ΟΝΝΕΔ: Βαθιές τομές στη θητεία

Τον εκσυγχρονισμό του Στρατού μέσα από ένα πιο ανθρωποκεντρικό σύστημα, αλλά και την ενίσχυση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων μέσα από καλύτερη και πιο σύγχρονη εκπαίδευση, προτείνει η ΟΝΝΕΔ, βάζοντας πρώτη στο τραπέζι της συζήτησης συγκεκριμένες αλλαγές στη στρατιωτική θητεία.

Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος, από τις εσχατιές της πατρίδας μας, τον ακριτικό Εβρο, κατέθεσε πρόταση για εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας έως το 26ο έτος της ηλικίας, καθώς και μια σειρά άλλων παρεμβάσεων που μπορούν να αλλάξουν τη σχέση των νέων με το στράτευμα.

Πιο συγκεκριμένα, η ΟΝΝΕΔ, μεταξύ άλλων, πρότεινε:

– Εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας έως και το 26ο έτος της ηλικίας, με ταυτόχρονα κίνητρα για κατάταξη στο στράτευμα πριν από την ένταξη στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Προκειμένου να καταστεί ιδιαίτερα ελκυστική η δεύτερη προοπτική, προτείνεται μειωμένη θητεία κατά έναν μήνα -από την κανονική- για όσους την επιλέγουν ή εναλλακτικά -και όχι σωρευτικά με τη μείωση της θητείας- η εκπλήρωση της μισής θητείας πλησίον του τόπου κατοικίας ή αυξημένος -συγκριτικά με τον κανονικό- αριθμός αδειών.

– Εντατικοποίηση της κλασικής στρατιωτικής εκπαίδευσης.

– Εισαγωγή προγραμμάτων ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα, όπως η υποχρεωτική εκπαίδευση για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

– Καθιέρωση ωρών «διδασκαλίας» για πρώτες βοήθειες σε όλους τους στρατευσίμους.

– Στενότερη σύνδεση με αγορά εργασίας (επέκταση του θεσμού των ΚΕΚ σε όλα τα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων, σύσταση και λειτουργία παραρτημάτων τους σε μονάδες όπου υπάρχει σχετική υποδομή, δυνατότητα μετατροπής των διπλωμάτων οδήγησης οχημάτων, σκαφών, καθώς και χειρισμού μηχανημάτων έργων σε αντίστοιχα πολιτικού τύπου, χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}
Advertisement 2

Κορυφαίες Ειδήσεις