λιβάνιο, την άποψη του οποίου κατέγραψε η «Wall Street Journal», «αντίσταση θα υπάρξει και από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που βλέπουν την πολιτική πελατεία τους να πληγώνεται, αλλά και από τους δημοσίους υπάλληλους».
Αξιωματούχοι επισήμαναν, ακόμη, στην εφημερίδα ότι οι μεγάλες περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων αποτελούν αντιστάθμισμα στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, βάσει του οποίου θα συγκεντρώνονταν 5 δισ. ευρώ, αλλά το οποίο τελικά δεν προχώρησε. Και το ΔΝΤ, πάντως, ζήτησε νέες, μεγάλες μεταρρυθμιστικές αλλαγές με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας μας, δηλαδή επί της ουσίας μεγαλύτερες περικοπές.
Σύμφωνα με το Ταμείο, το οποίο, όπως έγινε γνωστό, θα συνεδριάσει εκτάκτως την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσει το ελληνικό θέμα, η μείωση των μισθών του Δημοσίου σε ποσοστό 15%, που εφαρμόστηκε στις αρχές του προγράμματος, ανήκει στο είδος των μεταρρυθμίσεων που θα έχουν ορατό αποτέλεσμα. Μάλιστα, τα μέτρα που ζητάει το ΔΝΤ είναι τόσο δραστικά που, όπως επισήμαναν πηγές, θα χρειαστούν πιθανότατα την έγκριση του ελληνικού Κοινοβουλίου.
Μαρία Παναγιώτου