Αλτσχάιμερ από έντονο στρες

Χρόνιο άγχος, ένταση, που δεν βρίσκει πουθενά διέξοδο, απογοήτευση. Ενας φαύλος κύκλος που, όπως είναι ήδη γνωστό, επηρεάζει με διάφορους τρόπους την υγεία.

Σε αυτούς έρχεται να προστεθεί άλλος ένας. Το παρατεταμένο στρες, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, συρρικνώνει το μέγεθος του εγκεφάλου (!) και οδηγεί πιθανώς στην εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Την αφορμή για τους ερευνητές έδωσε μία μελέτη που έγινε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ανάμεσα σε επιτελείς μεγάλων εταιριών της Γουόλ Στριτ, που υπέφεραν με μετατραυματικό στρες εξαιτίας των χτυπημάτων στους Δίδυμους Πύργους. Οι ερευνητές τότε διαπίστωσαν έκπληκτοι, βλέποντας τις μαγνητικές τομογραφίες στις οποίες τους είχαν υποβάλει, ότι το μέγεθος του Ιπποκάμπου, της περιοχής του εγκεφάλου που ευθύνεται για τη διαμόρφωση των αναμνήσεων, είχε μειωθεί δραματικά (!), θυμίζοντας τον εγκέφαλο ηλικιωμένων που πάσχουν από Αλτσχάιμερ.

«Το μέγεθος του δείγματος ήταν πολύ μικρό για να βγάλουμε συμπεράσματα, αλλά η ένδειξη είναι ότι το στρες είχε επηρεάσει τον Ιππόκαμπο» σχολίασε ο καθηγητής Ψυχιατρικής του Κολεγίου Ιατρικής Αλμπερτ Αϊνστάιν στη Νέα Υόρκη, δρ Μπάιραμ Καράσου.

Στη συνέχεια, μία δεύτερη έρευνα από το ιατρικό κέντρο για τις υποθέσεις των βετεράνων στο Σαν Φρανσίσκο έδειξε επίσης ότι οι βετεράνοι πολέμου με μετατραυματική διαταραχή υποφέρουν σε μεγάλο βαθμό από απώλεια εγκεφαλικού ιστού.

Πάντως, δεν χρειάζεται να είσαι βετεράνος πολέμου για να χτυπηθείς από τις επιπτώσεις του χρόνιου στρες. Ενας γάμος χωρίς συναισθηματική κάλυψη, δουλειά χωρίς προοπτική και άλλες καταστάσεις στις οποίες ο άνθρωπος νιώθει εγκλωβισμένος μπορεί να οδηγήσουν σε παρόμοιο αποτέλεσμα. Ετσι, μια τρίτη έρευνα σε ηλικιωμένες γυναίκες με Αλτσχάιμερ, έδειξε ότι όσες υπέφεραν από επαναλαμβανόμενες κρίσεις άγχους και πανικού είχαν διπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν με την εκφυλιστική ασθένεια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, την ευθύνη για αυτό έχουν τα κορτικοστεροειδή, χημικές ουσίες του εγκεφάλου που χρησιμεύουν στην αποτελεσματική αντίδραση του οργανισμού σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Οταν όμως η απελευθέρωσή τους είναι παρατεταμένη, μπορούν να γίνουν τοξικά για τον οργανισμό και να οδηγήσουν σε κυτταρικό θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων.

Μυρτώ Μπούτση

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}
Advertisement 2
Advertisement 3

Κορυφαίες Ειδήσεις

Advertisement 4