Ουρές για καυσόξυλα

Για χειμώνα ανάλογο με αυτόν της Κατοχής του ’42 ετοιμάζονται οι Ελληνες, που αποφασίζουν να πουν «απεταξάμην το πετρέλαιο» και αναγκάζονται να «χτυπήσουν ξύλο» φοβούμενοι τα ακόμη χειρότερα.

Ετσι, εν μέσω κρίσης, αρχίζει να μεσουρανεί το επάγγελμα των ξυλεμπόρων, που βλέπουν τον τζίρο τους να απογειώνεται.

Με την τιμή εκκίνησης για το πετρέλαιο θέρμανσης, όπως εκτιμούν οι βενζινοπώλες, να ανέρχεται στο ένα ευρώ το λίτρο από την πρεμιέρα της χειμερινής σεζόν, το κόστος για να διατηρηθεί ένα σπίτι ζεστό φαντάζει σαν μια ακόμη τεράστια απειλή για τον οικογενειακό προϋπολογισμό και αναγκάζει τους καταναλωτές να αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης. Στο υψηλό κόστος του πετρελαίου έρχονται να προστεθούν και τα περσινά κρούσματα… δροσιάς που παρατηρήθηκαν στις πολυκατοικίες, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό αναγκάστηκαν να μείνουν χωρίς πετρέλαιο, λόγω της αδυναμίας πολλών ενοίκων να ανταποκριθούν στο κόστος για την προμήθεια καυσίμων. Παράλληλα, η προοπτική εξίσωσης του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης και εκτίναξης της τιμής στο 1,5 ευρώ το λίτρο έχει πανικοβάλει τους πολίτες, που προσπαθούν να συνηθίσουν από τώρα την εναλλακτική ζεστασιά.

Ολοένα και περισσότερες είναι οι κατοικίες όπου το τζάκι καθιερώνεται ως μοναδική πηγή θέρμανσης. Ιδιαίτερα δε το ενεργειακό τζάκι, που πολλές φορές συνοδεύεται και από μπόιλερ που ζεσταίνει το νερό και το οδηγεί στα καλοριφέρ, κερδίζει συνεχώς έδαφος. «Η τάση για αυτόν τον τρόπο θέρμανσης είναι μαζική» επισημαίνει στη «δημοκρατία» ο χονδρέμπορος καυσόξυλων Βασίλειος Στρούνης. Οπως εξηγεί, ο ίδιος προμηθεύει με καυσόξυλα μια σειρά εταιριών λιανικής, όπου η αύξηση που παρατηρείται στη ζήτηση αγγίζει το 500%.

Οι πιο προνοητικοί καταναλωτές ξεκίνησαν να στοκάρουν ήδη από το καλοκαίρι, αφουγκραζόμενοι τον δύσκολο χειμώνα που θα ακολουθούσε. Ομως η αύξηση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στα καταστήματα ξυλείας είναι εντυπωσιακή. «Οι περισσότεροι έχουν ήδη αγοράσει τρεις με τέσσερις τόνους, ενώ υπάρχει και ιδιώτης που αγόρασε για το σπίτι του 18 ολόκληρους τόνους ξύλα» σημειώνει ο κ. Στρούνης. Ενας τόνος στοιχίζει στην Αθήνα 180 με 200 ευρώ, ενώ στη Θεσσαλονίκη οι τιμές είναι αρκετά χαμηλότερες, στα 120 με 150 ευρώ.

Μεγάλη διεύρυνση στο πελατολόγιό του διαπιστώνει και ο Σωκράτης Κουράτης, έμπορος λιανικής. «Δέχομαι καθημερινά πάρα πολλά τηλεφωνήματα από πολίτες, που προσπαθούν διερευνητικά να διαπιστώσουν αν τους συμφέρει τελικά αυτός ο τρόπος θέρμανσης και τελικά αποφασίζουν να κάνουν το μεγάλο βήμα» σημειώνει.

Νεκταρία Σταμούλη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}
Advertisement 2
Advertisement 3

Κορυφαίες Ειδήσεις

Advertisement 4