«Ξεχάστε τις πολεμικές αποζημιώσεις»

Πολλά λόγια για τους Ελληνες, αλλά ουσία μόνο για τα γερμανικά συμφέροντα είχε η πολυδιαφημισμένη επίσκεψη του Γερμανού αντικαγκελάριου Φίλιπ Ρέσλερ στην Ελλάδα.

Ηρθε για να ζητήσει να πληρωθούν οι γερμανικές εταιρίες που έχουν λαμβάνειν από το Ελληνικό Δημόσιο (μεταξύ των οποίων και η Siemens), επιβεβαίωσε ότι η Γερμανία έχει προτείνει τη δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών, στις οποίες θα ισχύει διαφορετικό εργατικό και φορολογικό καθεστώς (δηλαδή μισθοί Βουλγαρίας για τους Ελληνες) και υποστήριξε ότι οι απαιτήσεις των Ελλήνων για πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία θα «απομακρύνουν» τις δύο χώρες. Και το κερασάκι; Πρότεινε να δουλέψουμε οι Ελληνες περισσότερο αφού, όπως είπε, «έμαθα από κάποιον επιχειρηματία πως αν οι δουλειές δεν πάνε καλά, πας στο γραφείο δύο ώρες νωρίτερα και φεύγεις μια ώρα αργότερα». (Μάλλον δεν έχει πληροφορηθεί τα επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ ο αντικαγκελάριος, σύμφωνα με τα οποία οι Ελληνες εργάζονται κάθε χρόνο κατά μέσο όρο 2.199 ώρες, δηλαδή τις περισσότερες στην Ευρώπη, και οι Γερμανοί μόλις 1.390, δηλαδή τις λιγότερες στην Ευρώπη). Οσο για τις παλαιότερες δηλώσεις του περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο Φίλιπ Ρέσλερ υποστήριξε ότι καμία χώρα δεν πρέπει να βγει.

Πρέπει όμως «να βεβαιωθούμε για την κατάσταση κάθε χώρας (αν είναι ανταγωνιστική και μπορεί να πληρώσει τα χρέη της), ώστε να βρούμε τα κατάλληλα εργαλεία για την υποστήριξή της». Ο ίδιος εμφανίστηκε να στηρίζει τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, αλλά με έναν αστερίσκο: «Να δούμε και τα συμπεράσματα που θα περιλαμβάνονται στην έκθεση της τρόικας».

Στο ξενοδοχείο που φιλοξένησε το Ελληνογερμανικό Επιχειρηματικό Φόρουμ επικρατούσε από χθες το πρωί συνωστισμός. Δεκάδες Ελληνες επιχειρηματίες είχαν έλθει από το πρωί για ραντεβού με τους 70 Γερμανούς επιχειρηματίες που συνόδευαν τον κ. Ρέσλερ. Στην αίθουσα του συνεδρίου κατά τις πρωινές ώρες υπήρχαν ακόμα και όρθιοι. Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης υπέγραψαν χθες πολυσέλιδο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας.

Το μνημόνιο προβλέπει την «επίλυση εκκρεμών υποθέσεων της Ελλάδας με γερμανικές εταιρίες (ουσιαστικά την πληρωμή της Siemens και άλλων γερμανικών εταιριών -κυρίως από το χώρο της υγείας- για τις δουλειές που έχουν πάρει στην Ελλάδα), την παροχή «διοικητικής και τεχνικής βοήθειας» από τους Γερμανούς για τη διευκόλυνση επενδύσεων και την αναζήτηση χρηματοδοτικών πόρων για επενδύσεις στην Ελλάδα. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου εξήγγειλαν και την επένδυση γερμανικών εταιριών σε ελαιοτριβείο/εμφιαλωτήριο λαδιού της Πελοποννήσου και σε τουριστικό έργο σε νησί του Αιγαίου, καθώς και σε φωτοβολταϊκά.

Παρά τα παχιά λόγια του μνημονίου, οι Γερμανοί επιχειρηματίες υποστηρίζουν πως είναι δύσκολη η χρηματοδότηση επενδύσεων στην Ελλάδα. Η γερμανική επενδυτική τράπεζα (KfW) ανακοίνωσε πάντως δανειακό προϊόν που απευθύνεται σε εταιρίες της Γερμανίας ή σε θυγατρικές τους. Το ύψος του δανείου δεν μπορεί να ξεπερνά τα 10.000.000 ευρώ. Οι κύριοι Ρέσλερ και Χρυσοχοΐδης επανέλαβαν ότι προωθείται σχέδιο για τη δημιουργία επενδυτικής τράπεζας στην Ελλάδα με συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ή της KfW. Ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του εκπροσώπου της Ενωσης Γερμανικών Τραπεζών Μ. Κέμερ, σύμφωνα με την οποία οι επενδυτικές τράπεζες ανά τον κόσμο εξετάζουν όλα τα σενάρια ρίσκου για την Ελλάδα, στα οποία περιλαμβάνεται και η έξοδος της χώρας μας από το ευρώ. Οι Γερμανοί τραπεζίτες επέμεναν ιδιαίτερα στον τομέα χρηματοδότησης των επενδύσεων .

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο φόρουμ, ο Φ. Ρέσλερ υποστήριξε ότι τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσουν. Οταν αργότερα ρωτήθηκε για το αν μια κυβέρνηση με τόσο χαμηλή δημοτικότητα μπορεί να προωθεί τόσο σκληρά μέτρα, υποστήριξε ότι «ακριβώς αυτό δείχνει πως η κυβέρνηση κάνει καλά τη δουλειά της».

Φώτης Κόλλιας


«Ο διάβολος κρύβεται στη λεπτομέρεια» λέει ο Αντ. Σαμαράς

«Αυτή η κυβέρνηση, που δεν διαπραγματεύεται τίποτα απολύτως, τουλάχιστον να μας ακούει» τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, αναφερόμενος στα σενάρια περί «κουρέματος του ελληνικού χρέους». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε: «Και με την απόφαση της 21ης Ιουλίου ο διάβολος κρύβεται στη λεπτομέρεια. Αλλά δεν είναι λεπτομέρεια ούτε η ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας, που είναι το νούμερο ένα ζήτημα, ούτε και το μέλλον των ασφαλιστικών μας ταμείων».

Ο κ. Σαμαράς, που συναντήθηκε χθες με τον Γερμανό αντικαγκελάριο Φίλιπ Ρέσλερ, ανέλυσε τόσο τις θέσεις της Ν.Δ. όσο και τις διαφωνίες του με τη «συνταγή» στο ελληνικό ζήτημα. Στη δήλωσή του ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι «με τον κ. Ρέσλερ μιλήσαμε μια κοινή γλώσσα, τη γλώσσα της ανάπτυξης, για την οποία παλεύω και επιμένω δυο χρόνια τώρα και η οποία δυστυχώς υπονομεύεται ή βραχυκυκλώνεται από την κυβερνητική οικονομική πολιτική» και χαρακτήρισε σημαντική εξέλιξη την πρόθεση γερμανικών επενδύσεων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα