Καμπανάκι για το «ισχυρό φύλο»

Διπλάσια ευάλωτοι στον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι οι άντρες σε σχέση με τις γυναίκες. Μάλιστα ο κίνδυνος γι’ αυτούς φαίνεται ότι εμφανίζεται κατά μέσον όρο δέκα χρόνια νωρίτερα από ό,τι για το «ασθενές φύλο».

Η πρώτη έρευνα που αποδεικνύει ότι ο καρκίνος είναι και θέμα φύλου έγινε στην Αυστρία και δημοσιεύεται στην αμερικανική επιστημονική επιθεώρηση «Journal of American Medical Association» (JAMA). Οι ερευνητές, υπό τη δρα Μόνικα Φέρλιτς, μελέτησαν τις περιπτώσεις 44.500 ανθρώπων που είχαν συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα κολονοσκόπησης στην Αυστρία κατά το διάστημα 2007-2010.

Διαπίστωσαν ότι τα ποσοστά εμφάνισης του ορθοκολικού καρκίνου ήταν διπλάσια στους άντρες, σε ποσοστό 1,5%, σε σχέση με τις γυναίκες, από τις οποίες μόλις το 0,7% παρουσίασε την επάρατη νόσο. Ακόμη οι άντρες εμφάνιζαν πολύποδες και αδενώματα των εντέρων, τα οποία συχνά εξελίσσονται σε καρκίνο, σε συχνότητα 24,9%, όταν για τις γυναίκες το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 14,8%. Ειδικά δε αδενώματα σε προχωρημένο στάδιο εμφάνισαν 5 στους 100 άντρες, αλλά λιγότερες από 3 στις 100 γυναίκες.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ηλικία των ασθενών. Συγκρίνοντας τα ηλικιακά όρια της ασθένειας για τα δύο φύλα παρατήρησαν ότι οι άντρες 55-59 χρονών είχαν τα ίδια ποσοστά καρκίνου με γυναίκες 65-69 χρόνων, δηλαδή μεγαλύτερες κατά μία δεκαετία. Το γεγονός δείχνει ότι η νόσος εμφανίζεται στο «ισχυρό φύλο» νωρίτερα ή εξελίσσεται πιο γρήγορα, και επομένως θα είναι σκόπιμο να δίνεται πιο νωρίς έμφαση στην εξέταση και την πρόληψη.

Οι Αυστριακοί ερευνητές προτείνουν να αναθεωρηθούν τα ηλικιακά όρια του πρώτου ελέγχου με κολονοσκόπηση, που αυτή τη στιγμή είναι η ηλικία των 50 ετών και για τα δύο φύλα. Απέφυγαν, ωστόσο να διευκρινίσουν αν θα πρέπει οι άντρες να εξετάζονται νωρίτερα ή οι γυναίκες σε πιο προχωρημένη ηλικία. Ο ορθοκολικός καρκίνος είναι ο τέταρτος πιο θανατηφόρος καρκίνος παγκοσμίως, καθώς σκοτώνει κάθε χρόνο περίπου 610.000 ανθρώπους.

Ανθεκτικές οι γυναίκες λόγω χρωμοσώματος Χ

Οφείλεται πιθανότατα στην ανάγκη για την επιβίωση του είδους, αλλά πάντως αποτελεί πλέον επιστημονικό γεγονός: οι γυναίκες είναι πιο ανθεκτικές από τους άντρες, έχουν δηλαδή πιο δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα.

Μάλιστα είναι γενετικά προγραμματισμένες γι’ αυτό. Την αιτία γι’ αυτό που ονομάζουν «βιολογικό πλεονέκτημα» του αδύνατου φύλου οι επιστήμονες την εντοπίζουν στο δεύτερο χρωμόσωμα Χ που διαθέτουν οι γυναίκες. Οπως δηλαδή εξηγούν οι Βέλγοι ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Γάνδης, που πραγματοποίησαν τη σχετική έρευνα, το χρωμόσωμα Χ περιέχει το 10% των μικροριβονουκλεϊκών οξέων (microRNA) του ανθρώπινου οργανισμού, τα οποία πιστεύεται ότι μπορούν να αναστείλουν τα γονίδια εκείνα που προκαλούν μια σειρά ασθενειών.

Καθώς λοιπόν οι γυναίκες διαθέτουν δύο Χ χρωμοσώματα, έχουν σαφές πλεονέκτημα! Αντίθετα, εξηγούν οι ειδικοί, το ανδρικό χρωμόσωμα Υ περιέχει λιγότερα γονίδια και επομένως δεν μπορεί να αναπληρώσει την έλλειψη του δεύτερου Χ. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Κλοντ Λιμπέρ, «οι στατιστικές δείχνουν ότι στους ανθρώπους, όπως και στα υπόλοιπα θηλαστικά, τα θηλυκά ζουν περισσότερο και είναι πιο ικανά να αντιμετωπίσουν επεισόδια-σοκ από σήψη, μόλυνση ή τραύμα». Τώρα οι επιστήμονες, γνωρίζουν γιατί συμβαίνει αυτό. Εικάζουν δε ότι η διαφοροποίηση προέκυψε για να διασφαλιστεί η αντοχή των γυναικών, καθώς είναι επιφορτισμένες να θηλάζουν και να μεγαλώνουν τους απογόνους του είδους.

Μυρτώ Μπούτση

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Κορυφαίες Ειδήσεις