Μπορεί η ελεγχόμενη διοχέτευση μιας μικρής ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας στον εγκέφαλο, μέσω ηλεκτροδίων, να μας κάνει πιο έξυπνους ή να μας χαρίσει καλύτερες αθλητικές επιδόσεις; Κι όμως, μπορεί!
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που μελέτησαν το θέμα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πειραματική τους εφαρμογή θα μπορεί να βοηθήσει και άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλικά επεισόδια και αντιμετωπίζουν πλέον κινητικά προβλήματα.
Συγκεκριμένα, όπως ειπώθηκε στο πλαίσιο του British Science Festival, μόνο μια μικρή ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να βοηθήσει τους ασθενείς αυτούς να περπατήσουν, να μιλήσουν ή έστω να μπορέσουν να αυτοεξυπηρετούνται μέσα στην καθημερινότητά τους. Τονίστηκε, επίσης, ότι μέσω της μεθόδου αυτής, ακόμη και οι μικροί μαθητές, που παρακολουθούν μαθήματα πιάνου, θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους, μέσω της παροχής ηλεκτρικού στον εγκέφαλο!
Παρ’ όλα αυτά οι επιστήμονες λένε ότι οι πρώτοι που θα ευεργετούνταν μέσω της μεθόδου που ονομάζεται «Διακρανιακή Διεγερτική Τάση» (tDCS) δεν είναι άλλοι από τους ανθρώπους που έχουν υποστεί εγκεφαλικό.
Κι αυτό γιατί τα πειράματα έδειξαν ότι η διάχυση μικροποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας στον εγκέφαλό τους βελτίωσε τόσο την κίνηση όσο και τη μνήμη τους. Την ίδια στιγμή όμως οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ευεργετικά θα ήταν και τα αποτελέσματα αναφορικά με τη βελτίωση της όρασης αλλά και της ομιλίας των ασθενών.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», για να καταλάβει κανείς το πόσο σπουδαία είναι η χρήση αυτής της συσκευής -που αποτελείται από μία μεγάλη μπαταρία και δύο ηλεκτρόδια- αρκεί να σκεφτεί ότι μόνο στη Γηραιά Αλβιώνα περίπου 250.000 άτομα ζουν αντιμετωπίζοντας ανάλογα προβλήματα, αλλά και το ότι μια -έστω και μικρή- βελτίωση των όρων διαβίωσης θα τους άλλαζε ριζικά την ποιότητα της ζωής τους.
Τέλος, και κατά τα λεγόμενα της καθηγήτριας Χάιντι Γιόχανσεν-Μπεργκ, οι συσκευές αυτές πιθανόν να κυκλοφορήσουν στην αγορά σε περίπου πέντε με δέκα χρόνια.