Και αυτή τη φορά ο ούριος άνεμος που φύσηξε στα Χάιλαντς της Σκοτίας μύριζε… ανεξαρτησία.
Ανεξαρτησία όμως εκπαιδευτική, καθώς οι περήφανοι Σκοτσέζοι, οι οποίοι δεν φημίζονται για τη συμπάθεια που τρέφουν για τους νότιους γείτονές τους στο Νησί, αποφάσισαν να μην εφαρμόσουν στα δικά τους πανεπιστήμια την αύξηση των διδάκτρων την οποία επέβαλαν τον περασμένο Δεκέμβριο οι Αγγλοι στα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, προσδοκώντας προφανώς να μετατραπούν σε «εκπαιδευτικό παράδεισο».
Με πολύ απλά λόγια λοιπόν, στο εξής, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, εφαρμόζοντας ουσιαστικά την ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι Σκοτσέζοι θα προσφέρουν δωρεάν εκπαίδευση στους φοιτητές από την Ελλάδα, τη Γαλλία και τη Δανία, τη στιγμή που οι Αγγλοι σπουδαστές των πανεπιστημίων της χώρας θα πληρώνουν πανάκριβα τις σπουδές τους. Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times», οι φοιτητές από την Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, που θα σπουδάσουν σε κάποιο από τα διάσημα πανεπιστήμια της Σκοτίας, κατά την τετραετή φοίτησή τους θα χρειαστεί να πληρώσουν περίπου 42.000 ευρώ!
Οπως ήταν αναμενόμενο, η απόφαση των Σκοτσέζων έκανε έξαλλους τους παραδοσιακά ψύχραιμους Βρετανούς, ενώ ο τρόμος που προκάλεσε και στις τσέπες τους ήταν μεγαλύτερος κι από αυτόν που πιθανόν θα προκαλούσε η… Nessie της λίμνης του Λοχ Νες, αν μια μέρα αποφάσιζε να κολυμπήσει στα καθάρια νερά του Τάμεση!
«Δεν είναι μόνο παράνομο, είναι και ανήθικο» δήλωσε για το θέμα η δικηγόρος και ακαδημαϊκός, βαρόνη Ρουθ Ντιτς, ενώ η «Daily Telegraph» σε editorial της σημείωνε ότι «η απόφαση είναι άδικη, καθώς οι Βρετανοί φορολογούμενοι συνεισφέρουν στα οικονομικά της Σκοτίας».
Το μόνο βέβαιο είναι ότι η υπόθεση θα εξεταστεί κι από τη δικαιοσύνη, τόσο σε βρετανικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Γενικά πάντως, κι αν και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια προσπαθούν να μην εμπλέκονται σε εσωτερικές υποθέσεις χωρών, στην περίπτωση αυτή αναλυτές λένε ότι ίσως τελικά -σε επίπεδο καταβολής διδάκτρων- αναγνωριστούν οι Αγγλοι, οι Ουαλοί και οι Βορειοϊρλανδοί φοιτητές ως φοιτητές της Ε.Ε., αποκτώντας αυτόματα τα προνόμια των άλλων συναδέλφων τους που προέρχονται από χώρες της ευρωπαϊκής οικογένειας.
Γιώργος Τραπεζιώτης