Ως θέαμα, το οποίο μάλιστα μπορεί κανείς να απολαύσει και… ζωντανά, το τέλος του κόσμου -κατά γενική ομολογία- δεν αποτελεί και την ιδανικότερη τουριστική ατραξιόν.
Παρ’ όλα αυτά όμως, στελέχη του αρμόδιου για θέματα Τουρισμού υπουργείου του Μεξικού τελευταία εργάζονται πυρετωδώς επάνω σε μια τολμηρή ιδέα: Στο να χρησιμοποιήσουν ως πόλο έλξης ξένων τουριστών την 21η Δεκεμβρίου 2012, την ημέρα, δηλαδή, κατά την οποία -σύμφωνα με το ημερολόγιο των Μάγιας- θα επέλθει το τέλος των πάντων. Τέλος πάντων…
Συγκεκριμένα, όπως έγραφε χθες ο «Independent», η ιδέα για την προώθηση του νέου τουριστικού προϊόντος της χώρας ξεκίνησε όταν παρατηρήθηκε κάθετη πτώση στην έλευση ξένων -κυρίως Αμερικανών- επισκεπτών στη χώρα, λόγω του συνεχιζόμενου φόβου που υπάρχει εξαιτίας του πολέμου ανάμεσα στις Αρχές με τις συμμορίες των καρτέλ ναρκωτικών, ο οποίος καθημερινά στοιχίζει τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους.
Για τον λόγο αυτόν, λοιπόν, οι υπεύθυνοι Τουρισμού του Μεξικού μέσα στο επόμενο διάστημα σχεδιάζουν να διοργανώσουν μια σειρά από εκδηλώσεις στη χώρα, να ιδρύσουν νέα θεματικά μουσεία στα οποία θα εκτίθενται αρχαιότητες από την εποχή των Μάγιας, ενώ την ίδια στιγμή να ανοίξουν ορισμένους από τους κλειστούς μέχρι σήμερα σχετικούς αρχαιολογικούς τόπους και να καθιερώσουν-διαφημίσουν με κάθε επισημότητα μια «αντίστροφη μέτρηση» που θα καταλήγει στην ημέρα της απόλυτης καταστροφής!
Ο πρόεδρος της Ενωσης Ταξιδιωτικών Πρακτορείων των ΗΠΑ Τέρι Ντέιλ χαρακτήρισε «ιδιαίτερα έξυπνη» την ιδέα, προσθέτοντας ακόμη ότι «παρ’ όλα αυτά το Μεξικό παραμένει ένας ασφαλής προορισμός». Την ίδια στιγμή, κι ενώ καθημερινά πέφτουν κεφάλια στη χώρα λόγω του ναρκοπολέμου, ο Τζον Κιούελ, αντιπρόεδρος της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών Control Risks στη χώρα, υποστηρίζει ότι «πρέπει να είσαι τρομερά άτυχος για να αποτελέσεις παράπλευρη απώλεια στο πλαίσιο των συγκρούσεων των Αρχών με τις συμμορίες που διακινούν τα ναρκωτικά».
Η εν λόγω άποψη όμως σηκώνει πολλή κουβέντα, καθώς σε επίπεδο πιθανοτήτων ο κίνδυνος να βρει κάποιος τουλάχιστον τον μπελά του -αν δεν χάσει το κεφάλι του- από τα καρτέλ παραμένει μεγαλύτερος σε σχέση με τον αντίστοιχο από μία ενδεχόμενη συντέλεια του κόσμου.
Γιώργος Τραπεζιώτης